Cetatea de Scaun a Sucevei va fi iluminată în portocaliu diseară, de la ora 20, de Ziua Mondială a Siguranței Pacientului

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a transmis un comunicat prin care informează că în  cadrul celei de-a 72-a Adunări Generale a OMS, în vederea recunoașterii siguranței pacienților ca o prioritate globală a sănătății, s-a stabilit ca, începând din acest an, ziua de 17 septembrie să fie declarată  Ziua Mondială a Siguranței Pacientului

Consiliul Județean Suceava se alătură acestei inițiative printr-o serie de evenimente care sunt organizate pe parcursul acestei săptămâni, declarată ”Săptămâna siguranței pacientului în Romania”.

Astăzi, 17 septembrie, începând cu ora 20, Cetatea de Scaun va fi iluminată în portocaliu, culoare aleasă de OMS ca simbol al acestui eveniment. 

„Marcarea Zilei Mondiale a Siguranței Pacientului este un prilej să subliniem preocupările și realizările noastre în ceea ce privește Spitalul Județean de Urgențe din Suceava, unde doar în ultima perioadă au fost investiți peste 60 de milioane euro, aceasta însemnând un nou ambulatoriu, 4 blocuri operatorii, laborator de medicină nucleară. Cifrele și calificativele obținute vorbesc de la sine. A crescut foarte mult gradul de adresabilitate ca arii de practică și ca număr de pacienți, devenind un pol de încredere într-o zonă ce depășește cu mult granița județului Suceava. A crescut de patru ori numărul de pacienți în ambulatoriu și s-a dubat numărul operațiilor în blocul operator, care au ajuns la peste 10.000”, transmite preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

În România, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a declarat săptămâna 16 – 20 septembrie ca fiind ”Săptămâna Siguranței Pacientului în România”.

Tot în această săptămână, în perioada 19 – 20 septembrie, la Suceava, au loc mai multe manifestări incluse în evenimentul ”Spitalul Județean de Urgență Sf Ioan cel Nou Suceava – spitalul comunității tale”.

 ZIUA MONDIALA A SIGURANȚEI PACIENTULUI  va fi marcată în toată țara , marți 17 septembrie 2019, pe lângă alte manifestări , prin iluminarea în PORTOCALIU, culoare desemnată de Organizația Mondială a Sănătății  ca simbol al acestui eveniment (https://www.who.int/campaigns/world-patient-safety-day/2019/campaign-planning), a unor clădiri, monumente, instituții publice din multe orașe ale țării, cu sprijinul autorităților locale:

SUCEAVA – Cetatea Sucevei, prin sprijinul Consiliului Județean Suceava

BUCUREȘTI –  Fântânile urbane din Piața Unirii, începând cu ora 19:15, prin sprijinul Primăriei Capitalei și al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București,

CRAIOVA – Muzeul de Artă Craiova, Casa Băniei, Teatrul Național Craiova,  prin sprijinul Consiliului Județean Dolj și al Primăriei Municipiului Craiova

ORADEA  Podul Centenarului, prin sprijinul Primăriei Municipiului Oradea

CLUJ – Opera Națională Română Cluj-Napoca

IAȘI  Palatul Roznovanu, prin sprijinul Primăriei Municipiului Iași

TIMIȘOARA – Opera Națională Română din Timișoara prin sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara

SLOBOZIA – Monumentul Eroilor Revoluției din Piața Revoluției

Totodată vor avea loc întâlniri tematice pe tema siguranței pacientului  în majoritatea spitalelor din țară , la care participă reprezentanți ai asociațiilor profesionale din sănătate și ai pacienților. Toți sunt încurajați să poarte un obiect vestimentar sau accesoriu  portocaliu ( cravată, panglică, broșă, banderolă) prin care să marcheze Ziua Mondială a Siguranței Pacientului.

Vorbește deschis despre siguranța pacientului, distribuie fotografiile de la evenimentele care marchează această zi,  în social media cu #PatientSafety și  #WorldPatientSafetyDay si pe  adresa de e-mail  comunicare@anmcs.gov.ro .

Mai multe informatii: https://www.who.int/campaigns/world-patient-safety-day/2019

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *