Copiii ajunși la spital după ce au mâncat la o pensiune din Sucevița, ar fi consumat produse din surse externe. Concluzia DSP: mâncarea oferită a fost în regulă. Amendă de 6000 de lei pentru alte nereguli

DSP nu a găsit probe care să confirme că mâncarea servită la pensiunea din Sucevița de copiii din București veniți în tabără în Bucovina ar fi de vină pentru problemele digestive acuzate de o bună parte dintre ei în seara zilei de 5 iulie a.c. din cauza cărora au ajuns la spital.

Într-un comunicat de presă transmis de Direcția de Sănătate Publică Suceava, se arată că deși întregul grup de 40 de persoane a consumat acelasi meniu preparat la pensiune, simptomologia  a apărut la 13 copii, fiind posibil ca aceștia să fi consumat și produse din surse externe.

Inspectorii DSP au concluzionat că, din punct de vedere epidemiologic, a fost vorba, probabil, de ”un episod de gastroenterită acută de etiologie neprecizată, exprimat clinic prin forme usoare de îmbolnavire, ameliorate rapid cu tratament simptomatic.”

S-au luat totuși și niște măsuri, în sensul că Serviciul Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Suceava a aplicat o amendă contraventională de 6.000 lei pentru lipsa examenelor medicale și lipsa efectuării cursurilor de igienă a personalului angajat.

Reamintim că în seara zilei de 05.07.2022, DSP  Suceava a fost informat de catre medicul infecționist al Spitalului Municipal Radauti despre prezentarea în Serviciul de urgență a unui numar de 13 copii, cu vârste cuprinse între 11 si 17 ani, acuzând  simptomatologie digestivă (greață, cefalee, dureri abdominale), un copil a avut și vărsături.

Copiii făceau parte din două grupuri de elevi din București care s-au cazat din seara zilei de 03.07.2022 la o pensiune din Sucevița.

O echipă de inspectori din cadrul Serviciului de Control în Sănătate Publică s-a deplasat la fata locului  și a efectuat un control la operatorul de turism unde au fost cazați copiii.

Cu prilejul verificărilor efectuate în unitate, au fost recoltate 9 probe de alimente, 1 probă de apă și 5 teste de salubritate.

Toate probele recoltate s-au încadrat din punct de vedere chimic și bacteriologic în parametri normali, cu excepția probei de aliment „mămăligă cu carne de porc”, în care au fost prezente bacterii coliforme, E.Coli și stafilococ coagulazo-pozitiv.

Deoarece nu există normative privind limitele admise în alimentele preparate, reprezentanții DSP nu au putut aprecia dacă valorile depistate depășesc sau nu pragul de normalitate. ”Tulpina E.coli izolată nu a aglutinat cu serul polivalent, astfel încât nu putem preciza dacă avea caracter enteropatogen sau nu. Valoarea mică a numărului de ufc/cmp de stafilococ coagulazo-pozitiv (netipat) nu constituie, în sine, un argument suficient, din punct de vedere epidemiologic, pentru a afirma că a fost cauza aparitiei episodului de îmbolnăvire”, se arată în comunicatul transmis de DSP.

Insoțitorii grupurilor au declarat că au călătorit de la București la Sucevița în cursul zilei de duminică, 03.07.2022. Pe durata drumului au consumat pachetele luate de acasă, iar începând cu seara zilei de duminică au servit toate mesele la pensiune. În cursul nopții de luni spre marți, un copil s-a simțit rău acuzând dureri abdominale, greață și vărsături, apoi au apărut celelalte cazuri. Aceștia au solicitat asistență medicală prin serviciul de urgenta 112 iar copiii au fost duși, precum se știe, la spitalul din Rădăuți.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.