Mopan Suceava
Actualitate

Centenarul încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, sărbătorit la Rădăuți. Premiu acordat de Primărie olimpicului international Cosmin Țugui

Caravana „Centenarul Încoronării”, organizată de Asociația „ARTIS” a ajuns astăzi la Rădăuți.

Cei prezenți au avut privilegiul de a face o călătorie în România monarhică, alături de ambasadorii evenimentului: istoricul Adrian Cioroianu și criticul de film Irina Margareta Nistor. Consultanți au fost Daniel Șandru și Alexandru Muraru.

Această serie de manifestări marchează și evocă Regalitatea în România, Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina.

În cadrul evenimentului, primarul municipiului Rădăuți, Bogdan Loghin, a oferit o Diplomă de excelență și suma de 1.500 de lei elevului Cosmin Ţugui, din clasa a XII-a E.

„Mă bucur că astăzi am privilegiul să ofer această diplomă unui rădăuțean care a dus recunoașterea excelenței de la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” dincolo de continentul european. Un tânăr cu care ne mândrim și care va rămâne un model demn de urmat pentru toți elevii. Îi doresc succes la Olimpiada din Statele Unite și îi felicit deopotrivă pe profesorii îndrumători”, a declarat primarul Bogdan Loghin.

Cosmin Țugui este, precum se știe, cel care va reprezenta Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi”, la faza finală a Olimpiadei Internaționale de Istorie (IHO), ce se va desfășura la sfârșitul lunii iulie, în orașele americane New York și Princeton.

Dar el s-a remarcat și mai înainte prin performanțele sale:

– Premiul I la faza județeană a Olimpiadei de Istorie, în clasele a VIII-a și a X-a (cu nota 10);

– Premiul al II-lea la faza județeană a Olimpiadei de Istorie, în clasele a IX-a și a XII-a;

– Olimpic și la alte discipline;

– Câștigătorul Marelui Premiu la Concursul de discursuri organizat cu prilejul manifestării celebrării a 150 de ani de la Serbarea de la Putna din 1871, conferit de Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Romane.

– Șeful de promoție al absolvenților acestei generații la CNEH, cu media generală 10.

– S-a calificat la faza finală a Olimpiadei Internaționale de Istorie (IHO), ce se va desfășura la sfârșitul lunii iulie, în orașele americane New York și Princeton, performanță în premieră națională, întrucât Cosmin este primul elev din România care participă la această competiție.

Elevi, profesori, istorici, cinefili și reprezentanți ai Casei Regale au vizitat expoziția adusă de la Putna, au purtat discuții și au vizionat filmul „Memorialul durerii: Regele Ferdinand I – Întregitorul de țară” – realizat de Lucia Hossu Longin.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *