Cenaclul Transfrontalier ”Mașina cu poeți”, ieri, la Berchișești. Primarul comunei Berchișești, Violeta Țăran: ”Mașina cu poeți își poate stabili o reședință permanentă în mijlocul nostru”

Ieri, duminică, 10 iulie, a avut loc în incinta proaspăt inauguratului  Centru de Cultură, Artă și Tradiții al comunei Berchișești o nouă întâlnire a Cenaclului Transfrontalier ”Mașina cu poeți”. Gazdă minunată, la fel ca la ultimele ediții, a fost primarul comunei, Violeta Țăran. Cu experiența precedentelor întâlniri  la Berchișești ale poeților și scriitorilor aflați de o parte și de alta a frontierei, primarul Violeta Țăran și comunitatea locală  a tranformat întâlnirea de ieri într-un adevărat ”regal cultural”.

Dacă poeții și colegii lor din breslele apropiate au venit, ca de obicei, cu mașina, Berchișeștiul a venit cu ce are mai bun: ospitalitate dovedită printr-o primire onorantă, cu pâine și sare, dar și cu o minunată surpriză:

Ziua de ieri nu ar mai fi fost aceeași dacă întâlnirea cenacliștilor transfrontalieri s-ar fi limitat la cititul din opera proprie, desigur, valoroasă și emoționantă. Spectacolul folcloric oferit de copiii din Berchișești care, în doar cinci săptămâni, sub îndrumarea maestrului Carolică Botea s-au reunit într-un nou ansamblu folcloric: ”Plaiurile Berchișeștiului”, a fost aplaudat și ovaționat de cenacliști și de publicul care au făcut sală plină,  așa cum se cuvine.

O dimensiune în plus a întâlnirii de duminică a Cenaclului transfrontalier ”Mașina cu poeți”, de la Berchișești a fost dată de acordarea, din partea Fundației Culturale a Bucovinei, a unor premii pentru personalități culturale de prim rang din Bucovina.

Pentru acest eveniment, a fost prezent chiar președintele Fundației, Vasile Rusu, care este și director economic al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

El a acordat distincțile, alături de scriitorul Cezar Straton, vicepreședinte al Fundației Culturale a Bucovinei, coleg întru silvicultură cu Vasile Rusu, precum urmează:

 

Premii speciale, oferite de Fundația Culturală a Bucovinei:

Premiul OPERA OMNIA:

  • Monahiei Elena Simionovici (Voroneț) , ”Pentru lunga slujire a altarelor sfinte, pentru farmecul și evlavia cu care vorbește și scrie despre Voroneț”.
  • Vasile Tărâțeanu (Cernăuți), ” Pentru întreaga, îndelungata și bogata contribuție a Domniei-Sale la neuitarea fraților de către frați”
  • Domnului Radu Bercea, ”Pentru talentul cu care ne dovedește, cu polivalente unelte artistice, că viața e o explozie de culori, de bucurii și de speranțe.”

Premii de excelență:

  • Stareței Mănăstirii Voroneț, maica stravroforă Gabriela Platon, ”Pentru neobosita ei strădanie întru păstrarea, cunoașterea și cinstirea valorilor eterne întruchipate de Sfânta Mănăstire Voroneț.
  • Doamnei primar al comunei Berchișești, Violeta Țăran, pentru generozitatea și consecvența cu care sprijină și promovează arta, cultura, educația și tradițiile.
  • Premiul de excelență ”Paznic de far”: Dragoș Olaru, (Cernăuți), ”Pentru mândria lui de a nu uita că e român, pe care o confirmă, neobosit, prin toate scrierile și demersurile sale.
  • Poetului Doru Mihai Mateiciuc, ”Pentru cărțile sale din ultimii ani, dovedind originalitate poetică și ludică.”
  • Petrea Tabarcea, ”Pentru consecvența cu care-și cinstește obârșia, pentru cărțile memorabile dedicate personalităților Bucovinei”.

Violeta Țăran, primarul comunei Berchișești, gazdă bună și neobosită, nu s-a odihnit aseară până când nu a transmis, pe pagina proprie de facebook, mesajul pe care, cu voia domniei sale, îl reproducem integral:

 

Regalul cultural al Cenaclului Transfrontalier „Mașina cu poeți”, o adevărată sărbătoare a verii la Berchișești!

 

Am găzduit la Berchișești o nouă reuniune a Cenaclului Transfrontalier „Mașina cu poeți”, manifestare culturală prestigioasă ce a revenit în comuna noastră după un an.

A fost o zi emoționantă, un regal de poezie, proză, muzică și pictură, într-o atmosferă caldă, sufletească, o adevărată sărbătoare a verii.

Mulțumesc din suflet tuturor virtuozilor care au onorat cu prezența evenimentul organizat la Berchișești, cu speranța că am reușit să ne ridicăm la înălțimea reprezentațiilor lor de mare calitate.

Relațiile de prietenie și colaborare stabilite deja între comunitatea noastră și componenții Cenaclului Transfrontalier „Mașina cu poeți” sunt extrem de pozitive și îmbucurătoare.

În consecință, am fi onorați ca Berchișești să fie an de an amfitrionul acestui curent literar care face cinste României și culturii naționale.

Sunt convinsă că doamna Gina Puică și domnul Constantin Horobovanu, coordonatorii acestei mișcări de tradiție, vor fi de acord cu propunerea noastră. Le mulțumesc anticipat!

Sunt încredințată că Cenaclul Transfrontalier „Mașina cu poeți” își poate stabili o reședință permanentă în mijlocul nostru.

Mulțumesc din nou tuturor pentru prezența în mijlocul nostru cu minunatele compoziții!

Vă așteptăm cu același drag să reveniți!

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *