Crai Nou: 8000 de ediții tipărite în trei decenii

Cotidianul sucevean Crai Nou, 8000 de numere din decembrie 1989 și până acum.  A fost astăzi un prilej formidabil de a marca o sumedenie de evenimente pe care onestul, blândul critic și nervosul uneori  cotidian Crai Nou le-a consemnat cu o analiză a croitorului legendar care măsoară de zece ori și taie odată.

Directorul ziarului, Dumitru Teodorescu a trecut în revistă pe cei care au semnat în Ziarul Crai Nou, timp de trei decenii precum și pe cei care au publicat în ziarul județean, înainte de 1989.

Mulți din cei care își închipuie că ziarul de acum trei decenii, cu patru pagini cu evenimente din județ ar fi fost la îndemâna oricărui veleitar, se înșeală. Era o muncă grea sau ușoară, după sezon, dar sigur oamenii care lucrau la Ziarul Crai Nou, aveau atunci, precum și acum, un standard intelectual ridicat care să ofere o îngăduință rezonabilă celor care vin din spate pe valul noului concept al ziaristicii veacului XXI.

 Acum aproape 30 de ani, dincolo de conținutul articolului care nu era, de cele mai multe ori, mai mare de 1500 de caractere (300 de cuvinte, poftim) mesajul trebuia să se încadreze într-o casetă. Tipografii de atunci trebuiau să pună, literă cu literă, virgulă cu virgulă, căciuliță cu căciuliță, punct cu punct, și așa mai departe tot ceea ce vedeau cititorii pe hârtia proaspăt tipărită, vândută la chioșcul de ziare.

În acest fel s-au tipărit primele articole post –revoluționare la Suceava. Contra lui Ceaușescu și contra IFA, desigur, în primele ediții ale Ziarului Crai Nou.

Au urmat ani în șir în care cotidianul Crai Nou  și-a păstrat identitatea reală: aceea de a conserva cultură, chiar și la borcan, dacă este cazul, pentru timpurile viitoare. Corabia oarecum în vrie a presei  oneste din Suceava  a trebuit să lupte cu o debusolare pornită chiar dintr-o  eroare de moment a cârmaciului. Dar busola  s-a trezit din mica ei insolență și a readus  încăpățânatul vas de coazieră sucevean în cursă.

O cursă care  a început cu zeci de ani în urmă, care acum pe vânjoasa corabie, la timonă, pe  prima punte este  directorul Dumitru Teodorescu și are  pe vrednicii ofițeri , mai vechi  ori mai noi.  Doina Cernica nu lasă nicicum pe seama altuia paginile de cultură ale ziarului prin care, săptămânal sucevenii abonați ori doar cumpărători de pe taraba de ziare a cotidianului Crai Nou, pot savura, la preț bun, porția de cultură. Dumitru Brădățan, Mircea Sfichi, Nicolae Groza, Costache Clement, Ioan Nedelea dar și regretații  Ioan Paranici și Victor Micu a fost, alături de alți jurnaliști redutabili ai celei mai vechi publicații sucevene.

Au venit după ei nume noi, acum sonore. Liviu Clement este redactor șef , poet și scriitor. Mihai Chira este unul dintre cei mai influenți  jurnaliști  suceveni. Daniela Beale și Mirela Butnariu sunt ”eminențele cenușii” ale spiritului jurnalisticii feminine ajunsă  la deplina maturitate.

Adrian Pârgaru este veșnicul nervos  pentru rezultatele neplăcute din competiții sportive. Valentin Adomnicăi nu se împacă nicicum cu politicile curente. Cristian Vălianu este omul din spate care ponderează  efuziunile reportericești ale tuturor și rezolvă problemele tehnice.

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a transmis un mesaj elegant celor care s-au întâlnit astăzi în sala de conferințe a Bibliotecii Județene ”I. G. Sbiera” pentru a sărbători 8000 de numere publicate de Cotidianul Crai Nou.

La fel de elegant a fost și mesajul rostit de vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Viorel Seredenciuc.

Au luat cuvântul  ulterior invitații, care de asemenea au punctat bucuria izvorâtă din faptul că s-a decis omagierea unei aniversări de această  importanță pentru cei care au fost alături de cotidianul Crai Nou, timp de trei decenii.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *