Cortina pandemică dintre târgoveți și țărani, pe linia Calea Obcinelor – strada Rulmentului. Protestul justificat împotriva declarațiilor pe proprie răspundere

Am decis să repostez o știre, publicată de publicația online Suceava smartpress.ro  acum două zile. Nu reproșez nimănui nimic, fiindcă Smart press.ro  nu este Times. Am remarcat însă exuberanța colegilor de breaslă care, brusc surprinși de faptul că nu se poate ajunge la Șcheia ori să se vină din Șcheia spre târg decât cu declarație, au pornit la atac. Ținta declarată, desigur, satisfacerea interesului legitim al cetățenilor, consumatorilor de mass-media.

S-au cerut puncte de vedere oficiale și s-au obținut, spre marea satisfacție a unora și spre năduful altora care nu au avut inspirația să facă acest demers mai devreme.

Astăzi după amiază, pentru a curma harcătul reporterilor nemiloși și intransigenț care au luat cu asalt instituția,  Prefectura Suceava a retransmis informația de acum două zile:

” În zona metropolitană (constituită din localitățile care au aderat la această structură) formată din municipiul Suceava, orașul Salcea și comunele: Adânca, Bosanci, Ipoteşti, Mitocu Dragomirnei, Moara, Pătrăuţi, Vereşti, Siminicea, Stroieşti, Dumbrăveni, Udeşti, Hânţeşti și Dărmăneşti se poate circula fără declarație pe propria răspundere. În situația în care vă deplasați între localități, înafara zonei metropolitane, pentru asigurarea de bunuri necesare, aveți nevoie de declarație pe propria răspundere (scrisă de mână sau tipărită de pe formulare.sts.ro) în care veți bifa punctul 11 “alte motive justificate”. Zona metropolitană cuprinde localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi).”

Se vede clar că Șcheia nu este inclusă în zona metropolitană, și cum am spus cu alt prilej, există și o explicație pe care mulți o știu, dar se fac ori poate chiar că au uitat-o:

Pe la sfârșitul anului 2010, începutul anului 2011, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a lansat o provocare: constituirea unei asocieri de tip zonă metropolitană în jurul municipiului reședință de județ, conform Legii 351 din 6 iunie 2001. Toate localitățile invitate au fost de acord, doar Șcheia nu.

Pentru a se strânge la un loc o populație compatibilă cu o asociere de tip zonă metropolitană în vederea promovării de proiecte europene comune, s-a ajuns cu invitațile până la Verești, Hânțești, Stroiești, Dumbrăveni, Dărmănești, unități administrativ – teritoriale care nu au graniță cu municipiul Suceava dar care au acceptat înscrierea.

Astfel, Șcheia a rămas o enclavă ”independentă” din acest punct de vedere, precum, să folosim figuri de stil istorico – geografice, insula de latinitate în marea slavă ori precum Kaliningradul rus,  pus  între țările baltice membre UE și Polonia  europeană.  

 Acum, în noul act normativ care stabilește reguli pentru Starea de alertă  de pe teritoriul României, s-a acceptat mișcarea oamenilor fără declarație pe propria răspundere în cadrul acelor zone metropolitane constituite conform legii din 2001, cu cei maxim 30 de kilometri de la unitatea de bază.

Șcheia nu a vrut atunci să intre în zona metropolitană, nu a intrat. Ce mare filozofie? A, că în Șcheia locuiesc o grămadă de oameni care au treabă în Suceava, ori că în Suceava locuiesc o grămadă de oameni care au treabă în Șcheia? Cine putea să știe la București zilele acestea despre războiul orgoliilor de acum un deceniu, între comuna Șcheia, cea mai bogată din județ și municipiul Suceava, orașul reședință de județ?

Cine își mai aduce aminte chiar și printre suceveni câte dispute, procese și acte normative au fost emise și invocate pentru grănițuirea dintre cele două unități administrativ – teritoriale, după Revoluție? Cine mai știe cum s-a ajuns ca hotarul între cele două localități să fie cvasi-neștiuta stradă a Rulmentului, care izvorăște din bulevardul Calea Obcinelor și care pe mai mulți zeci de metri pe dreapta mărginește comuna Șcheia iar pe stânga municipiul Suceava?

Unde mai pui că acel bulevard care separă cartierul George Enescu de cartierul Obcine și care coboară spre Șcheia, are ca ultimă redută municipală sensul giratoriu iar locuitorii din cartierul George Enescu al Sucevei, dacă vor să treacă drumul să cumpere pâine de la Lidl, trebuie să-și completeze declarații pe proprie răspundere că se duc cu treabă în comuna Șcheia.

La fel și cei din cartierul Obcine, dacă vor să treacă strada Rulmentului, să-și ia un suc de la LIDL, trebuie să completeze declarații. Doar în astfel de situații ne dăm seama care era gradul de previziune al aleșilor locali de acum un deceniu și mai bine.

Dar până la urmă, nici câteva exerciții de caligrafie n-au cum să strice nimănui.

(foto: ziaruldepenet.ro)

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *