Cetatea de Scaun a Sucevei ”reconstruită” la malul Mării Negre

Cu câteva zile în urmă, mai exact, luni de dimineață, pe 29 iunie a.c., câțiva împătimiți și îndrăgostiți de frumusețea Cetății Sucevei, și-au arătat măiestria și s-au relaxat în bătaia brizei mării Negre, meșterind, din nisip și apă, macheta Cetății de Scaun a Sucevei.

Au redat cu meticulozitate fortul Mușatin cu tot cu șanțul de apărare, curtea interioară, curtea exterioară, ziduri de contraescarpă și turnuri de apărare. Chiar și podul mobil a fost redat cu ajutorul unui șlap acoperit de nisip, că doar trebuia să fie mobil. Au fost atât de atenți încât și bolțile arcuite ale cetății au fost redate exact acolo unde trebuie.

Turiștii aflați pe plajă, și nu puțini la număr, au putut ”vizita” mândra cetate.

Iar acest lucru s-a întâmplat și ca răspuns la noua provocare lansată de specialiștii Cetății de Scaun a Sucevei din Cadrul Muzeului Național al Bucovinei care au invitat copii, dar și părinții la relaxare prin educație muzeală, prin intermediul atelierului CETĂȚI, DOMNI ȘI DOMNIȚE – PERIOADA MEDIEVALĂ ÎN MINIATURĂ. Iată mesajul transmis de organizatori: ”Bun găsit, dragi prieteni ai Cetăţii de Scaun a Sucevei! Pe perioada vacanței de vară, ne adresăm atât copiilor cât şi părinţilor cu o nouă provocare de relaxare prin educaţie muzeală!

Pentru că multora dintre voi vă place aventura, v-aţi dori să fiţi cavaleri, oșteni, boieri, domniţe, sau vă place să citiţi despre această lume misterioasă şi plină de curaj, vă propunem o nouă activitate: atelierul de educație muzeală CETĂȚI, DOMNI ȘI DOMNIȚE – PERIOADA MEDIEVALĂ ÎN MINIATURĂ.
Anul acesta, activitățile din cadrul acestui atelier se vor desfășura de la distanţă, iar mediul on-line va fi cel care va mijloci comunicarea şi prezentarea rezultatelor.

Pentru desfășurarea acestui atelier, avem nevoie și de implicarea părintelui sau a altor membri ai familiei.
Cu ajutorul adulţilor, sau pentru cei mai pricepuţi – singuri, copiii vor trebui să construiască acasă, o cetate din materialele pe care le au la îndemână (cutii de carton, tuburi, hârtie etc.).
Construcția realizată poate fi pictată, colorată sau decorată așa cum doresc copiii.
Aceștia pot construi cetatea cu câte turnuri doresc, să adauge orice elemente consideră necesare (oșteni, prințese, copaci, cai etc) astfel încât cetatea lor să fie unică.
Copiii sunt inventivi, așa că suntem siguri că vor rezulta, la final, cetăți minunate. Astfel, prin joc, copiii se vor familiariza cu noțiuni legate de arhitectura unei cetăți.
Vom ataşa la această postare un material informativ, în sprijinul copiilor care doresc să participe la proiectul nostru.

Activitatea va putea fi realizată pe toată perioada vacanței de vară, în lunile iunie, iulie, august 2020.
Cetățile realizate de copii vor fi fotografiate şi transmise pe adresa de Facebook a Cetății de Scaun. Nu uitaţi că avem nevoie de numele şi prenumele participanţilor, localitatea, eventual şcoala. Toate lucrările transmise vor fi postate pe pagina noastră.

Pentru a-i stimula pe copii și a crea astfel un public fidel muzeului, cinci dintre cele mai apreciate lucrări, de către public, vor fi premiate.

Aşadar, vă aşteptăm cu lucrări şi cu like-uri! Pentru mai multe informații ne puteţi contacta la numărul de telefon 0784 275644”.

Muzeul Național al Bucovinei nu este la prima inițiativă de acest gen. De când realitatea pandemică a determinat lumea să se schimbe pentru un timp și să își adapteze activitatea, instituția muzeală a lansat, on-line, numeroase proiecte care de care mai antrenante, interesante și la care publicul a răspuns în număr foarte mare, toate putând fi vizualizate pe conturile de facebook al obiectivelor pe care instituția le administrează.

 

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *