Conspirația municipalității împotriva bătătoarelor de covoare. Cine se face vinovat?
Cetățenii vechi ai zonelor cu blocuri din municipiul Suceava au acum parte de deziluzii pe bandă rulantă. Spațiile verzi dintre clădiri au fost revendicate și dobândite prin procese în instanță de moștenitori. În aceste perimetre s-au construit blocuri noi, utile pentru dezvoltarea urbană a orașului dar extinse până sub streașina vechilor construcții cu apartamente înăuntru.
Pe multe dintre acestea erau așezate renumitele ”bătătoare de covoare”. Automat, acestea au fost desființate. Au fost desființate ”bătătoarele de covoare” și acolo unde s-a ridicat câte o biserică de cartier și un caz special, a fost tăiat cu fainerul, din rădăcină și ultimul ”bătător de covoare” din zona Albina, pentru a face loc unei parcări de reședință.
Tinerii din ziua de azi nu conștientizează supărarea părinților sau bunicilor care decenii întregi, săptămânal, lunar ori de două – trei ori pe an, de Crăciun, de Paște și de Sfânta Maria, scoteau covoarele la bătut. Dar, cei mai în vârstă certifică, aceste operațiuni reprezentau pentru doamnele și domnii din Suceava prilej de conversație și exercițiu fizic, combinat cu rațiunea simplă de a face curat în casă.
Se pune deci întrebarea: Nu o fi cumva o cârdășie între cei de la municipalitate și firmele care curăță covoare cu prețul cutare pe metrul pătrat, cu preluarea și aducerea la scară a acestora transformate obiecte din ticsite de praf și neplăcut mirositoare în adevărate covoare fermecate, briliante și cu aromă de spray de apartament?
Supărarea vechilor suceveni locuitori la bloc nu va dispărea decât odată cu ei, cei bătrâni. Pentru doamne nostalgia vechilor vremuri în care se stătea la rând pentru a fi etalat spre bătaie covorul din casă, prilej de evaluare a calității covoarelor vecinelor (Siret ori Cisnădie). Pentru domni, nostalgia berii de Solca savurată între două lovituri de ”rachetă” în covorul atârnat, în cinstea lui Ilie Năstase și a Virginiei Ruzici.
Fiindcă tinerii, contrariați că fac poze la astfel de vestigii ale epocii dinainte, au declarat tranșat că este mai bine să fie eliminate, pentru a se amenaja pe spațiul ocupat, locuri de parcare.
Și o întrebare retorică contemporană: de ce majoritatea acestor bare metalice au fost amplasate în trecut foarte aproape de punctele termice ale orașului?
Poate pentru ca sa fie acces la apa, au fost amplasate in apropierea punctelor termice? 🙂
Sau la vodka ?…