Consilierii județeni au votat delegarea operării pentru depozitul ecologic de la Moara. Până la Paște, acesta ar putea deveni funcțional. Operator: asocierea de firme FLOR CONSTRUCT, RITMIC și FRITEHNIC

Consilierii județeni au aprobat astăzi în unanimitate, în ședință ordinară, delegarea provizorie operării activității de administrare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Moara către licitatorul cel mai bine plasat după licitația ce s-a desfășurat la începutul toamnei anului 2017. Este vorba despre asocierea de firme FLOR CONSTRUCT, RITMIC și FRITEHNIC, toate din județul  Suceava care a obținut, la primul calcul după licitația din 2017, cel mai bun punctaj.

Au fost discuții destul de multe pe marginea acestui subiect de o importanță foarte mare pentru județul Suceava. Toate însă au fost derulate după ce din start consilierul județean Mihai Grozavu, reprezentantul aleșilor județeni PSD a anunțat că grupul social-democrat va vota pentru acest proiect de hotărâre, punând totodată în discuție o serie de chestiuni tehnice, ce privesc modul în care se va desfășura transportul deșeurilor din localități către depozitul mare de la Moara. Președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, a acceptat că  problemele ridicate sunt pertinente, dar pentru ca acestea să fie rezolvate, trebuie făcutprimul pas, acela de a valorifica, cât mai este timp, prevederile acelui memorandum din primăvara anului despre care în județul Suceava nu s-a știut nimic până la sfârșitul lunii ianuarie a.c., și care funcționează doar până la sfârșitul lunii martie 2019 și care permite delegarea operării Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Vorniceni – Moara, în mod provizoriu, licitatorului cu cel mai bun punctaj.

Vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc, a explicat  că au fost primite de la APM și Garda de Mediu mai multe adrese prin care se solicită Consiliului Județean deschiderea depozitului de deșeuri de la Moara, întrucât depozitele temporare preiau deșeuri peste capacitatea autorizată de APM și vor trebui închise.

În cea mai gravă situație se află depozitului temporar de la Ipotești, care deservește municipiul Suceava dar și localități din preajmă, precum Salcea, Ipotești, Bosanci, Pătrăuți, Adâncata, etc.,  căruia i s-a suspendat dreptul de depozitare a deșeurilor pentru o perioadă limitată.

”În orice moment se poate emite o hotărâre de anulare a autorizațiilor de mediu pentru depozitarea temporară a deșeurilor. Anularea autorizațiilor poate fi făcută de APM la înștiințarea Gărzii de Mediu, ceea ce înseamnă închiderea efectivă a depozitului de la Ipotești, care funcționează acum doar pe baza unei suspendări în instanță a suspendării dispuse de Garda de Mediu”, a explicat vicepreședintele  CJ Viorel Seredenciuc.

După votul de astăzi, urmează să se constituie o comisie, prin dispoziția președintelui Consiliului Județean, care să negocieze cu asocierea de firme mai sus amintită prețul serviciului, care se intenționează a fi cât mai apropiat de cel pe care această asociere l-a ofertat la licitația din 2017. Această primă procedură ar putea dura 2 săptămâni iar după aceea se va permite asocierii FLOR CONSTRUCT, RITMIC și FRITEHNIC un termen de mobilizare de 20-30 de zile, existând speranța că până la Paște, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Moara să devină funcțional.

Pentru că acesta a fost punctul cel mai fierbinte de pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Consiliului Județean și a fost votat în unanimitate, Gheorghe Flutur a apreciat că întâlnirea deliberativului județean a fost una a unanimității.

După epuizarea ordinii de zi însă, consilierii PSD, prin vocea liderului acestora, Mihai Grozavu, i-a mai tăiat din entuziasm președintelui Gheorghe Flutur, care săptămâna trecută a purces într-o vizită de lucru pe șoseaua de centură cu lopata pe umăr. Mihai Grozavu a considerat că îndemnul adresat de Flutur ca fiecare dintre consilierii județeni să se implice pentru a fi rezolvate investițiile publice din județ, nu poate fi pus în practică fiindcă un consilier județean, dacă pășește într-un șantier fără aprobarea constructorului, încalcă legea. În replică, Gheorghe Flutur a transmis că va face un rastel cu 36 de lopeți, pentru fiecare consilier județean în parte, cu a lui 37, să ia fiecare membru al deliberativului la pas șantierele județului, fără frica unor consecințe legale.  

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *