Cazul Aron Kodesh, obiectul de patrimoniu suspectat că ar fi fost sustras de la Sinagoga din Siret și scos la vânzare pe un site de licitații din Israel, preluat de IPJ Suceava

Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Suceava a preluat cercetările privind obiectul de patrimoniu ce se presupune că a fost sustras, înlocuit și apoi scos la vânzare la o casă de lictații din Israel.

Polițiștii suceveni au anunțat că în ziua de sâmbătă, 16.02.2019, la sediul I.P.J. Suceava a fost primită prin fax o plângere formulată de către Federația Comunităților Evreieşti din România – Cultul Mozaic prin preşedintele dr. Aurel Vainer prin care sesizează faptul că din Templul Evreiesc situat în  orașul Siret, str. Margareta Mușat, ar fi fost sustras un bun cultural de patrimoniu denumit Aron Kodesh.

Din conţinutul sesizării rezultă faptul că în Templul Evreiesc situat în oraşul Siret este o piesă de mobilier sculptată în lemn cu rol de păstrare a textelor sfinte TORA, piesă denumită Aron Kodesh.

Această piesă datează de la începutul secolului XIX și are o valoare deosebită făcând parte din categoria bunurilor culturale din patrimoniu Cultului Mozaic Evreiesc.

Datorită stării de degradare în care se afla această piesă de mobilier, în perioada lunilor iunie – iulie ale anului 2016, s-au realizat lucrări de restaurație a acesteia, fără a fi precizată societatea care a desfășurat aceste lucrări.

În cursul anului 2019, Federația Comunităților Evreieşti din România – Cultul Mozaic a identificat pe un site de licitații on line din Israel ( nu este precizat site-ul ) că o piesă de mobilier Aron Kodesh cu elemente identice cu cea aflată în Templul Evreiesc din Siret.

În acest context, președintele cultului a înaintat prin fax o plângere către IPJ Suceava solicitând efectuarea de cercetări pentru identificarea autorilor și stabilirea situației de fapt.

În cauză a fost constituit dosar penal fiind efectuate cercetări de către polițiștii Serviciului de Investigații Criminale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt și furt calificat.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *