Comemorarea a 100 de ani de la intrarea triumfală a armatei române în Bucovina, la Cornu Luncii

Întreaga suflare din comuna Cornu Luncii a comemorat 100 de ani de la intrarea triumfală a armatei române în Bucovina, condusă de generalul Neculcea, împreună cu invitații ei: senatorul Virginel Iordache și deputatul Emilian Havrici, Prefectul Județului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, reprezentanții la vârful instituțiilor aparținând Ministerului Afacerilor Interne, ai Inspectoratului Școlar Suceava și altor instituții, precum și mulți alți apropiați ai primarului Gheorghe Fron și comunei. Nu în ultimul rând, evenimentul s-a bucurat de prezența ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, însoțit de un sobor de preoți, care a oficiat ceremoniile religioase. Prima oprire a fost la clădirea fostului pichet grăniceresc, inaugurat astăzi ca Muzeu al Unirii, pe frontispiciul căruia a fost dezvelită o plachetă comemorativă. Apoi, toate trupele de militari prezente la eveniment au reconstituit momentul din noiembrie 1918, intrarea trupelor militare, Cornul Luncii fiind prima comună care s-a unit cu țara. După sfințirea muzeului, a fost sfințit și locul în care va fi înălțată Poarta Veșnicei Uniri.
În continuare, adunarea s-a deplasat la Panteonul Eroilor și Monumentul închinat Eroului Martir, sublocotenent post-mortem Constantin Puiu Mihalovici, ucis de un glonte în timpul revoluției decembriste, la numai 22 de ani. În prezența tatălui și surorii eroului, a fost sfințite și dezvelite monumentul dedicat acestuia și panteonul, pe frontispiciul acestuia din urmă fiind înscrise numele celor aproape 350 de eroi ai comunei.
După lansarea unor cărți, au fost decernate zeci de diplome și medalii, și a fost conferit titlul de Cetățean de Onoare al comunei Cornu Luncii sublocotenentului Narcisa Ciotină, șefa promoției 2018 a Academiei Forțelor Aeriene Române, urmate depunere de coroane și defilarea Gărzii de Onoare. La Păișeni, lângă Monumentul eroului poet, sublocotenent post mortem Ioan Grosaru, mort în timpului teatrului de operații din Irak, după o scurtă ceremonie religioasă s-au depus coroane, jerbe de flori și a fost recitată o poezie scrisă de Ioan Grosaru. (Comunicat, Instituția Prefectului Suceava)

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *