Copacul de Magnolia înflorește la sfârșit de toamnă, la Suceava

Magnolia, arborii minunați, cunoscuți în principal din lirica romantică dedicată anilor de tinerețe, plantați prin parcurile românești  ca simboluri ale renașterii la început de primăvară,  ei fiind printre cele dintâi care înfloresc înainte de a crește frunza, a pierdut șirul anotimpurilor la Suceava.  

Toamna lungă a păcălit neștiutorul  copac adus din zonele mediteraneene pentru decorarea parcurilor din oraș și din împrejurimi acum peste o sută de ani. Urmași ai vechilor arbori decorativi, au fost plantați în micul parc dendrologic din curtea interioară a USV. Dintr-un arbust de Magnolia, păcălit de temperaturile ridicate  de afară care au  transformat sfârșitul toamnei într-un fel de a doua primăvară, s-au ridicat plini de elan, noi muguri de flori.

Știind că în municipiul Suceava mai sunt câțiva arbori de Magnolia, unul dintre aceștia aflat  în micul cvartal din zona intersecției străzii Meseriașilor cu Dimitrie Onciul și Curtea Domnească, am căutat să văd dacă și acolo tind să înflorească magnoliile.

Am văzut că, într-adevăr, și arborele de Magnolia, de lângă pizzerie, mult mai voluminos și cu un mult mai important trecut, a dat drumul la bulbii de floare, picând  în mintea fragedului tufiș din micul parc dendrologic de la USV.  

 

Nu cred că aceste inflorescențe aflate în fază de bulb în arborii de Magnolia vor supraviețui temperaturilor scăzute care vor veni peste Suceava în zilele următoare.

 Încălzirea globală? Știm cu toții. Crăciunițele?  Cunosc doamnele că momentul  de înflorire este un bun semn. Rămurelele de cireș din borcan care înfloresc înainte de Iordan? Semn bun pentru casă în anul care a început. Dar de sărmanele Magnolia, care vor să înflorească în frigul umed de la mijlocul lunii noiembrie, cine să le îngrijească?

 

 

Please follow and like us:

One thought on “Copacul de Magnolia înflorește la sfârșit de toamnă, la Suceava

  • 23 noiembrie 2019 la 21:20
    Permalink

    Nu cred ca s-au pacalit magnoliile. In aceasta perioada de toamna magnolia isi formeaza bobocii de floare, spre deosebire de celelalte specii care inmuguresc primavara. Din ce vad in poze si am vazut si in oras cred ca bobocii florali sunt normali, sunt asa zisii boboci de iarna. Primavara devreme isi tripleaza marimea si incep sa crape.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *