Actualitate

Cele 80.000 de perechi de încălțăminte contrafăcută găsite de polițiști au ajuns la Dornești din China, pe filieră ucraineană, prin portul Constanța

Au apărut noi amănunte privind captura anului de la Dornești, unde în trei depozite ale unei firme care are ca obiect de activitate comisionariatul vamal, a fost găsită marfă contrafăcută în valoare de 30 de milioane de lei, respectiv peste 80.000 de perechi de încălțăminte.

S-a stabilit că marfa provine din China și a ajuns în România pe filieră ucraineană.

Astfel, în intervalul  15-18.05.2023, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Suceava, au desfășurat o acțiune specifică de verificare a unor spații de depozitare a firmei Ridia Comisionar SRL din comuna Dornești.

Din primele verificări și din documentația pusă la dispoziție de către Biroul Vamal de Frontieră Dornești a rezultat că în cursul lunii mai 2023, o societate comercială din China a expediat către o societate comercială din Ucraina articole de încălțăminte sport pentru care nu era menționată nicio marcă, folosind ca depozite intermediare punctele de lucru ale firmei din Dornești, deși mărfurile intraseră în România prin portul Constanța.

Aceste aspecte au întărit suspiciunile polițiștilor cu privire la mărfurile depozitate la punctele de lucru ale societății susmenționate, stabilindu-se că  acestea au fost inițial in portul Agigea / Constanța, iar la data de 14.05.2023 au primit liber de vamă fiind transportate pe teritoriul României și depozitate în spațiile Ridia Comisionar S.R.L. Dornești, având ca destinatar S.C. RIDIA SERV S.R.L..

În urma verificărilor efectuate în spațiile de depozitare a fost identificată o cantitate foarte mare de produse (încățăminte sport) inscripționate cu diferite mărci înregistrate și protejate pe teritoriul României, cu privire la care există suspiciunea că ar fi contrafăcute.

Astfel, în urma inventarierii bunurilor identificate în trei dintre halele ce aparțin comisionarului vamal Ridia Comisionar S.R.L., a rezultat un nr. total de 10.340 colete ce conțin 83.320 perechi încălțăminte sport bărbați/damă, inscripționate cu diferite mărci înregistrate și protejate pe teritoriul României, cu privire la care există suspiciunea că ar fi contrafăcute, în valoare totală estivativă de 29.200.000 lei:

În hala numărul 1 au fost identificate un număr de 3.230 colete ce conțineau un număr total de 25.840 perechi încălțăminte sport pentru bărbați și femei inscripționate cu mărcile :

NIKE 142 colete conținând 1136 perechi adidași sport de bărbați și femei,

Adidas  1425 colete conținând 11.400 perechi adidași sport de bărbați și femei,

New Balance 1663 colete conținând 13.304 perechi adidași sport de bărbați și femei,

În hala cu numărul 2 au fost identificate un număr de 2.888 colete ce conțineau un număr total de 23.104 perechi încălțăminte sport pentru bărbați și femei inscripționate cu mărcile:

NIKE 109 colete conținând 872 perechi adidași sport de bărbați și femei,

Adidas perechi 1.598 colete conținând 12.784 perechi adidași sport de bărbați și femei,

New Balance 712 colete conținând 5.696 perechi adidași sport de bărbați și femei,

Reebok 149 colete conținând 1192 perechi adidași sport de bărbați și femei,

Salomon  120 colete conținând 960 perechi adidași sport de bărbați și femei,

Asics 200 colete conținând 1600 perechi adidași sport de bărbați și femei,

În hala cu numărul 3 au fost identificate un număr de 4.222 colete ce conțineau un număr total de 34.376 perechi încălțăminte sport pentru bărbați și femei inscripționate cu mărcile:

NIKE  1.177 colete conținând 9.416 perechi adidași sport de bărbați și femei,

Adidas 170 colete conținând 1.360 perechi adidași sport de bărbați și femei,

New Balance 2.334 colete conținând 18.672 perechi adidași sport de bărbați și femei,

Reebok 346 colete conținând 2.768 perechi adidași sport de bărbați și femei,

Balenciaga 45 colete conținând 360 perechi șlapi unisex,

Adidas 150 colete conținând 1.800 perechi șlapi unisex.

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Suceava s-a sesizat din oficiu, fiind întocmit dosar penal și s-a început urmărirea penală in rem pentru comiterea infracțiunilor prevăzute de Legea 84/1998, privind apărarea drepturilor asupra mărcilor și indicațiilor geografice.

În cauză a fost dispusă măsura indiponibilizării mărfii care a fost preluată în custodie de către Biroul Vamal de Frontieră Dornești până la clarificarea situației, urmând ca ulterior să fie formulate propuneri pentru instituirea măsurilor asiguratorii în cadrul dosarului penal.

Cercetările sunt continuate de către lucrătorii de poliție judiciară din cadrul I.P.J Suceava – S.I.C.E, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul unităţii de parchet competente, în vederea stabilirii întregii stări de fapt din jurul activităţii infracţionale, precum şi în vederea tragerii la răspundere a tuturor persoanelor implicate.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *