Construcție cu 10 etaje în parc, dorită de USV? Sau cu mai puține? Consultare publică. Viceprimarul USR Teodora Munteanu versus prorectorul Universității, Mihai Dimian

Un subiect intens dezbătut în aceste zile este intenția Universității ”Ștefan cel Mare” din Suceava  de a construi o clădire nouă, în extinderea Corpului E al USV, către parcul Universității. Semnalul de alarmă a fost tras mai înainte pe rețelele de socializare, unde s-a ”deconspirat” intenția universității sucevene de a construi în parc o clădire cu parter și 10 etaje.

Mesajul a fost preluat de către viceprimarul USR al municipiului reședință de județ, Teodora Munteanu, care lansat în același spațiu online, o consultare publică, susținută de USR Suceava, privind oportunitatea acestei investiții ce va urma să fie propusă spre votare plenului consiliului local municipal.

Nedorind să influențăm într-un fel sau în altul consultarea publică declanșată online de USR Suceava, prezentăm cele două puncte de vedere diferite legate de acest proiect: pe cel al viceprimarului Teodora Munteanu, inițiatoarea consultării publice și pe cel al prorectorului Universității, prof. univ. dr. Mihai Dimian, amândouă fiind preluate de pe paginile de socializare ale celor doi:

 

 

Teodora Munteanu, viceprimar USR al municipiului Suceava:

 

Consultare publică privind intenția Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava de extindere Corp E cu spații de cercetare și învățământ P+10 etaje  în parcul Universității.

Universitatea ”Ștefan cel Mare” intenționează construirea unui bloc de 10 etaje, destinat cercetării și învățământului, pe o parcelă de teren aparținând Primăriei municipiului Suceava, pe locul actualei parcări din vecinătatea Direcției Silvice Suceava.

Parcul Universității este cea mai mare zonă verde din cartierul Areni și una din cele mai mari din zona centrală, acoperind 3 hectare.

O clădire în plus în acest parc atât de agreat de către copii și părinți deopotrivă, va genera mari nemulțumiri în rândul sucevenilor, sufocați deja de trafic, praf și poluare. În plus, clădirea de 10 etaje va domina și pune în umbră două constructii emblematice pentru oras – corpul A al Universitatii și clădirea Directiei Silvice.

O construcție precum cea propusă ar putea modifica definitiv aspectul actual al zonei Areni, vă invităm pe toți cei interesați să ne transmiteți opiniile dumneavoastră referitoare la acest proiect.

 

 Mihai Dimian, prorectorul Universității ”Ștefan cel Mare” Suceava:

 

O propunere de sediu al Facultății de medicină și științe biologice, ca extensie a corpului E, pe zona actuală de parcare de la intrarea laterală a corpului E.

Este prematur să se vorbească despre o construcție atunci când nici măcar PUZ-ul nu este propus însă, pentru că s-au lansat în spațiul public tot felul de imagini inventate, aș prefera să discutăm măcar despre o imagine concretă care a inițiat, în fapt, aceste demersuri din partea universității.

Din păcate, se face o confuzie între nivelul efectiv al unei construcții și nivelul MAXIM de înălțime ce este stabilit printr-un PUZ. Pe de altă parte, necesitatea de la care pornim este de aproximativ 2500 de m2 de spații de laboratoare și cursuri iar aceștia se pot obține fie în P+4, pe forma arătată în imaginea de mai jos, fie în P+5 dacă se reduce amprenta la sol. De aceea, în PUZ soliciți maximum posibil pentru că nu știi ce restricții apar pe parcurs în lungul șir al avizelor și e nevoie să reduci amprenta la sol.

În privința spațiului verde, suprafața acestuia nu va fi diminuată, însă lucrările de construcții vor afecta rădăcinile a 4-5 copaci care nu vor putea fi păstrați în forma actuală ci vor trebui plantați alții în loc, la finalul construcției.

Așa cum am mai precizat, universitatea a demolat o construcție mai veche din centrul campusului și a realizat un spațiu verde în locul ei, a amenajat acoperișuri verzi parțiale la două clădiri din acest campus și a plantat peste 2000 de puieți în campusul II pentru realizarea Parcului Dendrologic. De asemenea, va suplimenta locurile de parcare printr-o parcare ce va fi amenajată pe un teren din spatele stadionului, aflat la 300 m de campusul actual, unde nu am primit autorizația pentru construcție a unui astfel de sediu din cauza unei instalații de curățire a semințelor (care nici nu știu dacă a mai fost folosită în ultimii ani …).

Trimiterea acestui sediu (sau a altei clădiri necesare pe termen scurt) în campusul II nu este fezabilă în acest moment deoarece costurile pentru asigurarea utilităților depășesc de 2-3 ori costul acestei clădiri. Aveți exemplul Casei Corpului Didactic ce a fost lăsată în paragină tocmai datorită inacesibilității utilităților și costurilor acestora dar și multe alte exemple.

Se va dezvolta în timp și acel campus în limita fondurilor disponibile și pe măsură ce se consolidează și creșterea universității din ultimii ani.

Sunt și aspecte negative însă, la o analiză completă, sper că majoritatea celor interesați de acest demers vor ajunge la o concluzie pozitivă. Iar dacă nu se va ajunge atunci se poate da un aviz negativ propunerii și o luăm de la capăt dar cu o perspectivă de dezvoltare pe termen scurt diminuată semnificativ. Insă rugămintea mea este să purtăm această dezbatere fără a deforma realitatea și fără ipocrizia ce o observ în unele dintre reacții. Eu chiar folosesc acest parc pentru că locuiesc în zonă. chiar am un copil cu care mă joc în acest parc, iar din ce am discutat cu oamenii din zonă am constatat o apreciere a amenajărilor făcute de universitate în zonă. Iar această extensie nu este vreuna personală ci tot pentru comunitate.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *