Cel mai mare loc de joacă din Suceava, inaugurat ieri pe strada Victoriei din Cartierul Obcini, amenajat de DIASIL

Miercuri 2 octombrie 2019, așa cum s-a promis, a fost inaugurat cel mai mare loc de joacă din municipiul Suceava, de pe strada Victoriei din cartierul Obcini. A fost construit de firma DIASIL, cea care, atunci când a preluat responsabilitatea, ca lider de asociere,  pentru gestionarea serviciului de salubrizare din municipiul reședință de județ dar și pentru construirea depozitelor semi-îngropate și îngropate de deșeuri, plus colectarea selectivă a acestora în municipiul reședință de județ, s-a angajat să amenajeze și locuri de joacă pentru copiii Sucevei.  Iar cel mai spectaculos a devenit cel de pe strada Victoriei, din cartierul Obcini

Desigur, ieri au participat la inaugurare oficialitățile locale în frunte cu primarul Ion Lungu precum și reprezentanți ai societății DIASIL.

Municipalitatea are, știu toți sucevenii, meritele ei, unul dintre acestea fiind acela că nu a cedat pe parcursul mai multor ani de procese în instanță, în fața firmelor care au contestat licitația de salubrizare și care au prelungit nedorit de mult intrarea în normalitate pentru un serviciu dintre cele mai importante și care a rămas  în stare de provizorat nepermis de mult pentru municipiul reședință de județ.

Dar chiar și în aceste condiții de provizorat, firma DIASIL s-a achitat de o bună parte din obligațiile asumate și a amenajat locuri de joacă în orașul Suceava. desigur, nu de anvergura celui de pe strada Victoriei din Cartierul Obcini.

Din primăvara acestui an lucrurile au intrat în linie dreaptă. Pentru 12 ani de acum încolo, firma DIASIL împreună cu asociații va asigura salubrizarea în municipiul Suceava. În această toamnă au fost instalate buncărele semi-îngropate în număr de 100, pe tot teritoriul municipiului Suceava. Vor fi amplasate, până la sfârșitul anului, și 50 de buncăre îngropate. Colectarea selectivă a deșeurilor este deja o certitudine, fiindcă la fiecare punct de colectare s-au amplasat buncăre de culori diferite: negre pentru fracția umedă, galbene pentru fracția uscată. S-au legat de stâlpi în oraș sute de coșuri de gunoi stradale.

Desigur, mai sunt multe lucruri de făcut. Mai întâi sucevenii care au primit cumva ” în gestiune”, acele buncăre semi-îngropate, ar fi mult mai respectați dacă ar folosi și instrucțiunile scrise cu litere mari și  la vedere alături  privind folosirea lor și să nu mai arunce la nimereală gunoiul înăuntru ori în afara buncărelor. În al doilea rând, dacă s-ar respecta acele indicații minime de pe containere negre și galbene de deșeuri  cu fracția umedă și fracția uscată, ar însemna că sucevenii se respectă pe ei înșiși și nu se vede care ar fi impedimentul ca deșeurile menajere să fie puse pe aceste două categorii elementare – nereciclabile adică biodegradabile și reciclabile, adică refolosibile când este trimis cel mic cu gunoiul. Poate că nici măcar nu este vorba despre ”cel mic”, dar așa sună legenda urbană: ”cel mai mic duce gunoiul” așa cum la țară: ”cel mai mic merge cu vaca”.

Revenind la locul de joacă din cartierul Obcine: copii, părinți, educatori, profesori, locuitori din cartier s-au bucurat că acesta a devenit funcțional în  termenul  pentru care constructorul s-a angajat.

Am văzut undeva un comentariu oarecum sever, să nu-i spunem răutăcios. Adicătelea de ce nu s-ar fi construit piste de bowling, de alergare, de biciclism, etc. Poate că un răspuns simplu ar fi acesta: celor mai mici le trebuie un loc de joacă lângă casa scării pentru a fi sub ochii părinților. Cei mai mari au la dispoziție, pentru activități recreative, întreaga patrie care începe fix de lângă banca pe care sunt organizate de decenii, campionat de table, rummy și canastă.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *