Copiii intoxicați s-au cazat într-o unitate neautorizată sanitar și au consumat alimente preparate în condiții improprii la Poiana Micului, concluziile DSP Suceava

Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a transmis un comunicat de presă din care reiese ce au pățit de fapt  copiii și tinerii  care au venit în tabără la Suceava din județul Neamț și care au suferit toxiinfecții alimentare după ce au fost găzduiți la o pensiune din Poiana Micului, în care sunt arătate care sunt concluziile anchetei desfășurate.  

 DSP Suceava arată că, după finalizarea anchetei declanșate la data de 21.08.2019, de către Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava cu privire la suspiciunea existenței unui focar de toxiinfecție alimentară la Poiana Micului, confirmă că:

  • Grupul de copii și tineri din județul Neamț s-a cazat într-o unitate neautorizată sanitar și a consumat alimente preparate în condiții improprii.
  • Sursa de apă, necorespunzătoare bacteriologic, a constituit un factor de risc care ar fi putut contribui la apariția simptomatologiei digestive, dar apreciem că nu a constituit sursa de infecție.
  • Neidentificarea în probele biologice recoltate de la pacienți a unui agent etiologic fac imposibilă stabilirea unei legături epidemiologice de cauzalitate între alimente și apa consumate și cazurile de îmbolnăvire;
  • Nu sunt îndeplinite criteriile definiței clinice de toxiinfecție alimentară. Opinăm că a fost vorba de un episod de gastroenterită acută, având ca posibilă sursă de îmbolnăvire prezența în grup a unui copil cu boală diareică acută (contact familial cu cazuri de diaree cu rotavirus).
  • Urmează a fi aplicate sancțiuni contravenționale conform prevederilor legale în vigoare și vor fi dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate a unității în care a fost cazat grupul.”

Aceste concluzii vor repune în discuție siguranța sănătății participanților în taberele de copii și tineri organizate pe timpul verii, precum și condițiile oferite pentru astfel de evenimente de către organizatori.  

Potrivit unui comunicat de presă transmis anterior de Direcția de Sănătate Publică, a fost demarată o anchetă  după ce 12 copii din județul Neamț, cazați în satul Poiana Micului din comuna Mănăstirea Humorului, au fost transportați la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava prezentând greață, dureri abdominale și vărsături.

Potrivit unui prim comunicat de presă al DSP  Suceava,  luni, 19 august 2019, un grup de copii și tineri din județul Neamț s-a cazat în satul Poiana Micului, comuna Mănăstirea Humorului. Aceștia au adus alimente de acasă și și-au gătit singuri.

În cursul nopții o fetiță a acuzat vărsături. Părinții acesteia, care au venit și au luat-o acasă, au afirmat că în anturajul de la domiciliul fetiței sunt și alți copii care au prezentat vărsături și diaree.

A doua zi,  mai mulți copii au început să prezinte greață, dureri abdominale și vărsături. În urma evaluării de la fața locului, 12 copii au fost transportați la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.

4 copii au fost internați în secția Pediatrie, 6 copii și un însoțitor în secția de Boli Infecțioase, cu simptomatologie ușoară, fără probe inflamatorii prezente. Pacienții au fost externați în ziua următoare. O echipă de inspectori ai serviciului de Control în Sănătate Publică s-a deplasat la fața locului verificând condițiile igienico-sanitare. Specialiștii compartimentului de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile au întreprins o anchetă epidemiologică.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *