Conferința de lansare a Raportului privind monitorizarea și evaluarea segregării în școli, organizată de CADO și Asociația ACDC la Palatul Parlamentului

Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO), în parteneriat cu Asociația Consultanților în Dezvoltare Comunitară (ACDC), a organizat joi, 5 mai 2022, Conferința de lansare a Raportului de monitorizare privind pregătirea procesului de monitorizare și evaluare a segregării școlare în România. 

Evenimentul s-a desfășurat în format fizic, la Palatul Parlamentului, în cadrul proiectului „Școala pentru toți copiii!- II”, finanțat prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Inițiativa are drept obiectiv consolidarea eforturilor de combatere a segregării școlare și a discriminării elevilor de etnie romă, dar și creșterea nivelului de informare și conștientizare a publicului larg, precum și a 1.200 de părinți romi si neromi și 2.400 de elevi de liceu/din școli gimnaziale din cele 11 județe, privind impactul segregării și discriminării asupra dreptului egal la educație a copiilor de etnie romă și consilierea juridică a peste 600 de reprezentanți legali ai victimelor segregării.

Întâlnirea a vizat prezentarea metodologiei de monitorizare a aplicării și derulării procesului de monitorizare a segregării școlare, organizat de Ministerul Educației în cadrul învățământul preuniversitar din cele 11 județe cuprinse în proiect (Brașov, Botoșani, Cluj, Constanța, Iași, Ialomița, Ilfov-București, Maramureș, Mureș, Prahova și Suceava), dar și a etapelor de testare a procesului de monitorizare. 235 de unități școlare care au răspuns pozitiv solicitării de furnizare de date și informații, arată că se confruntă cu cel puțin o formă de segregare.

În deschiderea conferinței au luat cuvântul Mirela Adomnicăi, deputat de Suceava și Membru al Comisiei pentru Drepturile Omului, Culte şi Problemele Minorităţilor Naţionale, din Camera Deputaților, alături de Cătălin Zamfir Manea, Vicepreședintele Comisiei. Aceștia au succedați de Simina Tulbure – Deputat USR, Comisia pentru Învățământ și Sorin Ion – Secretar de Stat Învățământ Preuniversitar, Ministerul Educației.

De asemenea, în dialog cu Adriana Săftoiu, expert comunicare și moderator al conferinței, Ecaterina Andronescu, fostul Ministru al Educației a lansat o discuție referitoare la stadiul actual al școlilor din România dar și al educației în general, aceste aspecte fiind analizate din punct de vedere atât al calității educației dar și al egalității de șanse pentru copiii care frecventează aceste școli.

Prezent la eveniment în calitate de organizator, președintele Asociației Consultanților în Dezvoltare Comunitară, Petru-Vasile Gafiuc a vorbit invitaților despre demersurile constante și complexe derulate în cadrul proiectului „Școala pentru toți copiii! – II” precum și parcursul Asociației ACDC de la statutul de monitor local în cadrul primului proiect „Școala pentru toți copiii!” derulat în perioada 2015-2016, la statutul de partener în cadrul proiectului actual. Totodată au fost aduse în vederea invitaților câteva aspecte descoperite de către monitorii locali în cadrul vizitelor de monitorizare a segregării la școlile din cele 11 județe.  Odată cu prezentarea proiectului a obiectivelor și rezultatelor acestuia, au fost prezentate și câteva aspecte legate de campania de informare și conștietizare derulată de Asociația Consultanțilror în Dezvoltare Comunitară ACDC în această perioadă.

Aplicarea Metodologiei de Monitorizare a Segregării Școlare, așa cum arată datele, dar și dovezile reale, a fost descrisă de către Adriana Sumănaru, Coordonator monitorizare segregare. În continuarea acestuia, Claudia-Cerasela Bănică, președintele Centrului de Advocacy și Drepturile Omului, a adus la cunoștința publicului dimensiunea segregării în sistemul educațional din România, demonstrată prin datele prezentate de Mihaela Munteanu, coordinator monitori locali ACDC, cu privire la cazul comunității din cătunul Țîmpoceni, comuna Păltinoasa, județul Suceava. În încheierea conferinței, Cerasela Bănică i-a invitat pe participanți la un moment de reflecție asupra acțiunilor care pot fi întreprinse pentru schimbarea situației curente. Cu această ocazie invitații au luat cuvântul pentru a prezenta propuneri de soluții în vederea reducerii fenomenului de segregare dar și pentru a-și exprima suportul pentru acțiunile desfășurate de parteneriatul proiectului „Școală pentru toți copiii!-II”.

Pentru mai multe informații legate de acest proiect, persoana de contact din cadrul Asociației ACDC este Ruști Ionuț – Coordonatorul Campaniei, tel: 0230.524.128, e-mail: acdcassociation@gmail.com. Informații suplimentare se regăsesc și pe pagina de Facebook Școala pentru toți copiii – II, dar și pe website-ul CADO, în secțiunea Proiecte.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.