Ceremonialul Împărțirii cu oul sfințit, tradiție multiseculară poloneză, oficiat astăzi la Casa Polonă din Solonețul Nou

Împărțirea cu oul sfințit, tradiție veche a polonezilor, a reunit din nou, după o întrerupere de doi ani cauzată de pandemie, comunitatea polonezilor din Bucovina și nu doar pe aceștia, ci și pe oaspeții lor, creștini catolici dar și ortodocși, la Casa Polonă din Solonețul Nou.

Ceremonia organizată de Uniunea Polonezilor din România, condusă de deputatul Ghervazen Longher,  s-a desfășurat astăzi, 25 aprilie și a fost binecuvântată de  Excelența Sa Iosif Păuleț – episcop al diecezei de Iași  și pr. dr. Stanislav-Ioan Cucharec, împreună cu preoții din decanatul de Bucovina.

Episcopul Iosif Păuleț a fost întâmpinat cu pâine și sare la intrarea în Casa Polonă de un grup de tineri îmbrăcați în frumoase costume naționale poloneze. Au fost la fel întâmpinați și  subprefecții județului Suceava Cristian Sologon și Alexandru Salup, precum și președintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher și primvicepreședintele Uniunii, Victoria Longher.

Slujba de  sfințire a oălor pascale care au fost apoi împărțite celor prezenți, a fost oficiată de Excelența Sa episcopul Iosif Păuleț și de preotul Stanislav – Ioan Cucharec, care a rostit cuvântul ceremonial în limba polonă.

Episcopul Iosif Păuleț, precum și președintele Uniunii Polonezilor din România,  deputatul Ghervazen Longher au invocat legăturile de suflet între religiile creștine, catolici și ortodocși, care trebuie și mai mult strânse în aceste vremuri, când creștinii din Ucraina, indiferent de confesiune, trec prin încercări extrem de grele.

Din masa îmbelșugată care a urmat s-au împărtășit toși oaspeții, care s-au bucurat în acest fel de vestea cea mai importantă pentru întreaga creștinătate: Învierea Domnului Isus.

Prezentăm în continuare mesajul transmis cu acest prilej pe pagina de internet a Uniunii Polonezilor din România, în care sunt oferite detalii și despre tradiția Împărțirii cu oul sfințit, una dintre cele mai vechi din cultura cultura creștină poloneză:

”Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai importantă sărbătoare a creștinilor. Isus, cel care a murit pe cruce pentru păcatele oamenilor a Înviat! El a biruit păcatul și moartea pentru a ne salva pe noi. A murit pentru păcatele noastre și a Înviat pentru ca noi, păcătoșii, să fim mântuiți.

În acest an credincioșii romano-catolici au sărbătorit Învierea Domnului pe 17 aprilie, iar cei ortodocși pe 24 aprilie. Cu această ocazie polonezii din Bucovina s-au întâlnit pe 25 aprilie la Casa Polonă din Solonețu Nou pentru a se împărți cu oul sfințit.

Ceremonialul împărțirii cu oul sfințit este o tradiție poloneză veche de secole pe care emigranții polonezi au adus-o când au venit pe meleagurile Bucovinei. Semnificația este aceea că oamenii își transmit urări de bine și își doresc să aibă un an cât mai rodnic și mai liniștit. Au fost alături de noi: ES Iosif Păuleț – episcop al diecezei de Iași, pr. dr. Stanislav-Ioan Cucharec împreună cu preoții din decanatul de Bucovina, subprefecții județului Suceava: Ioan-Cristian Șologon și Alexandru-Marian Salup-Rusu, președintele Uniunii Polonezilor din România – deputatul Ghervazen Longher, prim-vicepreședintele Uniunii Polonezilor din România Victoria Longher, președinții și membrii filialelor Uniunii.

Cristos a Înviat! Chrystus Zmartwychwstał!”

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.