Comemorare a silvicultorilor trecuți în eternitate de la Ocolul Silvic Marginea, eveniment deosebit organizat sâmbătă 26 iunie, inițiat de silvicultorul Gheorghe Vlaișan
Sâmbătă, 26 iunie, la Ocolul Silvic Marginea, s-a desfășurat un emoționat eveniment de comemorare a silvicultorilor care și-au oferit în ultimii 50 de ani energia, puterea de muncă și profesionalismul în activitatea de administrare a pădurilor în cadrul acestui Ocol Silvic și care astăzi nu mai sunt în viață.
Evenimentul a fost organizat, alături de câțiva colaboratori destoinici, de către silvicultorul Gheorghe Vlaișan, acum pensionar, care vreme de 42 de ani a slujit pădurea, la Ocolul Silvic Marginea, una dintre structurile silvice reprezentative la nivelul județului Suceava. Au fost comemorați cu acest prilej nu mai puțin de 71 de silvicultori, ingineri, tehnicieni, personal TESA, brigadieri silvici, pădurari, trecuți în eternitate, a căror nume au fost pomenite în cadrul slujbei religioase oficiate cu acest prilej.
Alături de silvicultorii activi ai Ocolului Silvic Marginea și de cei ieșiți la pensie, au fost oaspeți de seamă: inginerul silvic Vasile Vranău, liderul Sindicatului Pensionarilor Silvici – Filiala Suceava, care la cei aproape 92 de ani ai săi se dovedește la fel de vrednic și ferm în apărarea pădurilor din această parte a țării; primarul comunei Marginea, Gheorghe Lazăr, care a rostit cuvinte de omagiere în memoria silvicultorilor a căror viață în această lume s-a sfârșit; inginerul George Celsie, purtătorul de cuvânt al Direcției Silvice Suceava, care în cuvântul său a transmis încrederea că acești vajnici slujitori ai pădurii și-au găsit locul meritat în viața veșnică.
Inginerul Ionel Rotar, șeful Ocolului silvic Marginea a rostit de asemenea cuvinte emoționate în memoria celor plecați în eternitate, foști lucrători ai Ocolului pe care acum îl conduce, oameni care și-au adus contribuția la conservarea și dezvoltarea fondului silvic din această parte a Bucovinei.
Cuvântul de deschidere rostit de organizatorul acestui eveniment deosebit, Gheorghe Vlaișan, a fost precedat de o scurtă înregistrare audio cu vocea inegalabilului actor George Vraca, din epopeea dramatică ”Apus de Soare”, pe care o transcriem:
” Oh! pădure tânără!… Unde sunt moşii voştri? Presăraţi… la Orbic, la Chilia, la Baia, la Lipnic, la Soci, pe Teleajen, la Racova, la Războieni… Unde sunt părinţii voştri? La Cetatea-Albă, la Cătlăbugi, la Scheia, la Cosmin, la Lenţeşti… Unde sunt… bătrânul Manuil şi Goian, şi Ştibor, şi Cânde, şi Dobrul, şi Juga, şi Gangur, şi Gotcă, şi Mihai Spătarul, şi Ilea Huru comisul, şi Dajbog pârcălabul, şi Oană, şi Gherman, şi fiara paloşului… Boldur?… Pământ!… Şi pe oasele lor s-a aşezat şi stă tot pământul Moldovei ca pe umerii unor uriaşi!”
Pornind de aici, Gheorghe Vlaișan a rememorat destinele câtorva personalități care au rămas prin ceea ce au făcut în memoria posterității silvice din această zonă.
Unul dintre aceștia este inginerul Constantin (Buți) Băncescu, singurul șef de Ocol de la Marginea absolvent al facultății de silvicultură de la Viena, în perioada interbelică. Remarcabil a fost că el a fost șef al Ocolului Silvic în anii 70, în plin comunism, fără să fie membru de partid.
Eruditul tehnician silvic Titus Lucescu a realizat în vremea sa studii importante în domeniul dendrologiei și ornitologiei care astăzi sunt obiect de studiu la facultățile de silvicultură.
Gheorge Bujanovschi – ”Mutu”, un pădurar destoinic și scurt la vorbă, care deschidea gura doar atunci când avea cu adevărat ceva de spus, unul dintre cei mai pricepuți vânători de pe aceste meleaguri.
Pădurarul Ștefan Cucerca, acela care a rămas în istoria Ocolului după ce i-a dat replica unui ministru comunist, pe nume Mihai Suder, care, ajungând prin părțile Bucovinei s-a lăudat cu vânătorile sale din Africa. ”Pădurarii de la noi sunt mai buni decât vânătorii de lei din Africa, ar fi spus pădurarul. Nu ne temem de lei fiindcă noi, cum vedem un leu, cum îl băgăm în buzunar”.
Dar și alți silvicultori vrednici de la Marginea, acum plecați în eternitate, au fost amintiți de Vasile Vlaișan care din cei 42 de ani de serviciu, 24 i-a petrecut în comunism și 18 în capitalism, astfel încât are o imagine cuprinzătoare a muncii silvicultorilor și într-un sistem, și în celălalt. Au fost provocări mari și înainte de 1990, provocări mari sunt și acum și, crede el, este mare păcat că s-a ajuns în ultima vreme ca silvicultorilor să le fie greu să iasă în lume îmbrăcați în uniformă fiindcă, cel puțin în această parte a țării, și datorită unor campanii concertate de desconsiderare a muncii acestora de către activiștii de mediu, aproape că a dispărut respectul în comunitate pentru haina verde de pădurar. El este de acord că există și pe ici pe colo uscături în rândul personalului silvic și a făcut un apel către aceștia să se dea la o parte, să fie lăsați silvicultorii adevărați să își facă treaba cum se cuvine și să își recâștige respectul meritat.
După ceremonie, cei prezenți au participat la o masă de pomenire, cu mâncăruri de post, organizată în memoria celor 71 de silvicultori trecuți în veșnicie, la o pensiune din Sucevița.