Actualitate

Cetățenii din Tișăuți – Ipotești vor închiderea unei gropi de gunoi și oprirea scurgerilor de dejecții din canalizare, care se adună într-un lac, chiar în spatele școlii

O acțiune civică în a doua zi a anului 2020 în satul Tișăuți, comuna  Ipotești a strâns la un loc aproape 100 de locuitori ai comunei, câțiva jandarmi, câțiva consilieri locali dar și câțiva voluntari care doresc să fie desființată groapa de gunoi de pe malul râului Suceava, la câțiva zeci de metri de clădirea școlii gimnaziale din Tișăuți. Tot acolo, dar mult mai aproape de malul abrupt pe care este construită școala, din pământ izvorăște un pârâu impregnat cu dejecțiile satului, cu miros pestilențial, greu de suportat chiar și acum, pe timp de iarnă, când temperatura de afară este aproape de limita înghețului.

Daniela Andrieș, o femeie din Tișăuți care locuiește și lucrează în afara țării, întorcându-se în satul ei pentru a petrece sărbătorile de iarnă, a descoperit ceea ce consătenii ei știau de ani întregi: lunca râului Suceava, la câțiva zeci de metri de școala din sat a devenit o groapă de gunoi neautorizată, care nu este nici măcar monitorizată de autoritățile locale, darmite să fie închisă. Mai mult, chiar de sub dâmbul pe care este ridicată  clădirea cea nouă a școlii din Tișăuți, curge către râul Suceava un izvor murdar, care preia din stratul freatic al satului, tot ceea ce sistemul de canalizare dă de ani întregi pe dinafară.

Oamenii din sat au venit în număr mare la Adunarea pentru care Daniela Andrieș a cerut și a obținut aprobare de la Primărie. Printre ei chiar și Adrian Graur, profesorul universitar doctor, fost rector al Universității Ștefan cel Mare. Au răspuns chemării săteni, consilieri locali, dar și viceprimarul comunei Ipotești, Constantin Bobu.

Cei nemulțumiți că acel colț al satului, care altcândva era locul cel mai frumos, transformat apoi într-un teren de nerecunoscut după ce primăria a aprobat funcționarea unei balastiere în respectivul perimetru și folosit ulterior ca groapă de gunoi provizorie, a devenit un perimetru vizitat doar de cei care, mai ales noaptea, vin cu mașinile, cu căruțele ori doar cu roabele, pentru a arunca gunoaie.

Cetățenii au dat exemple dintre cele mai diverse reprezentanților administrației locale, dar și presei: mașini aparținând unor firme care aruncă gunoaie, de la cele menajere la resturi textile pe care ulterior le acoperă superficial, localnici care profită de lipsa de vigilență a autorității locale și scapă de deșeurile din curte rapid, pe timp de noapte dar și pe timp de zi, acestea fiind dintre cele mai diverse,  de la saltele uzate  la pet-uri ori la alte gunoaie produse în gospodărie.

Desigur, situația trebuie să fie rezolvată de Primăria comunei Ipotești. Viceprimarul cu atribuții de primar Constantin Bobu a ascultat doleanțele cetățenilor din satul Tișăuți  și a căutat să dea răspunsuri. În ceea ce privește mormanul de gunoaie, el a explicat că acolo a fost aprobat mai demult un depozit provizoriu, care însă nu mai trebuia să fie funcțional de mai mulți ani. S-a acceptat ca în respectiva locație să se depoziteze doar pământ și moloz de la construcții demolate, pentru întărirea malului, cu un scop rezonabil, să fie protejate terenurile din aval, în cazul unei viituri pe apa Sucevei.

El a recunoscut că nu s-a putut ține sub control aruncarea gunoaielor de orice fel și pentru că, în vara anului trecut, paznicul angajat pentru a supraveghea zona și-a dat demisia.

Cât privește scurgerile de reziduuri din canalizare prin izvorul pestilențial din spatele școlii din Tișăuți, viceprimarul Constantin Bobu a arătat că problema vine de la faptul că atunci când ACET a construit rețeaua de canalizare în sat, erau 500 de abonați. Acum sunt 1500. De aceea se produc deversări din conductele de canalizare, care se scurg prin pământ până în spatele școlii, unde se formează acel iaz urât mirositor.  Tot el a recunoscut însă că rețeaua de canalizare ar fi fost proiectată de cei de la ACET pentru 5000 de abonați, ceea ce vine oarecum în contradicție cu explicația anterioară.

Una peste alta, viceprimarul Bobu a beneficiat în cele din urmă de un cec în alb din partea cetățenilor din satul Tișăuți, după ce a spus că până de Paște, când vremea va permite, amândouă probleme din zonă vor fi rezolvate. Desigur, trebuie ca aleșii locali, consilierii locali adică, să aprobe o serie de măsuri în acest sens: închiderea definitivă a depozitului de deșeuri, montarea de camere de supraveghere pe ulița care coboară către prundul Sucevei, discuții cu ACET Suceava, operator unic de apă și canal în județul nostru, pentru rezolvarea problemei scurgerilor din rețeaua de canalizare.

Constantin Bobu, viceprimarul comunei Ipotești nu a făcut promisiuni în acest sens, pentru că, a declarat de mai multe ori, el nu face promisiuni ci spune doar da și nu. Iar în situația de față, vorba lui este că da, cele asumate de el privind rezolvarea problemei depozitului ilegal de gunoaie și a pârâului cu murdărie ce curge prin spatele școlii din Tișăuți se va întâmpla până la Paște, anul acesta.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *