Actualitate

Colectarea selectivă a gunoaielor, îndemn fără priză la public în municipiul Suceava

Acest articol nu va fi pe placul multor cetățeni cu domiciliul în orașul Suceava, municipiu reședință de județ. Nici fotografiile din galeria ce însoțește acest articol nu vor fi pe placul sucevenilor care nu gustă astfel de imagini.
În ceea ce urmează, vorbim despre gunoi, termen care desemnează conform dicționarelor, ” rămășițe, resturi murdare sau netrebuincioase care se aruncă”. Că sunt redenumite acum aceste resturi ca fiind deșeuri, reziduuri, sau altcumva, contează mai puțin.
Vorbim despre gunoiul din municipiul Suceava, despre cum se dorește colectarea acestuia pentru ca să nu ne trezim, în viitorul apropiat, că vom fi înecați sub volumul ce crește în progresie geometrică a deșeurilor  pe care tot noi îl producem.

S-a vorbit intens, înainte și imediat după ce asocierea dintre firmele DIASIL Suceava și RITMIC Ilișești a devenit operator unic pe domeniul salubrizării menajere din orașul Suceava despre o inițiativă, cu un mic precendent anterior (acum câțiva ani, DIASIL mai promovase o astfel de inițiativă), de a fi amplasate în perimetrele destinate buncărelor de gunoi din cartierele orașului, tomberoane în care să se efectueze colectarea selectivă a deșeurilor.

Destul de ușor, de altfel: tomberoanele galbene să fie folosite doar pentru deșeuri uscate: sticlă, plastic, hârtie iar cele de culoare neagră să fie folosite de cetățeni pentru deșeurile casnice, umede, biodegradabile. Viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi a anunțat că, la inițiativa sa, s-a demarat o procedură publică de lipire a 35.000 de afișe de trimitere de scrisori din partea municipalității, care vor trebui să ajungă la fiecare locuință din orașul reședință de județ, proprietarii sau locatarii urmând să fie în acest fel informați asupra modului de utilizare a noilor tomberoane.
Structurile mass media locale au transmis voluntar aceleași mesaje de încurajare a sucevenilor – să își selecteze înainte de a ieși din casă, în drum spre buncăr, gunoiul menajer: cel uscat într-o pungă, cel umed în altă pungă, care să fie aruncate selectiv în tomberonul galben sau negru.

Micro-investigația realizată de Suceava smarpress, la doar câteva amenajări unde sunt amplasate tomberoanele firmelor DIASIL și RITMIC, duce la următoarele constatări evidente:
Cei mai mulți dintre suceveni nu știu mai nimic despre colectarea selectivă a deșeurilor în interiorul locuinței iar dacă știu, nu prea îi interesează.
Poziționarea mesajelor care descriu destinația acestor tomberoane – pentru deșeuri uscate ori pentru deșeuri umede, sunt plasate prea jos, puțini le văd când vin să ”arunce” pungile de gunoi.
Afișele și scrisorile viceprimarului Lucian Harșovschi în care se descrie modalitatea de colectare selectivă a deșeurilor în municipiul reședință de județ nu au ajuns încă în multe dintre cartierele populate ale Sucevei.
Buncărele noi, diferențiate pe culori, sunt cu atât mai atractive pentru scormonitorii în gunoaie, care au acum posibilitatea de a găsi ceea ce le trebuie mai ușor, pentru că preselecția a fost deja realizată.

În acest fel, găsim în tomberoanele pe care scrie mare ”Deșeuri uscate” legume în stare de putrefacție mai mult sau mai puțin avansată, coji de cartofi, mâncăruri alterate în frigider ambalate sumar în pungi de unică folosință, coji de banană sau de citrice, etc.
Tot în acest fel găsim în tomberoanele pe care scrie ”Deșeuri umede”, pet-uri de toate dimensiunile, sticle de băuturi, doze metalice de bere, bidoane din plastic de la feluriți detergenți, tomuri de hârtie folosită de studenții din căminul amplasat în apropierea buncărului, etc.

Dar s-a făcut un pas înainte: O persoană care era obișnuită să scormonească prin gunoaiele sucevenilor s-a apropiat de un tomberon chiar pe când făceam fotografiile ce ilustrează acest articol. Fiind întrebată ce vrea să facă, a răspuns sincer: ”Caut și eu mâncare pentru animale” și s-a ferit cum s-a priceput din calea aparatului de fotografiat.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *