Mopan Suceava
Actualitate

Cod galben de furtună în județ, de duminică dimineață ora 10.00, până luni seară, ora 22.00. Măsuri stabilite de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență

Administrația Națională de Meteorologie a transmis o avertizare meteorologică Cod Galben de furtună, valabil și pentru județul Suceava, cu interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 10.00 – 30 septembrie, ora 22.00.

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului

În intervalul menționat, aversele se vor extinde în toată țara, dinspre vest către est. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…40 l/mp și local de peste 50 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45…65 km/h. În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h.

Vremea se va răci accentuat în toată țara. La munte, la altitudini în general de peste 1700 m și cu precădere în Carpații Orientali, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

ANM a emis și un Cod Portocaliu cu interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 10.00 – 30 septembrie, ora 12.00.

Fenomene vizate: ploi torențiale și abundente

Zone afectate: nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, Carpații Meridionali și Orientali

În intervalul menționat, în nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei precum și în Carpații Meridionali și Orientali, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50…90 l/mp și izolat de peste 100 l/mp.

 

Ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava

 

În data de 27 septembrie 2024, la ora 13:00, s-a organizat și desfășurat o ședință extraordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava, în format restrâns, prezidată de prefectul județului Suceava.

Ordinea de zi a ședinței a vizat analizarea situației operative privind atenționarea meteorologică cod galben de instabilitate atmosferică pentru județul Suceava, cu interval de valabilitate: 29 septembrie, ora 10:00 – 30 septembrie, ora 22:00.

Astfel, în urma ședinței, a fost adoptată o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava prin care s-au aprobat următoarele măsuri preventive pentru limitarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase prognozate la nivelul UAT-urilor din județul Suceava:

– Curățarea șanțurilor și rigolelor de colectare a apelor pluviale;

– Verificarea existenţei depozitelor de deşeuri şi de material lemnos pe malurile şi în albiile cursurilor de apă precum şi în secţiunile de scurgere a podurilor şi podeţelor, care prin antrenare pot conduce la obturarea scurgerii și deblocarea secțiunii de scurgere, pe formațiunile torențiale din apropierea zonelor locuite și deblocarea secțiunii de scurgere;

– Atenționarea tuturor deținătorilor de lacuri de acumulare cu folosință piscicolă având categoria de importanță C de pe raza UAT asupra prognozei meteorologice; monitorizarea permanentă a acestora, informarea CLSU/SGA asupra evoluției nivelurilor în acumulări, exploatarea acestora în conformitate cu prevederile Autorizațiilor de Funcționare în Condiții de Siguranță, fiind interzisă efectuarea de manevre fără acordul reprezentanților Sistemelor de Gospodărire a Apelor;

– Pregătirea unui stoc minim de materiale de intervenție în situații de urgență generate de inundații,  la nivelul fiecărui UAT;

– Asigurarea la nivelul fiecărui UAT a 1 – 2 utilaje de intervenție cu deservenți, pentru eventuale intervenții în situații de urgență generate de inundații;

– Informarea operatorilor economici mari de pe raza UAT asupra prognozei meteorologice și atenționarea acestora asupra posibilității solicitării unor utilaje de intervenție;

– Monitorizarea punctelor critice ale cursurilor de râu (permanente și nepermanente) de pe raza UAT, a zonelor cunoscute ca fiind predispuse la inundații (zone inundabile istoric cunoscute), în special pe perioada atenționărilor meteorologice de tip NOWCASTING și intervenția de urgență, dacă situația o impune;

– Monitorizarea tuturor traversărilor cursurilor de râu improvizate și interzicerea folosirii acestora pe perioada apelor mari;

– Informarea populației/turiștilor cu privire la interzicerea folosirii zonelor de campare din văile înguste sau din apropierea râurilor, pentru a evita riscul de producere a unor situații de urgență generate de inundații/viituri rapide.

De asemenea, în cadrul hotărârii s-a dispus monitorizarea din 3 în 3 ore a stațiilor hidrologice de pe cursul râurilor Bistrița și Moldova în perioada supusă avertizării meteorologice – Cod Galben și transmiterea operativă a datelor către SGA, cu respectarea fluxului informațional în gestionarea acestui tip de risc.

Nu în ultimul rând, Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției va fi activat, începând cu ziua de 29.09.2024, ora 10:00, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina″ al Județului Suceava.

În final, s-a reamintit populației importanța modului de comportare în cazul producerii unor situații de urgență, despre care se pot informa prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

De asemenea, pentru cei care se află într-o situaţie de urgenţă şi are nevoie de forţele de intervenţie specializate, recomandarea este să sune la numărul de telefon unic 112.

 

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *