Mopan Suceava
Evenimente

Cherestea, bușteni și lemn de foc confiscate de către polițiști, aseară, la controale în Putna, Marginea și Horodnic

 În ultimele zile, polițiștii au continuat activitățile de verificare și control în ceea ce privește transporturile de material lemnos dar și modul de depozitare și comercializare. Au fost identificate mai multe transporturi neconforme, fiind aplicate sancțiuni contravenționale și fiind confiscate cantitățile de material lemnos transportate ilegal.

La data de 18.05.2024, în jurul orei 07.11, patrula mixtă de siguranță publică formată din polițiști din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea și Secției 4 Poliție Rurală Gălănești, în timp ce se afla în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza comunei Marginea, județul Suceava, a oprit pentru control o autoutilitară ce transporta material lemnos.

Conducătorul auto a fost legitimat în persoana unui bărbat din comuna Marginea, județul Suceava, care a prezentat pentru control documentele personale și ale autoutilitarei.

Cu ocazia controlului asupra autoutilitarei, s-a constatat că șoferul transporta materiale lemnoase, respectiv lemn de foc specia foioase, iar cu această ocazie a declarat faptul că nu deține aviz de însoțire.

Având în vedere cele constatate, s-au efectuat verificări în aplicația SUMAL CONTROL, rezultând că pentru autoutilitara în cauză nu a fost emis aviz de însoțire al materialelor lemnoase la data de 18.05.2024, fapt pentru care i s-a solicitat conducătorului auto să se deplaseze la punctul de descărcare din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul silvic a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase.

Astfel, s-a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 3,10 m.c. lemn de foc specia foioase.

Pentru acest motiv, șoferul a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a) pct. 2 din Legea 171/2010 M, iar cantitatea de 3,10 mc lemn de foc specia foioase în valoare de 821 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

* De asemenea, echipajul de poliție din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu a identificat și oprit pentru control autoutilitara, care se deplasa pe DN 2E de pe raza com. Horodnic de Sus. Conducătorul auto a fost legitimat în persoana unui bărbat de 31 ani, din com. Putna, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei,

Cu ocazia controlului asupra autoutilitarei, s-a constatat că autoutilitara era încărcată cu materiale lemnoase, respectiv cherestea tivită, conducătorul auto precizând că nu deține documente specifice de transport.  În urma interogării aplicației SUMAL 2.0, a rezultat că pentru autoutilitara în cauză nu a fost emis aviz de însoțire, fapt pentru care mijlocul de transport a fost condus către depozitul de pe raza com. Marginea, jud. Suceava, ocazie cu care, în urma inventarierii materialelor lemnoase de către lucrătorii silvici din cadrul Ocolul Silvic Marginea, a rezultat cantitatea de 7.044 mc cherestea tivită specia molid în valoare de 6.311 lei.

Șoferul a fost sancționat contravențional conform art. 19, alin. (2), lit. a), pct. 3 din Legea 171/2010, iar cantitatea de 7.044 mc cherestea tivită specia molid în valoare de 6.311 lei, a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.

De asemenea, s-a constatat că autoutilitara în cauză avea inspecția tehnică periodică expirată din data de 25.04.2024, fapt pentru care șoferul a fost sancționat contravențional conform art. 10 alin. (1) din OUG 195/2002, iar autoutilitara a fost imobilizată.

 * Totodată, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Gălănești,  în timp ce executau activități de control al autovehiculelor pe linie silvică, au oprit pe DN 2H din comuna Putna, județul Suceava, autoutilitară care transporta material lemnos respectiv lemn foc fag. Cu ocazia controlului efectuat s-a stabilit faptul că autoutilitara este condusă de un bărbat domiciliat în comuna Bilca, sat Bilca, județul Suceava, care transporta material lemnos fără aviz de însoțire.

Autoutilitara a fost condusă la Atelierul de prelucrare a lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna unde s-a solicitat sprijinul unui inginer silvic din cadrul acestui ocol pentru inventarierea materialului lemnos. Cu această ocazie s-a stabilit faptul că șoferul a transportat cantitatea de 1,5 mc lemn foc fag în valoare totală de 397 lei. Acesta a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 171/2010 modificată, iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Putna.

 

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *