Cazul băiatului împușcat de polițiști la Modovița: Mortul este întotdeauna vinovat

Facem o scurtă descriere, să nu fie loc de interpretări: Niște tineri s-au urcat sîmbătă seară la Moldovița într-o mașină cu volanul pe dreapta, după ce au băut, inclusiv șoferul. Polițiștii au plecat în urmărire. Șoferul a virat pe un drum forestier căutând să scape. Polițiștii au continuat urmărirea.  La un moment dat, drumul forestier nu mai era practicabil pentru mașina poliției dar nu punea probleme mașinii 4X4 în care erau acei tineri. Atunci un polițist a decis să scoată pistolul din toc și, după focurile de avertisment, a tras către automobilul urmărit. Nu a nimerit cauciucurile, nu l-a nimerit pe șofer, ci pe un prieten al său, aflat pe bancheta din spate. La nici trei zile de la eveniment, tânărul de 21 de ani a murit la spital.

Polițiștii au transmis un comunicat cu vorbe faine, și cu sloganuri de genul ”viața are prioritate” și cu avertismentele știute de conduită preventivă la volan, fără consum de alcool și droguri.  Au arătat că va urma o investigație. Niciun cuvânt despre polițistul care l-a împușcat mortal pe tânărul aflat întâmplător în cale glonțului.

Pe rețelele de socializare curg valuri comentarii, cu opinii de o parte și de alta. Cei care țin cu polițistul, fără să fie atenți la detalii, aprobă modul în care a acționat. Cei care țin cu victima,  fără să fie atenți la detalii, dezaprobă excesul de zel al agentului.

Să privim lucrurile în cheia cea mai simplă: Urmărirea de doi kilometri s-a desfășurat pe un drum forestier, cu pădure de o parte și de alta, fără trotuare și fără treceri de pietoni. Acolo unde ”autospeciala” Poliției s-a blocat i-ar polițistul a făcut ”uz de armamentul din dotare”,  drumul se îngustase și mai mult. Ce siguranță a traficului periclita mașina aceea cu șoferul băut și cu niște tineri chercheliți înăuntru? Puteau să-și pună cel mult singuri viața în pericol răsturnându-se într-o văioagă. Dar focul de armă a preîntâmpinat un astfel de accident.

IPJ Suceava organizează anual cupa presei la tir. Jurnaliștii trag cu pistoalele în ținte de hârtie. Ani la rând, niște fete concentrate scot punctajul maxim și obțin diplome. Și n-au făcut niciuna dintre ele nici armată, nici școală de polițiști cu ședințe de tragere. Dar își păstrează cumpătul și nimeresc ținta acolo unde trebuie, nu împușcă oamenii din jur.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *