Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” la ceasul sărbătorii Marii Uniri

Miercuri, 28 noiembrie, respectiv joi, 29 noiembrie a.c., la Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți s-a desfășurat o suită de activități consacrate Centenarului, o paletă diversă de manifestări specifice care au inclus concursuri de cultură generală, evocări istorice, expoziții de postere, vernisaje de fotografie, lansări de carte, manifestări din domeniul educației ecologice ș.a. Iată, în continuare, o prezentare sumară a câtorva dintre proiectele și activitățile desfășurate de cadrele didactice și elevii colegiului rădăuțean cu ocazia Centenarului Marii Uniri.

„ROMÂNII SUB SEMNUL UNITĂȚII NAȚIONALE: 1600 – 1859 – 1918” – activitate-concurs organizată de către prof.dr. Puiu Adrian, directorul Colegiului, cel care a orchestrat activităţile, asistat de către ceilalți profesori de istorie ai colegiului: Marian Olaru, Gabriela Pogorevici, Elena Olaru și Nicoleta Mitrofan. Concursul a implicat 24 de echipe formate din câte doi elevi din clasele IX – XI, fiecare echipă purtând numele unei provincii istorice din România. Pe lângă pitoreștile denumiri ale echipelor, o pată de culoare a fost dată și de iile purtate de fete. Concursul a fost structurat în trei runde, cu întrebări pentru fiecare perioadă din istorie (1600-1859-1918), plus o rundă în care concurenții au avut ca provocare recunoașterea personajelor reprezentative ale perioadelor respective proiectate pe ecran. Concursul de istorie a fost câștigat de două echipe care au terminat la egalitate de puncte. Acestea au fost „Ardeal”, formată din elevii clasei IX E – Țugui Cosmin şi Popescu Lucian (coordonator: prof.dr. Adrian Puiu), și „Bârsa”, formată din elevii clasei XI G – Moldovan Filip şi Cernovschi Sergiu (coordonator: prof.dr. Marian Olaru). Locul doi a fost ocupat de echipa „Moldova”, formată din elevele clasei X E – Teleagă Bianca şi Hurjui Ștefana (coordonator: prof. Nicoleta Mitrofan). Treapta a treia a podiumului a fost ocupată de echipa „Dobrogea”, formată din elevele clasei XI E, Mihăilescu Alexandra şi Nichiforel Laura. Toți premianți au fost recompensați cu cărți, diplome, medalii și stegulețe tricolore dedicate Centenarului. Cât timp juriul concursului a definitivat clasamentul final, au fost acordate premii pentru un alt concurs dedicat Centenarului intitulat „100 DE MESAJE LA 100 DE ANI PENTRU ROMÂNIA”, în care elevii Colegiului au scris mesaje emoționante dedicate patriei. Concursul de mesaje a fost câștigat de către eleva clasei a XII-a F, Ionesi Diana, pe locul doi clasându-se Bodale Paula, din clasa a XII-a H, podiumul fiind completat de către Baciu Elisabeth, din clasa a XI-a F.

„ZIUA BUCOVINEI”, activitate de evocări istorice, coordonată de prof. Elena Olaru și Marian Olaru, în care s-au implicat elevii clasei a XI-a H, îmbrăcați în haine de sărbătoare, care au marcat importanța deosebită a momentului istoric de la 1918 pentru constituirea statului național român.
„IDENTITATE ȘI MULTICULTURALITATE ÎN SPAȚIUL ROMÂNESC” – lansarea celei de-a V-a ediții a proiectului educativ, derulat în anul școlar 2018-2019 de către C.N. „Eudoxiu Hurmuzachi”, s-a realizat la clasele a IX-a G, a IX-a E, a X-a A, a XI-a A, a XI-a G și a XII-a A de către profesorii coordonatori ai proiectului: prof. Lăzărescu Luminița, prof. Chelba Mirela, prof. Lăzărescu Antoneta și prof. Coajă Gabriela. Proiectul își propune familiarizarea tinerilor cu elementele ce identifică anumite comunități în fondul cultural, mai larg, al spațiului românesc și construirea unor punți între indivizi, grupuri și generații. Recunoașterea și conștientizarea diferențelor și identităților dintre culturi pot deveni resurse valoroase în educarea tinerilor pentru democrație și pentru o inserție socială adecvată realității culturale contemporane. În acest an școlar, proiectul se va finaliza printr-un concurs interjudețean cu trei secțiuni: „Povestea costumului meu popular”, ”Fotografia, punte peste timp” și „Tradiții și obiceiuri din spațiul românesc”.

„UN ROMÂN ADEVĂRAT ESTE UN ROMÂN EDUCAT” – proiect realizat de elevii claselor a X-a E și a XI-a H, concretizat în elaborarea unei galerii de portrete, sub formă de postere, cu personalități emblematice pentru viața socială, cultura și civilizația românească din ultimul secol. S-au evocat figuri și portrete ce și-au pus amprenta în mod semnificativ asupra construcției și devenirii culturii naționale. În cadrul aceluiași proiect, elevii celor două clase au devenit protagoniștii unui concurs de cultură generală, reunit sub titlul „România Valorilor”, cu întrebări și provocări din domenii precum arta, mitologia, istoria, geografia, știința ș.a. Elevii celor două clase, grupați în patru regiuni – Bucovina, Moldova, Țara Românească și Transilvania – au oferit, prin dialog și consultare – răspunsuri la întrebările adesate, într-o atmosferă degajată și non-formală. Activitatea a fost coordonată de profesorii Angelica și Florin George Popovici.
„GALERIA MARILOR FIZICIENI ROMÂNI” – proiect derulat de cadrele didactice din catedra de fizică, împreună cu elevii claselor a X-a A, a IX-a A și a XII-a D. În cadrul manifestării, elevii au prezentat repere biografice relevante, activitatea oamenilor de știință și contribuțiile lor în diferite domenii (Henri Coandă, Hermann Oberth, Aurel Vlaicu și Traian Vuia – aeronautică; Ștefan Procopiu – Fizica atomului; Dragomir Hurmuzescu, Ștefania Mărăcineanu – radioactivitate; Ion Agârbiceanu – laseri, Petrache Poenaru – inventatorul stiloului etc.).

„O GUSTARE SĂNĂTOASĂ ÎN AN CENTENAR” și „ECO- FOTOGRAFIA ANULUI CENTENAR”, cele două activități înscrise în Programul Eco-Școala au reunit elevi și cadre didactice atât din colegiul rădăuțean, cât și din instituțiile de învățământ partenere, implicate în proiect: Școala Gimnazială Bogdan Vodă, Grădinița cu Program Prelungit Micul Prinț, Școala Gimnazială Dimitrie Cantemir. Activitățile cu specific ecologic, coordonate de Cornelia și Liviu Hatnean, au implicat, pe lâmgă elevi, și părinți, cadre didactice, sponsori din comunitatea locală.

În măsura în care spațiul rezervat evocării activităților dedicate Centenarului Marii uniri de către cadrele didactice și elevii Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” nu ne permite să detaliem, încheiem aceste sumare evocări cu urarea potrivită unui astfel de moment: „La mulți ani, România! La mulți ani, români de pretutindeni!”

a consemnat prof. Florin George POPOVICI

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *