CFR Călători repune Putna pe harta pelerinajelor din 15 august, la câteva ore după articolul publicat de Suceava Smartpress
Minune mare! CFR Călători a revenit la sentimente bune față de Putna, de Mănăstirea Putna și de cursele de călători pe linia ferată Suceava – Putna, în doar câteva ore de la momentul în care cotidianul online Suceava Smartpress a semnalat într-un articol, lipsa de interes a companiei naționale pentru Hramul Mănăstirii Putna.
Pe pagina de internet a companiei, pe 4 august, a fost postată oferta pentru pelerinii care doresc să ajungă la lăcașurile de cult importante din țară, pe 15 august, de Sfânta Maria, cu rutele potrivite.
Precum am arătat anterior, tocmai Mănăstirea Putna, locul de veci al marelui voievod Ștefan cel Mare, sanctificat de Biserica Ortodoxă Română, lăcaș de cult cu o istorie incomparabilă, care sărbătorește Hramul tot pe 15 august, de Sfânta Maria Mare, a fost omisă din oferta CFR Călători.
Acum cinci ani, cu multe eforturi făcute chiar de părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, trenul de Putna a fost reintrodus în circulație. Tocmai pentru a veni în sprijinul credicioșilor care doresc să se închine la mormântul lui Ștefan cel Mare.
Dar tot răul este înspre bine. CFR Călători a acceptat să repare greșeala în această după amiază, și a adăugat pe oferta lor de promovare online pentru ziua de 15 august și Putna, ca destinație pentru pelerinii care doresc să vină cu trenul.
Mai mult, detaliile oferite celor care doresc să ajungă la Putna pe 15 august, la Hramul Mănăstirii, cu trenul, sunt amănunțite, semn că s-a muncit mult la CFR Călători în această după amiază, pentru a repara greșeala greu de înțeles, promovând cea mai mare parte dintre obiectivele de mare interes religios, cultural și turistic din comuna Putna:
”Mănăstirea Putna – jud. Suceava
Mănăstirea Putna, înzestrată de Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt cu hramul „Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”, este un lăcaș monahal creștin ortodox și important centru cultural, religios și artistic românesc. Mihai Eminescu a supranumit-o „Ierusalimul Neamului Romanesc”.
Este este prima si cea mai importantă ctitorie a lui Ștefan cel Mare și Sfânt şi totodată necropola voievodului şi a familiei sale. Mai pot fi văzute aici:
- Mormântul lui Stefan cel Mare, acoperit cu un baldachin din marmură albă.
- Muzeul medieval al Mănăstirii Putna ce găzduiește un tezaur extrem de valoros, precum broderii, manuscrise, argintărie, obiecte de cult, icoane etc.
- Chilia lui Daniil Sihastru -unul din cei mai importanți sfinți moldoveni din toate timpurile.
Alte obiective turistice în Putna:
- Mănăstirea “Sihastria Putnei” – un lăcaș monahalcreștin ortodox de călugări, situat la 4 km de Mănăstirea Putna;
- Dealul Crucii sau Crucişorul – situat la sud-est de Mănăstirea Putna, imediat peste pârâul Putnei.
- Biserica de lemn a lui Dragoș Vodă sau „Biserica Veche a Putnei” – singura biserică de lemn medievală cunoscută și păstrată până în prezent pe teritoriul României.
- Biserica „Coborârea Duhului Sfânt” – un lăcaș de cult romano-catolic.
Cum se ajunge la Mănăstirea Putna?
Mănăstirea Putna se află în comuna cu același nume din județul Suceava și o despart 73 de kilometri de municipiul Suceava, fostă capitală a Moldovei din vremea lui Ștefan Cel Mare. Cea mai apropiată gară este cea din localitatea Putna. De aici se pot lua autobuze până la porțile mănăstirii. Astfel, pe feroviar, legătura este asigurată cu trenul pe ruta Suceava–Putna – o cale ferată din provincia istorică Bucovina.”