Mopan Suceava
Actualitate

Comerţul ambulant cu păsări vii, suspendat pentru 30 de zile pe întreg teritoriul României, după confirmarea unui focar de gripă aviară în județul Mureș

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunat că au fost luat măsuri la nivel naţional pentru a preveni răspândirea virusului gripei aviare, după confirmarea acestuia la o fermă de păsări din Ungheni (Mureş). Astfel, se suspendă comerţul ambulant cu păsări, dar şi activităţile comerciale cu păsări vii prin intermediari. Comercializarea va fi făcută doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a Bolilor s-a întrunit vineri seară, la solicitarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru a adopta noi măsuri în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploataţie comercială de păsări din localitatea Ungheni, judeţul Mureş, relatează News.ro.

Potrivit ANSVSA, în urma şedinţei au fost dispuse următoarele măsuri, care se aplică la nivel naţional, pentru o perioadă de 30 de zile:

– Suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări;

– Suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei.

„Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată”, precizează ANSVSA.

Respectarea acestor măsuri se va face prin controale organizate în comun de către structurile teritoriale ale ANSVSA şi Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv controale în trafic şi în Punctele de Trecere a Frontierei vizând transporturile de păsări vii.

„În contextul epidemiologic actual, de creştere a numărului focarelor de gripă aviară pe tot teritoriul Europei, presiunea virală este foarte mare şi de aceea este absolut necesară impunerea şi respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli. La nivel european, pierderile economice cauzate de evoluţia gripei aviare sunt foarte mari, statul cel mai afectat fiind Polonia. De aceea, ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul ţării noastre şi a evita pagubele economice enorme generate de această boală”, arată sursa citată.

ANSVSA monitorizează în permanenţă statusul de sănătate al păsărilor domestice şi al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase şi, implicit, să protejeze industria avicolă din ţara noastră.

ANSVSA a dispus mai multe măsuri de protecţie, inclusiv controale la toate fermele de păsări din ţară.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *