Comuna Șcheia, în grafic cu dezvoltarea. Vasile Andriciuc, primarul comunei: ” În comuna Șcheia se lucrează intens, este mai bine să facem mai întâi treabă și după aceea să ne lăudăm”

Primarul comunei Șcheia, Vasile Andriciuc nu se teme în acest sfârșit de toamnă nici de vreme, nici de schimbarea  guvernelor, pentru că proiectele din acest an pentru satele din cea mai bogată comună din județul Suceava au fost în bună măsură realizate. Unele dintre acestea nițel în avans. Poate că s-ar fi făcut mai multe investiții, dar nu hărnicia oamenilor și Șcheia au influențat întârzierea rezolvării și altor proiecte de modernizare a localității ci mai întârzierea unor decizii care ar fi trebuit luate dincolo de hotarele comunei, ale județului, pe la capitală ori pe la agențiile de dezvoltare ale căror funcționari măsoară de zece ori și rar până să dea drumul la bani pentru proiectele angajate.

Dar la Șcheia, primarul Vasile Andriciuc, dacă nu este neapărat mulțumit, este acum, la final de an împăcat că a făcut tot ceea ce a depins de el și de echipa lui de la Primăria pentru ca în satele comunei să fie implementate investiții importante.

 

Pentru că primarul Vasile Andriciuc  are bine ordonat mesajul , fără notițe prealabile, îl lăsăm pe domnia sa să vorbească despre lucrurile care se petrec și s-au petrecut în comuna Șcheia, în acest an.

Investiții în rețele de apă și canal dar și asfaltări sau betonări de drumuri, trotuare amenajate modern, șanțuri de scurgere a apelor pluviale eficiente, dar și multe altele, reprezintă nucleul lucrărilor de investiții care s-au derulat în comuna Șcheia, anul acesta.

 

În comuna Șcheia se lucrează intens,  este mai bine să facem mai întâi treabă și după aceea să ne lăudăm

 

”În comuna Șcheia se lucrează intens. Anterior ne-a ajutat și vremea. Investițiile sunt foarte multe în curs de desfășurare și care urmează să fie puse în aplicare. Nu am ieșit până acum  cu realizările noastre în mass media pentru că am considerat că este mai bine să facem mai întâi treabă și după aceea să ne lăudăm. În comuna Șcheia sunt foarte multe șantiere, pornind de la apa și canalul de la Mihoveni, investiție de aproape un milion de euro, la Șcheia avem două proiecte pentru trotuare și asfaltări.

 Am rezolvat una dintre marile probleme ale satului Șcheia, drumul DC 74 care face legătura cu municipiul Suceava și zona industrială, un drum foarte circulat. Pe acel drum, în 24 de ore trec 14.000 de mașini. Acest drum nou a fost lărgit, s-au amenajat trotuare, cu canalizare cu scurgeri de apă pluvială, pentru a se putea rezolva nu numai problema traficului  din comuna Șcheia ci și a traficului național și internațional fiindcă această arteră rutieră face legătura între Ucraina și vestul țării, sunt rețele rutiere precum centura Sucevei care pe teritoriul comunei Șcheia este în lungime de 7 kilometri.

Descoperiri arheologice importante la Mănăstirea Sfântu Ilie, intrată în restaurare

Un proiect de suflet în satul Sfântul Ilie îl constituie restaurarea  Mănăstirii Sfântu Ilie. Cu ocazia începerii șantierului  pentru lucrările de reabilitare s-a descoperit o încărcătură istorică li mai mare decât cea pe care o știam deja. La intrarea în sfânta Biserică, au fost descoperite cinci morminte datate ca fiind din 1488. La descărcarea arheologică pe care specialiștii au efectuat-o, ei apreciază că ar fi și mai vechi fiindcă prin săpăturile care s-au făcut, s-a apreciat că Mînăstirea Sfântul Ilie a lui Ștefan cel Mare a fost ridicată pe un alt locaș de cult mai vechi. Încărcătura istorică este atâ de înaltâ încât de-abia de aucm încolo, specialiștii urmează să stabilească, pe cât posibil, trecutul acestor noi descoperiri arheologice.

Zilele trecute a avut loc la vechea Mănăstire o slujbă deosebită oficiată de un sobor de preoți iar rămășițele din cele cinci morminte au fost adunate într-un singur sicriu și au fost reînhumate.  

Pentru satul Sfântul Ilie și pentru celelalte zone avem un proiect de reabilitare a iluminatului public. Până în momentul de față s-au instalat toate lămpile în zona Gării de Vest  a satului Șcheia.   Mai mult pentru  alte zone precum  Dealul Crucii, Dealul Vechi din Sfântu Ilie am înlocuit toate becurile vechi cu becuri ecologice.

 

Mica centură prin Sfântu Ilie între zona industrială Șcheia și zona Metro

 

În ceea ce privește modernizarea drumurilor din comună, am realizat construirea a 4 kilometri de drum betonat prin Măsura 4.2. Lucrările s-au finalizat, acum se execută ultima tragere a proiectului și valoarea proiectului este de aproximativ un milion de euro.

Am realizat o centură între satul Șcheia și Sfântu Ilie, care face legătura din zona Industrială cu zona Mănăstirii Sfântul Ilie și mai departe către zona Metro. A fost mult de muncă din cauza pantelor, au trebuit realizate ziduri de sprijin pentru a fi asigurat un trafic normal.

Suntem în curs de scoatere la licitație a construirii unui Complex Cultural Sportiv,  cu 600 de locuri, unde vor fi amenajate terenuri de tenis, handbal, volei, o sală polivalentă, pentru că numărul de copii la Șcheia este în creștere.

Am reparat Școala nr.1 din satul Mihoveni, veche de 100 de ani, conform normelor în vigoare. Avem asigurate toate condițiile astfel încât învățământul în comuna Șcheia să se desfășoare în condiții normale.

Ne pregătim pentru sărbătorile de iarnă, în ziua de 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, cînd este și hramul satului Șcheia invităm pe toți cei care doresc să participe. Vreau să mă laud că am reușit să determin pe parcursul anilor ca la ultima sărbătoare să se strângă 600 de oameni îmbrăcați în costume populare la bal. Acolo, indiferent de poziția socială, toți suntem egali, ne întâlnim și ne simțim bine, pentru ca odată sau de două ori pe an, să ne aducem aminte de acele frumoase chermeze și baluri care se țineau în vremurile vechi. Iar tot mai mulți dintre noi scot din vechile lăzi de zestrea costumele naționale care dau o notă de eleganță acestor întâlniri.

 

Multe le-am făcut dar cel mai greu este să schimbi mentalitatea , să învățăm dragostea unul față de celălalt, respectul pentru vecin, răbdarea, cinstea, corectitudinea

 

Trebuie să mulțumim lui Dumnezeu pentru că atât consiliul local cât și oamenii de specialitate din cadrul Primăriei au avut acel discernământ și dorință de muncă și prin intermediul cărora s-au adus multe investiții, care s-au conturat și prin care se ridică nivelul de trai al populației din comuna Șcheia.

Șcheia este o localitate atipică, nici oraș nici comună, dar dacă vrei să măsori gradul de bogăție al unei comunități, trebuie văzut cât gunoi menajer selectat se strânge de la locuințele și agenții economici  din această comunitate. Actionăm 24 din 24 de ore pentru a asigura curățenia în comună, s-au făcut operațiuni de igienizare în gospodării, și pe domeniul public. Mai sunt și probleme dar suntem în grafic.

Am avut și necazuri când a ars un transformator de mare putere și timp de mai mult timp,  un sfert de sat a rămas fără curent. S-au făcut eforturi deosebite pentru remedierea acestei probleme și ne cerem scuze pentru deranj.

Dar sfârșitul toamnei ne-a prins pe soluții. Pentru perioada următoare avem deja scos la licitație serviciul de salubrizare,  avem material antiderapant, avem cu ce interveni, așteptăm iarna care vrem să fie cât mai plăcută și să ne întâlnim urându-ne fiecare celuilalt ”La mulți ani!”.

Marea dorință a primarului comunei Șcheia este ca oamenii când se întâlnesc, să se uite unul în ochii celuilalt, să se salute unul pe celălalt și să se mai elimine orice fel de ură. Multe, mai de toate le-am făcut în comună dar cel mai greu este să schimbi mentalitatea. Dragostea unul față de celălalt, respectul pentru vecin, răbdarea, cinstea, corectitudinea, sunt abordări pe care mi-am propus să le imprim tuturor cetățenilor din comunitate.”, a transmis primarul comunei Șcheia, Vasile Andriciuc.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *