Ce vor marțialii români?

Să ne înțelegem, termenul ”marțial”, vine de la Marte, zeul războiului în mitologia romană, de aici și ”atitudine marțială”, preponderentă la ofițeri și subofițeri în rezervă sau retragere ori ”arte marțiale”, preferate de angajați ai firmelor de  pază și protecție.

Am lecturat, pe tot parcursul lunii martie, dar și în continuare, acum aflându-ne pe la jumătatea lunii aprilie, pe paginile de socializare, comentarii dintre cele mai diverse privind atitudinea pe care ar trebui să o aibă România față de războiul pornit de ruși în Ucraina. Am văzut puncte de vedere diferite, unele provenind de la persoane care ar putea fi în cunoștință de cauză, altele pulsând de emoții, unele sceptice, altele pline de speranță, unele diletante, altele induse.

Am remarcat însă o chestiune statistică: Un procent semnificativ dintre cei care militează pentru îndepărtarea României de Ucraina cea lovită de război și apropierea de Rusia lui Putin provine din rândul ”marțialilor”, mai sus pomeniți.

Cei din prima categorie, a rezerviștilor, și-au desăvârșit pregătirea și și-au construit cariera militară pe timpul Tratatului de la Varșovia, sub supravegherea părintească a Moscovei.

Dar nu pot pricepe de ce noii marțiali, nefăcuți armata, trăgători de fiare la sală, cu mușchi taurini și tatuați ca-n arhipelagurile Pacificului de sud, sunt atât de devotați cauzei primului ”marțial” al lumii, Vladimir Putin.  

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.