Cinci urși au fost semnalați numai azi în județul Suceava. Prefectul Iulian Cimpoeșu spune că numărarea urșilor și protejarea gospodăriilor de atacurile acestora se va face cu bani europeni

Prefectul Iulian Cimpoeșu a anunțat pe pagina sa de facebook că doar în cursul zilei de astăzi la nivelul județului Suceava au fost 5 urși semnalați în 4 locații (Gura Negrii – Dorna Arini, Glodu – Panaci, Lungeni – Broșteni, Șaru Dornei), cel din Broșteni lăsând și victime în urma lui – două oi.

”Vestea bună este că vom rezolva cu bani europeni o problemă care arde tot mai tare în ultimii ani: aflăm câți urși bruni trăiesc în România și protejăm gospodăriile oamenilor de atacurile acestora.

Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a prezentat, alături de Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, proiectul finanțat din fonduri europene (11 milioane de euro) prin care vom putea stabili, pe baze științifice, câți urși trăiesc în România și care sunt zonele în care aceștia intră cel mai des în conflict cu omul.

În cadrul proiectului se realizează estimarea genetică a populației de urs brun din România pe baza ADN. Digitalizăm procesul – inclusiv aplicație pentru mobil – și folosim metode avansate de analiză a datelor; se vor cumpăra şi instala sisteme de protecţie (garduri electrice) a animalelor domestice, a culturilor agricole şi a bunurilor materiale ale fermierilor din zonele în care se înregistrează conflicte om-urs; se vor monta în teren 150 de sisteme de monitorizare foto/video formate din cameră, panou solar, accesorii GSM pentru supravegherea sistemelor de protecție și pentru transmiterea datelor înregistrate pentru a putea fi analizate; se construiește un complex pentru îngrijirea şi protecţia ursului brun, pe o suprafaţă de aproximativ 60 de hectare de fond forestier în zona Timişul de Sus din judeţul Braşov”, a transmis prefectul județului Suceava, Iulian Cimpoeșu.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.