COMORILE ROMÂNIEI, LA MUZEUL BUCOVINEI. EXPOZIŢIE DE ARTĂ FOTOGRAFICĂ ITINERANTĂ

Muzeul Bucovinei găzduieşte în perioada 3 – 24 iulie 2018, în spaţiile expoziţionale ale Muzeului de Istorie, expoziţia de artă fotografică Comorile României a artistului fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare.
Expoziţia este un eveniment care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante valori ale patrimoniului cultural din România.
Turneul naţional al expoziţiei va parcurge toate regiunile istorice ale României, până în prezent expoziţia fiind expusă în Banat, Maramureş,Oltenia şi Transilvania în muzee şi alte instituţii de cultură.

Expoziţia de fotografie Comorile României prezintă într-un număr de 71 de lucrări de artă fotografică înrămate , unele de mari dimensiuni, cele mai valoroase locaţii, monumente sau sit-uri arheologice ale patrimoniului tangibil recunoscute pe plan mondial (aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO): fortăreţe dacice din Munţii Oraştie, biserici de lemn din Maramureş, biserici pictate din nordul Moldovei, sate cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei, centrul istoric al oraşului Sighişoara şi Manăstirea Hurezi. În imagini este prezentat şi patrimoniul natural (locaţii aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, pădurile primare şi bătrâne de fag din Carpaţi ( Strâmbu-Baiuţ şi Groşii Ţibleşului).

Patrimoniul intangibil este reprezentat prin imagini despre tradiţii şi meşteşuguri tradiţionale româneşti prezente pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO, cum sunt :colindatul de ceată bărbătească, doina, tehnicile de prelucrare a ceramicii de Horezu, jocul fecioresc din România, tehnicile de ţesere a scoarţelor româneşti tradiţionale, ritualul căluşului, practicile culturale asociate zilei de 1 martie.
Pentru a completa imaginea de ansamblu, în cadrul patrimoniului tangibil mai sunt prezentate şi câteva din locaţiile aflate pe lista tentativa (preliminară) UNESCO: bisericile bizantine şi post-bizantine de la Curtea de Argeş, biserica Densuş, Ansamblul sculptural Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu, oraşul istoric Alba Iulia, centrul istoric al oraşului Sibiu, culele din Valahia Mica (Oltenia), Masivele Retezat si Rodnei etc.

Scopul expoziţiei este ca în anul aniversar al Centenarului Marii Uniri de la 1918 să facă cunoscute publicului larg valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului tangibil,intangibil şi natural din România, transmit organizatorii.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *