Warning: getimagesize(/home/suceavps/public_html/wp-content/uploads/2018/11/troita1-copy-300x225.jpg): failed to open stream: No such file or directory in /home/suceavps/public_html/wp-content/plugins/wonderm00ns-simple-facebook-open-graph-tags/public/class-webdados-fb-open-graph-public.php on line 1142

Consilierii locali PNL și PMP din Milișăuți au intrat în război fățiș cu primarul Mircea Laurus, boicotând orice proiect important pentru comunitate

O avalanșă de solicitări de informații au fost depuse la Primăria Milișăuți, angajații din aparatul propriu trebuind să scotocească prin arhive, fără a mai avea timp să își facă treaba pentru care sunt plătiți

De ceva vreme dar mai ales începând cu primăvara acestui an, Primăria orașului Milișăuți a fost luată cu asalt de consilierii locali din opoziție, nu în vederea depunerii de proiecte pentru dezvoltarea comunității ci pentru a obține informații. Aceste solicitări de informații privesc în mod vizibil activitatea anterioară a primarului orașului, Mircea Laurus. Lucrătorii din aparatul primăriei acestei localități au de prin luna martie a acestui an blocată fișa postului, pentru că, potrivit solicitărilor depuse de aleșii locali PNL și PMP, aceștia doresc răspunsuri rapide și convingătoare la cererile lor, conform prevederilor legale.

De această stare de lucruri s-a plâns primarul PSD Mircea Laurus, care conduce destinele comunității din Milișăuți din anul 2000, fiind acum, la vârsta de 68 de ani, la mijlocul celui de-al cincilea mandat.

El ne-a pus la dispoziție un pachet de astfel de solicitări, semnate de proaspeții consilieri locali care aparțin unor partide aflate în opoziție la nivel național dar care sunt majoritari în consiliul local milișăuțian. Este vorba despre aleși locali precum Ioan Virgil Pascaru, Mircia Daniliuc, Mircea Popescu, Adrian Cazac, Nicolae Țical, Ioan Dan Deleanu, care pe parcursul acestui an au dorit să se informeze despre transferuri de teren; schimbări de configurații ale unor terenuri; cadrul legal în care funcționează pe raza orașului Milișăuți societăți comerciale precum TEST PRIMA, HIDROTERRA, CONCASĂRI MEREUȚĂ, COSADEL; stadiul lucrărilor de alimentare cu apă și a celor de canalizare cu sumele cheltuite; termenul legal pentru desfășurarea Spectacolului și Balului din 9 aprilie în incinta casei de cultură Milișăuți, dacă anterior a fost efectuată recepția clădirii; sumele cheltuite pentru cheltuieli de judecată și despăgubiri; situații juridice ale unor parcele din perioada 1990-1991; costul investiției la terenul de sport al școlii gimnaziale Milișăuți; contractele de dare în folosință a unor spații sau terenuri pentru Festivalul Verzei precum și alte solicitări care sunt însoțite, cel mai adesea de sintagma: ”aștept răspuns punctual, documentat, în termenul legal, cu depunere la secretariatul UAT a orașului Milișăuți” ori ”solicităm răspuns scris, în termen legal de 10 zile prevăzut de legea Administrației Publice Locale, cu depunere la secretariatul primăriei”, precum și alte formulări bazate pe prevederi legale.

Primarul Mircea Laurus a insistat pe faptul că acești consilieri sunt manipulați de un anume Cristinel Mihai Laurus, membru PMP, care nu are o calitate oficială dar este prezent la fiecare ședință de Consiliu local de la Milișăuți, unde agită spiritele și influențează votul consilierilor PNL și PMP.

Dacă nu ar fi atât de multe (18 asemenea solicitări ne-au fost puse la dispoziție de primarul Mircea Laurus) și într-un termen atât de scurt, s-ar putea interpreta că astfel de cereri venite din partea consilierilor orășenești sunt de bună credință. Numai că, deși tineri și doritori să se afirme,acești aleși locali din Milișăuți au decis să pornească un atac concentrat împotriva veteranului primar Mircea Laurus abia la doi ani după alegerile din 2018, ba mai mult, susține primarul Laurus, au ajuns să devină veșnici ”gică contra” în deliberativul local, cu unicul scop de a compromite mai toate inițiativele primarului.

Cea mai recentă acțiune de acest gen îndreptată către Primăria Milișăuți este o cerere formulată de consilierul PNL Ioan Virgil Pascariu, care solicită informații de interes public vizând amplasarea unei troițe cu caracter religios –ortodox, în zona centrală a localității, dedicată ”Nașterii Maicii Domnului” .

În cererea depusă de conslierul Ioan Virgil Pascaru, se solicită , precum urmează: numele beneficiarului cât și cel al executantului construcției din beton din parcul monumentului din fața Primăriei Milișăuți; dacă pentru zona respectivă nu este instituit un anumit regim de protecție a monumentelor istorice și nu era necesar ca solicitantul să obțină în prealabil avizul conform al Ministerului Culturii și Cultelor. ”Dacă Primăria Milișăuți a emis până la această dată pentru această construcție certificat de urbanism și autorizație de construire ori dacă au fost solicitate și la ce dată. În caz contrar, vă rog să vă sesizați în baza acestei cereri, să dispuneți sistarea lucrărilor și să aplicați sancțiunile ce se impun” se arată în solicitarea formulată de consilierul Ioan Virgil Pascaru.

Primarul orașului Milișăuți, Mircea Laurus, de confesiune creștin – ortodoxă, a explicat cum s-a ajuns în această situație:
” Este vorba despre o inițiativă pe care am luat-o după o discuție în familie. Aceea de a ridica o troiță dedicată sărbătorii ”Nașterea Maicii Domnului”, alături de Monumentul Eroilor, unde sunt înscriși cei peste 80 de tineri din Milișăuți care și-au pierdut viața în cele două războaie mondiale, î n fața Bisericii vechi a comunității creștin – ortodoxe, cu hramul Sfântul Pricopie și aproape de biserica nouă, cu hramul Nașterea Maicii Domnului. Am gândit că această troiță, oferită Maicii Domnului, ca ocrotitoare a României și a orașului Milișăuți, înspre cinstirea nașterii Ei, nu va produce așa zarvă în orașul nostru.

M-am consultat și cu părintele protopop și cu preoții din localitate, care au acceptat această inițiativă, au sfințit locul și am început a construi troița. Nu pot înțelege rațiunea solicitării domnului consilier Ioan Virgil Pascaru.

”De un an încoace, la fiecare ședință de consiliu local ne confruntăm cu scandaluri, certuri, discuții fără finalitate pentru oraș”

Iată cum descrie primarul Mircea Laurus situația din consiliul local Milișăuți, din acest sfârșit de an 2018:”De un an încoace, la fiecare ședință de consiliu local ne confruntăm cu scandaluri, certuri, discuții fără finalitate pentru oraș. Rar dacă este o ședință în care proiectele de pe ordinea de zi să fie analizate și votate după valoarea lor. Salariații primăriei au ajuns să nu mai aibă timp să se ocupe de activitatea curentă, darmite de proiecte. Ei trebuie să se ocupe de oferirea de răspunsuri la cererile de informații depuse de domnii consilieri, legate de cum s-a făcut baza sportivă, cum s-a făcut sala de sport, cum s-a făcut un anumit drum, cum s-au pavat parcări, cum s-a cumpărat primăria și multe alte asemenea cereri de informații legate de investițiile care s-au făcut în orașul Milișăuți de când sunt eu primar, de 10, 15 sau chiar 18 ani.
Angajații Primăriei au ajuns să se teamă să semneze orice act privind proiecte, finanțări, investiții, fiind intimidați și timorați de avalanșa de solicitări venite din partea acestor consilieri locali.

Vor să afle și cum s-a făcut un schimb de teren chiar într-o perioadă pe când Milișăuțiul era împreună cu Iaslovățul. Sunt hotărâri de consiliu local din acele vremuri, hotărâri ale comisiei de fond funciar, rapoarte de expertiză. Dar băieților (consilierii locali nr. de la PNL, PMP) care n-au ce face și scriu solicitări, noi trebuie să le dăm răspunsuri, conform legii.
Aparatul primăriei este blocat în cercetarea arhivelor pentru a le da răspunsuri la chestiunile solicitate. Eu le-am spus de mai multe ori că, în loc să se folosească de mine, să facem ceva în comunitate, ei pun mereu piedici. Au pus de exemplu piedici pentru realizarea unui părculeț în Satul lung, înspre toloacă, unde s-au construit cam 20 de case frumoase și unde sunt mulți copii. Mi-au respins proiectul. Acolo a fost cândva un grajd și acum sunt acolo doar bulihăi (buruieni, n.r.) de doi metri. Ei au preferat să rămână acolo bulihăile decât să se amenajeze un părculeț.

Cine vine dinspre Volovăț, dinspre Marginea, toată lumea poate să vadă. În acele localități sunt părculețe amenajate, la noi nu. Unde au găsit vecinii noștri un petec de iarbă, au pus un tobogan, s-a amenajat un loc de joacă. La noi nu s-a putut, că ar fi fost interesul primarului.
Dacă le convine ceva votează, dacă nu ies afară, ori trei sau patru votează, restul nu sunt de acord, cer amânarea pentru o altă ședință, se scoală și părăsesc sala, întorcându-se înapoi după o oră și cer să se reînceapă ședința. E un război pornit contra mea ”, a concluzionat Mircea Laurus care a arătat că el, ca primar PSD, are numai 6 consilieri din 15. Ceilalți provin din PNL, din fostul PDL și din PMP.

”Rău primarului nu au cum să facă pentru că eu am capul pe umeri, nu am făcut afaceri fiindcă dacă le făceam, nu eram aici”

”Ei cred că procedând astfel fac rău primarului. Rău primarului nu au cum să facă pentru că eu am capul pe umeri, nu am făcut afaceri fiindcă dacă le făceam, nu eram aici. Sunt în al cincilea mandat de primar, din 2000 încoace și nu mi s-a mai întâmplat niciodată să trec prin asemenea circ, ca în ultimul mandat.
Sunt consilieri noi, care nu știu cu ce se mănâncă Consiliul local. Cer explicații contabilului în comisii iar el le oferă lămuriri ca la grădiniță, acolo spun că da, înțeleg iar în ședință se întorc și spun nu, întorcându-se cu 180 de grade.
A fost vorba de o săliță de sport pe care au cerut ei să se construiască. Am cerut părerea unui expert și am constatat că proiectul era prea scump. Au venit cu o inițiativă de amenajare a curții școlii. Am fost de acord, pentru tot ce este benefic pentru comunitate, sunt de acord. Ei au cerut să se facă o sală de sport din prelată. Eu am spus că copilul e copil, am făcut o bază sportivă minimă acum vreo zece ani și au ajuns să rupă plasele, să rupă nocturnele. După aceea iarăși spun că se cheltuiesc prea mulți bani, mă poartă de la Ana la Caiafa. Le-am zis: dacă e proiectul vostru, să-l duceți până la capăt, nu să mi-l dați mie și să mă întrebați de ce n-am chemat pe cine știe cine, de ce n-am vorbit. Păi dacă dumneavoastră l-ați pornit, duceți proiectul până la capăt!”

”Să nu creadă că va fi vreunul primar dintrânșii”

Supărarea a plecat încă imediat după alegeri: ”Trei consilieri de la PMP nu au vrut să colaboreze, s-au certat ei între ei, s-au despărțit, au venit alți trei consilieri, s-au dat în judecată. Primii trei validați au fost suspendați, au venit alți trei și au pornit scandalul. Pe mine nu mă interesează ce se întâmplă în bucătăria fiecărui partid în parte. Dar cu circul acesta, cu ura aceasta, în halul acesta, este greu de lucrat. Eu le-am spus și le spun tot timpul: să lăsăm ura și cearta la o parte și cât se mai poate, să facem ceva pentru comunitatea asta, dacă vor. Dacă nu vor, eu n-am de pierdut nimic. Eu îmi găsesc un om care să-mi ia locul. Să nu creadă că va fi vreunul primar dintrânșii. Când se va întoarce tatăl meu din cimitir, atunci va ajunge unul dintre ei primar.

Prin această ură vor să-mi demonstreze ce pot ei. Dar de fapt demonstrează de ce sunt în stare față de opinia publică. Toate aceste petiții ale lor le voi discuta în campania electorală pentru a vedea oamenii pe viu de ce nu s-a făcut ce trebuia făcut și de ce nu se poate face.
Acum au venit investițiile la rețeaua de apă și canalizare, că de ce nu se pune destul nisip. Dar acolo este diriginte de șantier, sunt specialiști. Ei merg pe șantier și înjură oamenii. Cu podul provizoriu, altă nenorocire, unul că de ce-i așa, altul că de ce nu-i așa. Am acceptat să colaborăm cu Test Prima. Au spus că Test Prima ar face gratis, că pune cinci tuburi. Au pus cinci tuburi gratis dar au trebuit patruzeci și ceva de tuburi. Lor le- au spus una, la noi au venit și au spus altceva. Am contribuit și noi cu zece tuburi. Mereu astfel de discuții, că de ce, că de ce-i așa, că de ce nu-i așa, totdeauna găsesc ceva de comentat, indiferent ce aș face.

Am solicitat reabilitarea căminului de la Bădeuți, cel de la Milișăuți l-am reabilitat, l-am dat în folosință. Dar să vedeți ce mi-au cerut ei în ședință: cum de mi-am permis eu să fac serbarea copiilor de anul nou, în clădirea nouă? După ce am așteptat 15 ani până l-am făcut, am dorit și am organizat o serbare comună a tuturor elevilor, am rugat constructorul să ne obțină acceptul de la Compania Națională de Investiții , chiar dacă recepția nu era încă făcută, nu pentru că nu s-ar fi terminat lucrările, să fiu lăsat să fac serbarea. S-au făcut probe la centrală, la căldura din imobil și s-a desfășurat serbarea. Ca să mă trezesc pe urmă cu reclamații, cum adică mi-am permis. Da domnilor, mi-am asumat eu răspunderea și mi-am permis să fac un lucru care a produs cea mai mare bucurie copiilor și părinților! Toți copiii la un loc, de la clasa I-a la clasa VIII au fost împreună, primind daruri de la Moș Crăciun. De Paște am organizat o serbare și un bal. Credeți că au venit și domniile lor? Nicidecum. Sunt multe de discutat dar spun încă odată că ei nu lucrează pentru comunitate, doar pentru interesele lor, să ajungă unul dintre ei primar. Acest lucru nu se va întâmpla!” a transmis primarul PSD al orașului Milișăuți, Mircea Laurus.

 

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.