Conferință de presă – eveniment la Inspectoratul Scolar – olimpicii care fac cinste județului și broșura care îi îndrumă pe elevii de gimnaziu către liceu

Conferința de presă anunțată de o entitate nu constituie un subiect de presă în sine decât dacă este anunțată rar și din acest motiv reprezintă un eveniment ce iese din cotidian. Inspectoratul Școlar Județean Suceava a organizat astăzi, la ora 12.00 prima conferință de presă de când conducerea IȘJ a fost preluată de profesorul Cristian Cuciurean. Un document care se cheamă ” Conferință de presă 19.06.2019”  conținând detalii în componentă  printată este semnat de inspectorul general Cristian Cuciurean și de noii inspectori general adjunct, Alexandra Chirilă și Gabriela Mihai,  este supervizat de purtătorul de cuvânt al IȘJ Suceava, inspector școlar profesor Ioan Cezar Anuței, cu ultima lui semnătură. Din acest document, folosit ca bază de transmitere a informațiilor de altfel de participanții la conferința de presă a IȘJ, facem o transcriere, cu precizarea că paragrafele diferite au fost citite, după caz, de inspectorul general Cristian Cuciurean ori de noii inspectori generali adjuncți, doamnele Alexandra Chirilă și Gabriela Mihai.

Trebuie să punctăm, înainte de a intra în miezul problemei, primele teme  abordate în conferința de presă de astăzi la amiază, la sediul IȘJ Suceava:

Rezultatele copiilor din Suceava la olimpiade, cum se vor desfășura examenele naționale, admiterea la liceele vocaționale pentru elevi,  examenele de definitivat pentru dascăli, calendarul pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor declarate vacante/rezervate în învățâmântul preuniversitar, calendarul titularizare 2019, care vor fi centrele de concurs/candidați înscriși.

Inspectorul general Cristian Cuciurean a prezentat pe cele două doamne inspector general adjunct, Gabriela Mihai și Alexandra Chirilă.

S-au prezentat  rezultatele deosebite obținute de elevii din sistemul preuniversitar sucevean la competiții naționale și internaționale: Copii din județul Suceava au obținut, la olimpiadele naționale din acest an școlar, 27 de premii I, 23 premii II, 16 premii III, 70 de mențiuni, 2 medalii de aur, 17 medalii de argint, 18 medalii de bronz, 36 premii speciale ori mențiuni speciale. În total 209 distincții.

Anul trecut copiii deștepți din județul Suceava au obținut 18 premii I, 25 premii II, 23 premii III, 48 mențiuni, 4 medalii de aur, 7 medalii de argint, 15 medalii de bronz, 20 premii speciale ori mențiuni speciale.

O listă lungă cuprinde rezultatele obținute de elevii din județul Suceava la olimpiadele școlare internaționale: Monica Eugenia Marculeac- Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului,  Bianka Paula Iedenac – Colegiul Economic ”Dimitrie Cantemir” Suceava, Ioan Lucian Revai – Colegiul ”Alexandru cel Bun” Gura Humorului,  la Olimpiada de limba și literatura polonă, cu profesorii îndrumători Galecka Hanna Gabriela și Biala Tereza; Gheorghe Găitan la Olimpiada de Științe a Uniunii Europene, medalie de argint, profesor îndrumător Mariana Drumea – Colegiul Național ”Petru Rareș”; Paul Florin  Rebenciuc, David Corneliu Turturean Dragoș Andrei Sârghi de la Colegiul Național ”Ștefan cel Mare” la Olimpiada Internațională  de astronomie și astrofizică, calificați în lot, respectiv în lotul lărgit, la olimpiadele internaționale din Ungaria respectiv România 2019, Bogdan Daniliuc, de la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, calificat pentru Olimpiada de Geografie a Europei Centrale, de Sud și Sud Est din Serbia 23-26n iunie, 2019.

Cu deferență față de acești copii minunați și față de dascălii care le-au fost alături precum și față de părinții care au fost de acord că gândul lor cel bun, de a învăța lucruri este important, trecem în al doilea capitol al descrierii întâlnirii pe care conducerea IȘJ a programat-o cu presa suceveană, azi pe la amiază.

Broșura care îi îndrumă pe pe elevii de gimnaziu către liceu 

Examenele naționale constituie în aceste zile prilej maxim de emoții pentru copiii absolvenți de clasa a VIII-a care doresc să prindă un loc în liceu.  În vremea în care ministru al Educației era suceveanul, Valentin Popa, rectorul USV, s-a emis un ordin privind  ”organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2019 – 2020”. Potrivit acestuia, vor trebui tipărite broșuri care să cuprindă toate informațiile necesare candidaților pentru admiterea în licee, adică lista instituțiilor de învățământ liceal, adresele acestora, planul de școlarizare  acordat fiecăreia pentru anul școlar pentru care se organizează admiterea, pe forme de învățământ (zi, seral,  frecvență redusă), filiere, profiluri, specializări, domenii de pregătire, codurile de înscriere acordate fiecărei unități școlare/specializări, etc.

Aceste broșuri au fost transmise către toate unitățile de învățământ cu clase gimnaziale din județ. Trebuiau să fie tipărite și să ajungă la școli după 13 mai a.c.. Au ajuns după 13 iunie. Publicația este utilă fiindcă aceasta conține toate datele necesare unui absolvent de gimnaziu pentru a opta pentru un liceu sau altul. precum și multe alte informații utile legate de admiterea în învățământul liceal. Aceste broșuri au fost distribuite și par a fi la mare căutare fiindcă nu toți cei interesați au acces direct la internet și, în plus,  aceste publicații sunt ușor de folosit la purtător, putându-se face adnotări, funcție de abilitățile, preferințele oportunitățile ori șansele candidatului. Inspectorul general al IȘJ, profesorul dr. Cristian Cuciurean,  a declarat că au fost tipărite, pentru județul Suceava peste 6000 de asemenea broșuri, câte una pentru fiecare absolvent de clasa a VIII-a. Acestea au fost trimise la școli, pe cheltuiala  Ministerului Educației și ar fi trebuit să fi ajuns la destinatari în timp util, cu o întârziere motivată.

Please follow and like us:

One thought on “Conferință de presă – eveniment la Inspectoratul Scolar – olimpicii care fac cinste județului și broșura care îi îndrumă pe elevii de gimnaziu către liceu

  • 22 iunie 2019 la 10:08
    Legătură permanentă

    Cei mai mari spagari din toate timpurile au ajuns in fruntea Isj sv. Bravo prostimii muncitoare care ține în spate .. hienele.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.