CE A FĂCUT PRIMARUL ION LUNGU ÎN PERIOADA IUNIE 2017 – IUNIE 2018

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a prezentat azi în conferință de presă, Raportul de activitate pentru intervalul iunie 2017 – iunie 2018. Acest raport, care cuprinde atât realizările cât și nerealizările au fost puse în balanță cu promisiunile făcute în campania electorală din 2016. Ion Lungu și-a asumat atât punctele rezolvate cât și cele nerezolvate, la jumătatea mandatului.

Prezentăm în cele ce urmează, conținutul raportului de activitate al Primăriei municipiului Suceava, așa cum a fost conceput, pentru al doilea an de mandat al primarului Ion Lungu, ca primar al municipiului Suceava, în noua legislatură.

 • Potrivit raportului de activitate, în domeniul infrastructurii, au fost turnate covoare asfaltice pe străzile Ciprian Porumbescu, str. Scurtă, str. Aleea Nucului, str. Florilor; str. Ion Irimescu, str. Vasile Bumbac.
 • S-a reabilitat prin asfaltare parcarea MPO Mărășești și parcarea din zona ARENI, vizavi de sediul IPJ, unde s-au creat noi locuri de parcare.
 • S-au asfaltat străzi noi de pământ: strada Constantin Moraru.
 • Au început lucrările pe strada Mihail Sadoveanu – Serpentine și pe strada Bogdan Vodă – Zamca.
 • S-a realizat fluidizarea traficului rutier pe Calea Unirii, zona Bazar.
 • S-a realizat un studiu de circulație la nivel de oraș, prin introduceri sensuri unice, proiect supus aprobării Consiliului local.
 • S-a realizat un studiu de prefezabilitate pentru realizarea unui pod nou peste râul Suceava, s-a realizat un studiu topo-geo pentru această investiție și se lucrează la studiul de fezabilitate.
 • A fost aprobat studiul de prefezabilitate pentru Sala Polivalentă cu 5000 de locuri, documentația fiind la aprobare la Ministerul Dezvoltării, fiind pe lista sinteză în cadrul subprogramului ”Săli de sport”.
 • S-a dat în funcțiune Zona de agrement ”Tătărași”.
 • A avut loc licitația pentru introducerea gazului metan în Burdujeni Sat. Se speră că lucrările vor începe în acest an. Sunt în curs de finalizare 80 de apartamente ANL noi, s-a demarat construcția unui bloc de locuințe pentru bugetari.
 • S-au montat transformatoarele pentru alimentarea cu energie electrică a cartierului Europa,se lucrează la extinderea rețelelor electrice în cartier.
 • Este în curs de finalizare modernizarea Pieței Burdujeni precum și instalarea sistemului de încălzire în Piața Centrală.
 • A fost finalizată implementarea proiectelor pe fonduri elevețiene, respectiv: Modernizare iluminat public cu lămpi tip LED, proiect finalizat iar din economii proiectul a fost extins și la școli, unde a fost finalizată licitația; s-au montat cele 28 de puncte de încărcare standard și rapide în cadrul proiectului ”Electromobilitate – Vehicule electrice pentru o municipalitate verde”; s-au achiziționat mașinile electrice la municipalitate, 11autoturisme,2 furgonete, 2 autospeciale; au fost achiziționate 10 biciclete electrice și infrastructura de încărcare panouri fotovoltaice, care sunt folosite de poliția locală.
 • Au fost finalizate și aprobate documentațiile pentru Fonduri europene 2014-2020- Documentele strategice SIDU +PMUD, care au fost depuse și aprobate la ADR Piatra Neamț și la AMPOR-Ministerul Dezvoltării Regionale.
 • S-a identificat și aprobat în Consiliu Local un sediu nou pentru Divizia de transport electric la capătul străzii Căpitan Grigore Andrei în Burdujeni sat, se lucrează la studiu de fezabilitate, pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției pe fondurile municipalității. Proiectul pentru achiziționarea a 40 de autobuze electrice în valoare de 25.000.000 euro, se dorește a fi depus până la sfârșitul lunii august.
 • S-a depus la ADR Piatra Neamț, proiectul pentru centru multifuncțional Ițcani. S-a depus la ADR Piatra Neamț,proiectul pentru grădinița Burdujeni sat.
 • Se lucrează la proiectul pentru grădinița nouă din zona centrală, pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea.
 • S-a depus un proiect la Ministerul Educației pentru o grădiniță în cartierul Ițcani. Se lucrează la proiectul de reabilitare rețele termice, pe POIM.
 • A fost depus și aprobat proiectul de Reabilitare Termică a clădirii Primăriei municipiului Suceava, în perioada următoare urmează să fie semnat contractul.
 • A fost finalizat Registrul Spațiilor Verzi, în municipiul Suceava. Se lucrează la reabilitarea statuii lui ”Ștefan cel Mare”, lucrarea va fi finalizată la mijlocul lunii august. A fost licitat și adjudecat proiectul de amenajări exterioare la statuia domnitorului Ștefan cel Mare, care va fi finalizat în luna octombrie.
 • S-a reluat procedura de licitație pentru soluția de proiecte pentru Monumentul Unirii, ce se dorește a fi realizată împreună cu Consiliul Județean Suceava, care să fie amplasat vizavi de Palatul Administrativ (prima licitație nu a fost adjudecată).
 • Se lucrează la reabilitarea gardului de la Cimitirul Pacea Vechi. S-au repartizat locuri de veci tuturor bisericilor din cartierele Ițcani și Burdujeni.
 • A fost demarat proiectul de modernizare a ștrandului din Ițcani.
 • S-a aprobat în Senat, fiind în dezbatere la Camera Deputaților, proiectul inițiat de municipalitate pentru transferul unor suprafețe de păduri parc, din zona Șipote și Zamca. Ion Lungu mulțumește tuturor parlamentarilor suceveni pentru implicare.

Raportul de activitate al primarului municipiului reședință de județ conține și activități din domeniul cultural dar și sportiv, în care municipalitatea a investit eforturi și sume importante. De asemenea, în ultimul an, au fost semnate parteneriate cu orașele Soroca din Republica Moldova și Bethleem din Palestina. Au fost sprijinite de asemenea unitățile de cult, cea mai mare sumă alocată -1.000.000 lei – fiind pentru construirea noului sediu al seminarului și 500.000 lei pentru Catedrala Nașterea Domnului din Suceava, pentru începerea lucrărilor de pictură. Au fost sărbătorite 103 cupluri, care au împlinit 50 ani de la căsătorie.
Municipiul Suceava a obținut titlul de Excelență în educație la nivel național și a fost declarat Destinație Europeană de Excelență.

În ceea ce privește nerealizările din ultimul an, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a apreciat că cea mai mare nerealizare o constituie întârzierile la accesarea fondurilor europene accesabile în intervalul 2014 – 2020, pierderea finanțării europene pentru grădinița ce ar fi putut să se construiască în cartierul Obcini precum și întârzierile la lucrările de investiții demarate, cauzate, nu în ultimul rând, de lipsa forței de muncă.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *