Chiraleisa! Cruce de gheață dăruită de pompierii voluntari din Bosanci, pompierilor militari, așezată dinaintea Bisericii Militare ”Sfântul Ierarh Iosif cel nou de la Partoș” (foto: ISU)

Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Bucovina” a județului Suceava a postat pe pagina proprie de internet câteva fotografii sugestive și un mesaj emoționant, azi, în ajunul sărbătorii Bobotezei, pe care îl transmitem mai departe. Mesajul face referire la darul tradițional pe care pompierii voluntari din Bosanci îl oferă an de an, prin tradiție: Crucea tăiată în gheață pentru sărbătorirea Botezului Domnului Iisus Hristos, care a fost așezată dinaintea Bisericii Militare ”Sfântul Ierarh Iosif cel nou de la Partoș”:

 

 Chiraleisa!

 

Și anul acesta, în Ajunul Bobotezei, inimoșii pompieri voluntari bosânceni ne-au dăruit o cruce de gheață, care a fost așezată în fața Bisericii Militare “Sf. Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș”.

Chiar dacă au fost nevoiți să ajungă tocmai până la Lacul Roșu, în județul Harghita, pentru procurarea blocurilor de gheață, dragostea acestora pentru Dumnezeu a făcut ca tradițiile lăsate de străbuni să-și păstreze continuitatea.

Le mulțumim din inimă pompierilor voluntari din Bosanci și îi asigurăm de toată aprecierea noastră!

Chiraleisa desemnează “umblatul preotului cu botezul”. Termenul “chiraleisa” vine de la grecescul “Kyrie Eleison” și înseamnă “Doamne miluiește”.

În Bucovina, și numai, există obiceiul ca în Ajunul Bobotezei, grupuri de copii să meargă din casă în casă și să vestească sosirea preotului cu “botezul”.

Copiii nu rostesc, ca la Crăciun, texte versificate, ci strigă de trei ori, lung, “Chiraleisa!”. Ei primesc în schimb mere, nuci și prăjituri.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *