Cireșii emblematici ce străjuiau drumul spre Putna au fost tăiați cu drujba CNAIR-ului

Celebrii cireși altoiți, care au străjuit timp de decenii drumul dinspre Vicov spre Putna, au fost puși la pământ într-o singură zi. Nu a fost putnean ori vizitator al  localității istorice, care să nu se fi oprit măcar odată sub unul dintre pomi, să smulgă măcar un struț cu cireșe pârguite vara, ori o creangă cu flori albe, primăvara.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a luat decizia că cireșii de pe marginea drumului național DN2H dintre Vicov și Putna, trebuie tăiați. Există probabil o rațiune pentru acest demers, pe care o vom afla-o zilele următoare. Până atunci, avem doar niște fotografii cu cioatele cireșilor, cu trunchiurile lor porționate cu drujba în material lemnos, cu crengile care și anul acesta, dacă CNAIR n-ar fi luat decizia de a le opri din vegetație, ar fi oferit fără gard flori primăvara și cireșe altoite la începutul verii, trecătorilor.

Există frustrări mari din partea localnicilor, din Putna dar și din cele două Vicove. Vor fi frustrări mari și din partea celor care, venind spre Putna primăvara ori la început de vară, nu vor mai fi întâmpinați la intrarea în localitatea istorică de șirul lung al cireșilor care ofereau, după sezon, flori sau fructe dulci. Vor fi frustrări din partea țigăncușelor care luau cu asalt pomii, cu găletușele atârnând la gât, să strângă cât mai multe cireșe cărnoase pe care să le vândă mai apoi la margine de drum. Vor fi frustrări ale gospodarilor din Putna, care au pământ în ”Țarină” fiindcă nu vor mai avea unde să-și lase la odihnă caii ori bicicletele, unde să-și tragă sufletul și să ia masa frugală de amiază înainte de a purcede iar la coasă ori la prășit.

CNAIR, cu substructura aferentă de la Iași, va oferi o explicație rațională. Foarte probabil, vor spune că acei cireși erau bătrâni, exista riscul ca aceștia să se prăbușească în caz de furtună, că arborii de pe marginea drumului sunt factori potențial cauzatori de accidente rutiere etc.

Rămâne însă în mintea oamenilor care au trecut măcar odată prin aceste locuri, nostalgia florilor de cireș, a cireșelor furate de la nimeni, a umbrei calde, pe drumul din ”Țarină”, de la Vicov la Putna.

Sursa foto anterioare: fotozahariablogspot, travelcycle.files.wordpress.com

Please follow and like us:

4 comentarii la „Cireșii emblematici ce străjuiau drumul spre Putna au fost tăiați cu drujba CNAIR-ului

 • 28 februarie 2019 la 15:11
  Permalink

  Iau taiat ca sai vanda ca lemn de foc. Ar trebui sa plateasca pentru asta. Intai sa se ocupe de drum si pe urma de castig. Ciresii nu iau pus ei.

  Răspunde
 • 1 martie 2019 la 9:45
  Permalink

  Domnilor! Hai sa nu gandim asa, in primul rand cred ca iau taiat pentru simplu fapt ca exista pericolul de accidente din cauza crengilor si tot asa! Dar sa ne gandim ca daca doamne fereste se rupea un copac si se producea un lant de accidente acolo? Toata presa sarea in sus ca dece nu au taiat copaci si dece nu au prevenit! Ia uite ca asta fac ei acum previn! Normal este sa se taie un copac si sa se planteze alti doi! O zi frumoasa va doresc!

  Răspunde
 • 1 martie 2019 la 13:45
  Permalink

  Mai există soluții pentru a reduce riscul accidentelor auto,în zonă,pe același traseu,tăierea cireșilor care hălăduiau de mult acolo,fără să fi contribuit la producerea a unui singur accident măcar,fiind ,poate cea mai tâmpită măsură… Că se putea,de exemplu,să se interzică circulația căruțelor,a camioanelor și a trotinetelor,dacă tot se voia asta! Sau a bicicletelor!
  Este speța cu husca de sare,care știm noi ce pericol reprezintă…
  Primăvara,exista un anumit farmec la intrarea in Putna,un zid de flori flori de cireș care te binedispuneau și te și îndemnau la o meditație optimistă…
  Il așteptăm în zonă pe Flutur cu lopata,ca peisagist, dar și pe domnul Lungu cu târnul său cu 5 viteze,numai înainte,că le șade bine,zici că sunt de meserie și mai multe nu!

  Răspunde
 • 2 martie 2019 la 16:44
  Permalink

  Dar pompii din radauti la iesire spre dornesti nu sunt un pericol? Merg destul de des la vicov la radacina pomii nu prea erau putrezi. Sa vedem ce vor mai taia cand nu vor mai avea ce sa vinda

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.