Comuna Vicovu de Jos, dezvoltare făcută temeinic și gospodărește. Planurile pentru următorul mandat ale primarului Vasile Țugui

Vasile Țugui este primarul  în funcție al comunei Vicovu de Jos din partea Partidului Social Democrat și candidează pentru un nou mandat în fruntea executivului local al uneia dintre cele mai importante comune din județ, cu oameni gospodari, care nu fac coadă la primărie pentru ajutoare sociale dar care au pretenții din partea edililor ca localitatea traversată de două drumuri naționale să arate pe măsura așteptărilor celor care o vizitează ori se află în tranzit.

În ultimii patru ani, Vasile Țugui a dovedit că este om gospodar iar o nouă imagine a comunei s-a conturat, atât prin investițiile noi promovate de administrația locală cât și prin faptul că firme cu prestigiu au identificat o bună oportunitate de a deschide afaceri noi la Vicovu de Jos.

”Primul lucru pe care l-am întreprins după ce am câștigat alegerile în anul 2016 a fost să finalizez lucrările de construcție a noului sediu al Primăriei și să asigur dotarea cu toate utilitățile cnecesare pentru a fi la standardele corespunzătoare acestor timpuri. Cei care ne vizitează spun că sunt orașe mari care nu au un sediu de primărie ca cea de la Vicovu de Jos. Dar spun că o asemenea carte de vizită arată pe de o parte, cum este omul și cum este comunitatea. Oamenilor din comuna noastră  le place să trăiască într-un spațiu curat și îngrijit. Am avut în față clădirea veche a primăriei, pe care am demolat-o. Am amenajat în loc un parc pe care toți cei care trec pe la noi prin comună îl admiră și cu care locuitorii se mândresc”, a declarat primarul Vasile Țugui.

Dar preocupările sale nu au fost legate doar de această nouă investiție.

”În primii 4 ani de mandat, m-am gândit mai întâi la siguranța cetățeanului.   Am început să facem trotuarele.  Comuna Vicovu de Jos este străbătută de două drumuri naționale. Multe accidente s-au întâmplat tocmai din lipsa trotuarelor. Acum suntem printre primele localități care au trotuare pe întreaga lungime a drumurilor naționale, aproape 7 kilometri de trotuare și alei pietonale, încă puțin și vom reuși să facem trotuare pe ambele părți ale drumurilor care traversează comuna.

Iluminatul public a fost cel de-al doilea obiectiv, care ține tot de siguranța cetățeanului. Am achiziționat lămpi cu led-uri, cu înaltă eficiență energetică, toată comuna beneficiază acum de iluminat modern. Pe de o parte a scăzut mult consumul de energie și implicit costurile, pe de altă parte pe timp de noapte în Vicovu de Jos aproape că nu mai ai nevoie de faruri la mașină. A scăzut foarte mult riscul producerii de accidente rutiere.

Am demarat un proiect de dotare cu camere de supraveghere. Am instalat deja 20 de astfel de camere în zonele principale ale comunei – primărie, școli, iar în perioada viitoare vom continua acest proiect”, a mai arătat primarul Vasile Țugui.   

Iar lista lucrurilor făcute temeinic în comuna Vicovu de Jos continuă:

”Am realizat prin Programul Național de Dezvoltare Locală  două  grădinițe, cu 8 săli de grupă cu toate dotările necesare, la standarde europene.  Una este  la Pod la Dabâca iar cealaltă la vechea școală de pe Margine pe care am reușit să o readucem la viață.

Am demarat o acțiune foarte bine primită de copii și de părinți, ”Autocarul premianților”.  Ne-am propus ca toți copiii care au primit premii la cele două școli, să plece într-o excursie de două zile, finanțată de Primărie. În felul acesta a început competiția între copii, să fie premianți la învățătură. N-am reușit din păcate să facem anul acesta excursia promisă, din motive de pandemie Covid, dar le-am promis copiilor că imediat ce condițiile sanitare vor permite, vor pleca în excursie, inclusiv cei de clasa a VIII, care între timp au plecat la licee.

Am reușit să forăm la ambele școli, la cea din centru și cea de la Remezău, puțuri  de mare adâncime, 95 de metri la Școala Remezău, 16 metri la Școala Centru. Avem apă freatică, curată, de cea mai bună calitate  pentru copiii din cele două școli”, a arătat Vasile Țugui

Nu a fost neglijat nici domeniul sănătății în comună.

Astfel, în zona  Remezău s-a  construit cu fonduri de la bugetul local un dispensar , cu un cabinet de medicină de familie, un cabinet dentar și o farmacie. ”Este o zonă cu mulți locuitori, aproape jumătate din toată comuna Vicovu de Jos. Era necesar acest dispensar poate dintotdeauna. L-am inaugurat, medicul de familie și farmacia s-a mutat deja  acolo, așteptăm să vină și un medic stomatolog”.

În ceea ce privește infrastructura de drumuri, s-a modernizat prin fonduri europene drumul Școlii de pe Margine dar a fost  accesat și cel mai mare proiect de investiții pe care l-a avut comuna Vicovu de Jos, de modernizare a 19 kilometri de drumuri locale, din Fondul de Dezvoltare și Investiții. ”O sursă de finanțare extrem de utilă pentru comunitățile locale. Decât să aștepți 10 – 15 ani să betonezi drumuri, este bine să fie accesat acest fond. Am semnat un contract de finanțare de  30 de milioane de lei, peste 6 milioane de euro.  Prin acest proiect am modernizat deja 9 drumuri comunale, pe o lungime de 5 kilometri, folosite acum de cetățenii din Vicovu de Jos, care până mai ieri mergeau pe drumuri de pământ. Sperăm ca să continuăm investițiile pe acest proiect. Noi ca și comunitate, am cofinanțat cu 30%, pe un termen de 20 de ani, fără dobândă. Nu cred că se poate un sprijin mai mare decât atât pentru a dezvolta o comunitate”, a mai arătat primarul Vasile Țugui.

A mai fost depus, de asemenea, un proiect  la Compania Națională de Investiții pentru  construirea unui Cămin Cultural cu 550 de locuri, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, acum urmează să se intre în procedură de licitație. Cel mai târziu în primăvara anului 2021 urmează să fie începute lucrările la căminul cultural, pe vechiul amplasament.  

O problemă cu care se confruntă comuna Vicovu de Jos este cea privind sistemul de apă și canalizare ” Vom avea o nouă licitație în următorul mandat dar nu înainte de a-l pune la punct pe cel vechi, care nu este funcțional din păcate.  Ar fi trebuit, ca exemplu, curentul electric să ajungă la stația de epurare printr-o stație de transformare care nu a mai fost făcută niciodată dar a fost decontată.

Apa era adunată din șapte fântânițe. Cum să rezolvi problema la 1000 de case? Trebuia oprit tot satul ca să avem apă la școala de la Remezău, cu 300 de copii, cu grupuri sanitare, a dat exemplu primarul Vasile Țugui, referindu-se la modul defectuos în care au crezut că rezolvă problema edilii precedenți ai comunei. Dar el este optimist și sigur că problema se va rezolva, la fel cum se va rezolva și cea a gazului metan. În acest sens, primăriile din zonă s-au constituit într-o asociere locală pentru ca gazul metan să ajungă atât la   Vicovu de Jos cât și în celelalte localități din această parte a județului Suceava.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *