Coada rezerviștilor la Unitatea de Pompieri din Suceava. Mobilizare generală

O coadă neobișnuită s-a format astăzi la poarta Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Bucovina” Suceava.  Rezerviștii pompieri din tot județul au fost chemați să își confirme existența și să afle că trebuie să fie oricând la dispoziție, dacă situația națională impune rechemarea lor sub arme.

Încă de la începutul primăverii acestui an, au fost trimise mesaje prin agenți de poliție cărora mulți le-au lăudat  excesul de zel dar care  s-au achitat de ordinul primit, făcând mai mult zgomot decât trebuie pe case de scări căutând rezerviști. Majoritatea rezerviștilor au intrat astfel  în posesia ordinului de mobilizare, deși mulți dintre ei nu mai locuiau demult la adresa unde agenții purtători de mesaj băteau insistent la ușă.

Cei mai mulți dintre veteranii – rezerviștii pompieri au venit astăzi după amiază la ISU Suceava din datorie, teamă ori curiozitate, dar și cu dorința ascunsă că se vor putea întâlni, după zeci de ani, cu foștii camarazi de stagiu militar, dintr-o perioadă în care armata era armată, se făceau plantoane și sectoare, se aștepta liberarea. Majoritatea celor chemați cu ordin de mobilizare de rezerviști au vârste de peste 45 de ani. O bună componentă o reprezintă cei cu vârsta de peste 50 de ani dar nu au fost lăsați deoparte câteva sute de rezerviști care au trecut de 55 de ani.

O astfel de inițiativă națională, de chemare periodică la ordin a celor care ”au făcut armata” poate să constituie un punct de plecare pentru un demers următor, cu conotație socială, pentru a se ține evidența ”rezerviștilor”, an de an, eventual, peste puțină vreme, oferindu-li-se, după modelul ”cuplurilor de aur”, chiar și un pahar de șampanie. Acum nu este cazul, coada la viza de rezervist a fost azi, precum vedem în fotografie, mai lungă decât cea la ofertele de tigăi  din supermarketuri. Rezerviștii s-au reîntâlnit, s-au bucurat, s-au pozat unii cu ceilalți și vor să vină și la anul la verificare, doar pentru acest frumos prilej, pe timp de pace, desigur.  

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *