Coșmarul născut din ”visul” primei ninsori, în orașul Suceava

Ce ne-am mai bucurat, noi sucevenii, când am văzut de după geam, primii fulgi de nea! Cum ne-am mai amintit de la etajul blocului, prima ninsoare așa cum era ea odată la țară, la bunici, rude etc., în ograda ori în grădina familiei unde participam cu alți prieteni de aceeași vârstă, dar crescuți în mediul rural, vara la activități gospodărești iar în vacanța de iarnă, la construirea de cazemate din omăt.

Ce figuri de stil neobișnuite am regăsit pentru a sărbători prima cădere de zăpadă! A nins, după caz, ca în basme, ca în povești, ca în vremea bunicilor, ca în vis, mai peste tot pe unde a fulguit în județul Suceava și în întreaga țară. Rețelele de socializare au dat pe dinafară de fotografii, mesaje, anunțuri încadrate în tipare specifice perioadei hibernale, felicitări, exprimări ale bucuriei reale că iarna a venit, de parcă o așteptam de ani întregi.

În centrul municipiului Suceava a fost ridicat în aceste zile pomul de Crăciun, a fost fixat în stativ și meseriașii au rotit împrejur o instalație cu 70.000 de beculețe. Aseară acestea au fost aprinse, de probă, și instalația funcționând, toți sucevenii aflați în trecere au fotografiat, au filmat, și-au făcut selfie cu proba de funcționare a molidului de Crăciun din centrul Sucevei.

Doar că nimic din lucrurile care s-au filmat, fotografiat și postat pe rețelele de sociale, s-au difuzat în mediul online sau pe paginile printate ale publicațiilor locale pentru a sărbători aprinderea beculețelor din pomul de iarnă, nu au caracter reprezentativ pentru imaginea pe care fiecare sucevean și-a făcut-o azi dimineață, când a ieșit din casă, fără căciulă și a intrat în luptă cu primul val de ”fulgi de nea”, a ieșit pe trotuar și a văzut mașina acoperită bine de ”cel dintâi omăt” iar pe stradă automobilele circulau în coadă lungă, precum săniile din ”iarna pe uliță”. Când a decis să plece pe jos la muncă a avut surpriza să constate că acele cărări prin zăpadă miraculoase și pline de secrete din basmele bunicii ori din filmele de profil de pe trotuarele veșnic disprețuite de șoferi erau obturate de mașinile vecinilor din vale, înspăimântați la rândul lor de miracolul primei ninsori și care și-au plantat mașinile în spațiul pietonal, neputând fi ocolite decât prin tufișuri ori pe carosabilul pe care firma de deszăpezire sau căldura remanentă a topit mai repede ”stratul imaculat de zăpadă”, transformându-l într-o zloată maro, deloc fermecătoare.

Acum câteva săptămâni arătam în paginile Suceava smartpress, cum în stația de autobuz de pe bulevardul George Enescu, de la Curcubeul, un refugiu pentru călători, funcțional de decenii, a fost tăiat cu fainerele aproape de la nivelul pavelelor. Viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovshi, a transmis atunci, în ciuda evidențelor (fotografii, amintiri și declarații ale martorilor etc.) ca acest refugiu nu a existat nicicând.

A fost sau n-a fost, lumea știe, dar în aceste zile contează mai puțin memoria viceprimarului Harșovschi. Chestiunea este, dacă astăzi 19 noiembrie 2018, călătorii dependenți de sistemul public de transport asigurat de TPL SA, firmă cu unic acționar CL Suceava nu au avut unde se adăposti de micul puseu al iernii, receptat de mulți ca o frântură din basmele bunicilor, cum se vor putea ascunde prin ianuarie-februarie, 2019, de crivățul cel adevărat, ce vine programat, de la Răsărit?

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *