Actualitate

Cod galben de furtună în județul Suceava, cod portocaliu în alte părți ale țării, cod roșu de caniculă în sudul țării

Adiminstrația Națională de Meteorologie a emis azi un nou cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuate în județul Sucea și în alte județe. Interval de valabilitate: 26 iulie, ora 10:00 – 27 iulie, ora 02:00.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină și averse torențiale (în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).

A fost emis și un cod portocaliu, cu interval de valabilitate 26 iulie, ora 10:00 – 27 iulie, ora 02:00

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului, vijelii puternice

În intervalul menționat, în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei și în cea mai mare parte a Transilvaniei și a Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, averse torențiale și grindină. În intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp, îndeosebi în Transilvania și Moldova.

O altă avertizare meteorologicăcod galben  pentru ziua de astăzi  vizează un val de căldură și disconfort termic ridicat în jumătatea de sud-est a țării. Local în Oltenia, centrul Moldovei, precum și sud-estul Transilvaniei și pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 37 de grade.

În unele județe, va fi cod portocaliu de caniculă, val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat. Este vorba despre județele Olt, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea, Vaslui și Tulcea se vor înregistra temperaturi maxime de 37…39 de grade, astfel că disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Tot pentru astăzi s-a emis o averizare cod roșu de temperaturi extreme, disconfort termic deosebit de accentuat. În județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și în municipiul București

În județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța și în municipiul București, se vor înregistra temperaturi maxime extreme în general de 40…41 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *