CE NE MAI LIPSEA ÎN SUCEAVA: PĂIANJENI CARE SĂ OMOARE GARDURILE VII

După ploile abundente din luna iulie, care au oferit solului din județul Suceava o rezervă de apă nesperată, neașteptată și ne-bine primită într-un timp atât de scurt,  în parcul central al municipiului reședință de județ  și în preajma acestuia s-a produs o catastrofă în miniatură. În numai două săptămâni gardul viu de peste drum de piața Drapelului, de dinaintea clădirii Parchetelor s-a topit pur și simplu. Frunzele  arbuștilor s-au uscat, chircindu-se,  iar crenguțele au devenit fragile precum iasca.

În parc, de asemenea, arbuștii din aceeași specie, lăsați să crească natural, pentru economia designului amenajamentului, s-au stins în același timp.

Deocamdată nimeni nu s-a preocupat de această problemă mică, dar care se poate agrava în viitor. Nimeni nu știe, de la Primărie sau de la Universitatea Ștefan cel Mare, cel puțin persoanele contactate, care ar fi cauza acestei morți subite a umilelor plante. Este certă însă imaginea macabră a crengilor lipsite de viață pe care și frunzele sfrijite s-au strâns, într-o masă albicioasă.

Trecând prin Parcul central, am constatat că niciun tufiș din această specie, nu a supraviețuit. Neavând acum detaliile științifice necesare pentru a detalia ce s-a întâmplat, din motive de vacanță a specialiștilor care ar fi putut explica moartea rapidă a acestor arbuști, oferim doar o suită de fotografii pe care le considerăm noi relevante. Un sucevean oarecum familiarizat cu astfel de situații, a considerat că ceea ce s-a întâmplat în zona Parcului central ar putea fi o invazie a unor acarieni (păianjeni de mici dimensiuni), specializați în extragerea vieții din tufișurile aparținând speciei de-acum periclitate.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *