Cine va fi al doilea viceprimar din echipa Ion Lungu? O întrebare delicată. Mulțumiri electoratului din partea primarului reales

Astăzi, în prima conferință de presă de după alegerile de duminică, 27 septembrie, când a fost reconfirmat pentru încă 4 ani ca primar al municipiului Suceava, liberalul Ion Lungu a mulțumit alegătorilor dar nu a indicat numele celui de-al doilea viceprimar al Sucevei cu care să facă echipă alături de Lucian Harșovschi. Viceprimarul  în funcție, Marian Andronache, candidând pentru Partidul Mișcarea Populară (PMP) a obținut al doilea rezultat în opțiunile alegătorilor, surclasându-l și el cu multe procente pe candidatul PSD, Dan Ioan Cușnir.

 Doar că Marian Adronache, cu serviciu de bază de director în cadrul Primăriei, la Administrarea Domeniului Public,  l-a călcat pe nervi pe primarul Ion Lungu, în campania electorală, când a vorbit despre oportunitatea construirii pe Platoul Cetății a unei roți panoramice.

PMP va avea 4 consilieri locali în deliberativul municipiului Suceava.

Teodora Munteanu, candidat USR pentru funcția de primar al municipiului reședință de județ, poate fi de asemenea o opțiune pentru funcția de viceprimar. USR va avea 3 consilieri în deliberativul municipiului Suceava.

PNL, formațiunea politică din care face parte primarul Ion Lungu, va avea 9 consilieri.

Consiliul Local al municipiului Suceava este format din 23 de consilieri. Majoritatea simplă prin care se poate asigura trecerea hotărârilor care să nu implice chestiuni de patrimoniu, este de 12 consilieri. Ca atare, cu fiecare din aceste două formațiuni politice, PNL va putea să își asigure majoritatea necesară pentru a fi votate proiectele curente dar nu și pentru cele care implică patrimoniul municipiului. Decizia se va lua după negocierile din zilele următoare,  care nu vor fi deloc confortabile.

Până atunci, primarul Ion Lungu a transmis mulțumiri:

” Mulțumesc sucevenilor care mi-au acordat din nou votul pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Prezența la vot  a fost mică, într-adevăr. Probabil una din cauze a fost legată de pandemia Covid.

În ceea ce mă privește, victoria a fost categorică, cu procent aproape dublu față de candidatul PSD. Niciodată, de când candidez, nu am avut o distanță atât de mare față de candidatul PSD.  În ceea ce privește PMP, este clar, s-au împărțit voturile din Primărie. Eu sunt omul ferm, sever, din Primărie, domnul viceprimar (Marian Andronache, n.r.) este băiatul bun. Dar trebuie să fii și mai rău în primărie fiindcă altcumva nu se face treabă și dacă mergem pe mâna funcționarilor, asta-i viața.

Eu sunt mulțumit cum s-au derulat lucrurile și dacă sucevenii ar fi vrut să mă schimbe din scaunul de primar ar fi putut face acest lucru, ca la Timișoara, București, venind la vot și votând împotriva mea. De luni dimineață am venit la serviciu și facem tot ce ne stă în putere pentru a duce la îndeplinire tot ce am promis.”

Cât privește al doilea post de viceprimar, (cel dintâi fiindu-i asigurat liberalului Lucian Harșovschi, n.r.) primarul Ion Lungu a declarat că are în vedere două variante: USR și PMP.

 ”Domnul Andronache (PMP, viceprimar în funcție, n.r.) a spus că nu trebuie să pun roata panoramică. Eu spun că voi pune roata panoramică în acest mandat. Cei care vor veni într-o colaborare cu noi, fie că este USR, fie că este PMP, trebuie să accepte programul nostru (PNL, n.r.) care a câștigat alegerile.

Majoritari suntem noi. O să discutăm cu amândouă partidele și cei care ne vor convinge că vom avea cea mai bună colaborare, cu ei vom face parteneriat. Nu în beneficiul PNL, pentru că nu este atât de important pe cine punem viceprimar ci în beneficiul orașului Suceava” a explicat primarul municipiului Suceava Ion Lungu, proaspăt câștigător al celui de-al cincilea mandat la cârma administrației publice din municipiul Suceava.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *