Coronavirusul și atacul la mintea omului: Ce ar fi fost dacă nu s-ar fi întâmplat? Ce ar fi fost dacă n-am fi știut?

Întreaga lume este bulversată de pandemia Covid. Noul coronavirus a dat peste cap economia mondială, economii naționale, locale și individuale. Noi, cei din luna martie a anului 2021 nu mai semănăm psihic cu noi cei din martie 2020. Dar tot cu mintea aceea lucrăm.

Toate statisticile ne prezintă rezultatele clare de pe frontul de luptă al  oamenilor  împotriva noului coronavirus: număr de îmbolnăviri, de decese, de afaceri distruse.  Aflăm că asistența sanitară  nu face față, este la limita supraviețuirii, sistemele de sănătate sunt greoaie și ineficiente în situații de criză. De partea cealaltă, virusul triumfă, își schimbă armura și reia asaltul. Niște oameni deștepți se bat cap în cap, dibuiesc vaccinuri, distribuitorii le vând pe prețuri bune statelor. Milioane, sute de milioane de oameni se vaccinează, poartă mască, nu se înghesuie unii în alții, sperând că vor scăpa astfel de marele coșmar al veacului.

Dar iată că virusul isteț, nu mai lovește, în noua lui bătălie contra oamenilor la trupurile lor nițel întremate, acolo unde distanțările fizice, portul măștii, spălatul pe mâini a produs efecte și din aceste cauze a pierdut o bătălie sau două. A găsit nișa potrivită: Să îi lovească la nivelul superior, cel psihic.

Aceste opinii sunt legate de o situație neplăcută. Îmi exprim în general punctul de vedere doar atunci când cred că ceea ce spun este bun, nu neapărat folositor pentru toată lumea.

O suită de comentarii negative privind distribuirea unor articole – transcrieri ale unor buletine de presă oficiale – vizând evoluția îmbolnăvirilor covid prin localitățile din județ, pe un grup în care am fost de altfel invitat să mă înscriu printre membri,  m-au readus la propria-mi dimensiune, cea de om în viață.

Cel care și-a asumat articolele de belea  (subsemnatul) nu a dorit nimic mai mult decât să arate cum se situează comunitățile din județ în ceea ce privește eficiența luptei anticovid, în comparație cu altele, din județ și, într-o oarecare măsură, din țară, redând comunicate de presă oficiale.

Unora le-a plăcut  ideea că pot fi informați zilnic în acest fel, altora nu.

Aceia din urmă  au cerut blocarea pe respectivul grup al unor astfel de știri privind evoluția pandemiei covid în țară, în județ și în comunitatea lor,  considerându-le mincinoase.  Înțelegând sugestia, autorul s-a conformat, retrăgându-și ambasadele.

Să tragem învățăminte din toate acestea? Nu văd care ar fi. Într-o frizerie din Suceava, doamnele frizerițe conversau peste capul clienților cu mască și cu foarfeca deasupra capului  lor despre marea conspirație internațională cu falsul covid, care le va închide afacerea.

Nu avem cum să știm astăzi  ce ar fi fost azi în lumea oamenilor, dacă nu s-ar fi produs necazul cu pandemia covid. Nu știm cât de bine am fi fost pregătiți, noi toți ca oameni, dacă am fi aflat mai dinainte, să  întâmpinăm invazia cu armele pregătite. Oare le aveam? Am fi acceptat în mințile noastre  strategii pentru a ucide pandemia înainte de a răbufni?

Doamne ajută!

Please follow and like us:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *