Colocviile Putnei XXII – Institutul Nicolae Iorga, 12 februarie 2019, la Academia Română

Marți, 12 februarie 2019, începând cu orele 9.30, în Sala de conferințe a Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române din București, se va desfășura a XXII-a ediție a simpozionului de istorie Colocviile Putnei.

La ediția din acest an se vor prezenta un număr de zece comunicări științifice. Printre conferențiari se numără: Nagy Pienaru (Institutul Nicolae Iorga, București), Sergiu Iosipescu (Institutul Național al Patrimoniului, București), Ștefan S. Gorovei, Maria Magdalena Székely și Ioan-Augustin Guriță (Universitatea Al. I. Cuza, Iași), Liviu Cîmpeanu (Institutul de cercetări socio-umane, Sibiu). Teme abordate: relațiile lui Iancu de Hunedoara cu Țara Românească și Moldova în 1442–1456; ultima bătălie din campania de la 1462; știri despre mănăstiri, preoți și călugări din Țările Române în documente turcești din veacul al XVI-lea; braniștea Mănăstirii Putna la anul 1502; conexiuni culturale putnene în secolul al XVIII-lea; egumeni ai Mănăstirii Putna din perioada 1762–1878; dascăli putneni din veacul al XVIII-lea.

Cu ocazia acestei reuniuni științifice se vor lansa și trei publicații de specialitate: Atlasul Istoric al Bucovinei, de Andrei Nacu; Catalogul manuscriselor slavo-române din Biblioteca Mănăstirii Sucevița, de Olimpia Mitric, și P.P. Panaitescu, Catalogul manuscriselor slavo-române și slave din Biblioteca Academiei Române, vol. III/1, îngrijit de Zamfira Mihail.

Colocviile Putnei se află pentru a doua oară la Institutul Nicolae Iorga, după ediția a XIII-a, din 7 martie 2013, celelalte ediții desfășurându-se la Mănăstirea Putna și la Universitatea Al. I. Cuza din Iași.

Program – Colocviile Putnei, ediția a XXII-a

12 februarie 2019, Institutul de Istorie „N. Iorga”, București

SESIUNEA ÎNTÂI

  • Liviu Cîmpeanu (Sibiu), Relațiile lui Iancu de Hunedoara cu Țara Românească și Moldova în 1442–1456. O reevaluare (I)
  • Sergiu Iosipescu (București), Domnul Moldovei și Marele Turc – ultima bătălie din campania de la 1462
  • Maria Magdalena Székely (Iași), Violența – instrument al puterii în Moldova lui Ștefan cel Mare
  • Monah Iustin Taban (Mănăstirea Putna), O reconstituire cartografică a braniștii Mănăstirii Putna la anul 1502
  • Ștefan S. Gorovei (Iași), Conexiuni culturale putnene în secolul al XVIII-lea

SESIUNEA A DOUA

  • Ierodiacon Avraam Bugu (Mănăstirea Putna), Ieromonahul Vasilie, protopsalt și caligraf al Mănăstirii Slatina
  • Monah Alexie Cojocaru (Mănăstirea Putna), Egumenii Mănăstirii Putna (1762–1878). Atestări în Condica vitelor și a stupilor începută de arhimandritul Vartolomei Mazereanu
  • Alexandru Pascal (Moscova), O adăugire la vechea zestre a Mănăstirii Putna (secolul al XVIII-lea)
  • Ioan-Augustin Guriță (Iași), Dascăli putneni din veacul al XVIII-lea
  • Nagy Pienaru (București), Știri despre mănăstiri, preoți și călugări din Țările Române în documente turcești din veacul al XVI-lea

(sursa: www.centrulstefancelmare.ro)

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.