Cea de-a cincea ediție a proiectului ”10 pentru folclor”, debutează sâmbătă, 8 februarie 2020, la Căminul Cultural Pojorâta. Caravana folclorului, reunește 100 de artiști din Ardeal, Maramureș, Ținutul Pădurenilor, Oltenia, Muntenia, Basarabia, Moldova și Bucovina

Programată în perioada 8-13 februarie, cea de-a V-a ediție a proiectului ”10 pentru folclor” reunește 100 de artiști din Ardeal, Maramureșul istoric, Ținutul Pădurenilor  (Hunedoara), Oltenia, Muntenia, Basarabia, Moldova și Bucovina. Invitați de onoare sunt sătmăreanca Lavinia Goste și dirijorul Marius Zorilă, împreună cu Orchestra Națională ”Valahia”.

Sâmbătă 8 februarie, de la ora 14,  va avea loc deschiderea celei de-a V-a ediții a proiectului ”10 pentru folclor” la Căminul Cultural Pojorâta. La ediția din acest an participă  în prima zi, alături de echipa  ”10 pentru folclor”,  Călineștenii Țării Maramureșului  (partenerii oficiali ai proiectului din județul Maramureș),Ansamblul ”Arcanul” al Universității Ștefan cel Mare Suceava, Grupul vocal ”Ai lui Ștefan , noi oșteni” de la Vicovu de Sus, Viorica Lupu și Nicu Mâță din Basarabia, Loredana Streche și Beatrice Băndoiu din Oltenia, Florin Boita din Banat, Ovidiu Homorodean din Ardeal, Bogdan Toma din Ținutul Pădurenilor, Gabriel Dumitru din Muntenia, Oana Tomoiagă și Paul Ananie din Maramureșul istoric, Andreea Haisan și Fetele din Boșani.

Ulterior, caravana se va deplasa la Căminul Cultural Coșna, unde începând cu ora 18 va încerca prin cântec, joc și discurs să convingă comunitatea de utilitatea introducerii opționalului de folclor. De duminică 9 februarie, caravanei i se va lătura, pentru al V-lea an consecutiv, Ansamblul Artistic Profesionist ”Ciprian Porumbescu”, managerul Centrului Cultural Bucovina, Sorin Filip și managerul Orchestrei Populare ”Rapsozii Botoșanilor”, Dan Doboș. Caravana folclorului va poposi anul acesta pe 9 februarie la Poiana Stampei și Șaru Dornei, pe 10 februarie la Voitinel și Bilca, pe 11 februarie la Vulturești și Rotunda,  și pe 12 februarie la Grănicești.

Finala ”10 pentru folclor” va avea loc pe data de 13 februarie, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, sub egida ”Suceava, 632 de ani de atestare documentară”, fiind finanțată de Primăria Municipiului Suceava și Consiliul Local. În cadrul evenimentului vor participa cunoscutele interprete de muzică populară Lavinia Goste și dirijorul Marius Zorilă, împreună cu Orchestra Națională ”Valahia”, interpreții de muzică populară Alexandru Brădățan, Andreea Haisan, Maria Luiza Mih, Ovidiu Homorodean, Loredana Streche, Viorica Lupu, Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru, Florin Boita, Bogdan Boita, Dan Doboș, Sorin Filip, poli-instrumentistul Leonard Zamă și maestrul coregraf Costinel Leonte.

”Ediția de anul acesta întrece toate așteptările prin participarea a două orchestre profesioniste și a 100 de artiști din 9 zone folclorice ale țării. Vreau să îi mulțumesc domnului primar Ion Lungu care a intuit potențial extraordinar al acestui proiect încă de la prima ediție, în urmă cu 5 ani și ne-a susținut în tot acest timp ajutându-ne să facem cunoscut proiectul dincolo de granițele județului. La un moment dat, i-a spus domnului primar că mi-aș dori să transformăm Suceava în capitala folclorului românesc și finala din acest ana proiectului, prin sprijinul financiar din partea domniei sale ,  aduce cei mai de seamă artiști din întreaga țară, ba chiar și de peste Prut. De asemenea, 5 ani ne-au fost alături și artiștii de la Ansamblul Artistic Profesionist ”Ciprian Porumbescu” fără aportul cărora proiectul nu ar fi căpătat o asemenea consistență și nu în ultimul rând, vreau să le mulțumesc colegilor din echipa noastră care s-au mobilizat exemplar de la ediție la ediție și au contribuit decisiv la rezultatele extraordinare pe care le-am obținut în acești ani. Mulțumiri tuturor instituțiilor care ne sprijină, artiștilor care ni se alătură voluntar pentru  a promova introducerea opționalului de folclor în cât mai multe școli. Am convingerea că proiectul va căpăta din ce în ce mai mult un caracter național.”- a completa Mihaela Bârsan , inițiatoarea proiectului.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *