Creșterea salariilor în construcții a scumpit proiectatul drum modernizat Iași – Suceava cu 160 de milioane de lei. S-a ajuns la o valoare totală de 486 milioane de lei iar investiția a rămas tot pe hârtie

Mâine 19 august a.c. va avea loc o ședință extraordinară a Consiliului Județean Suceava în care se va dezbate un singur proiect de hotărâre, privind modificarea HCJ nr. 206/2016 privind aprobarea Studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici aferenți județului Suceava pentru proiectul ”Regiunea Nord-Est – Axa Rutieră Strategică 1: Iași – Suceava”, care urmează să fie promovat  la finanțare nerambursabilă, de UAT Județul Iași în parteneriat cu UAT Județul Suceava, în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 6 – Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de investiții 6.1 – Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN –T, inclusiv a nodurilor multi-modale.

Această lungă denumire ar vrea să însemne că între Iași și Suceava se va realiza, pe drumurile județene existente, un drum rapid interjudețean. Un prim proiect de hotărâre în acest sens a fost votat la de CJ Suceava în urmă cu aproape 3 ani, mai precis în 10 noiembrie 2016. Aceasta a avut la bază o hotărâre de CJ Suceava din 30.10.2015 prin care s-a aprobat acest proiect de investiții. În aceleași zile s-au votat și la Iași, CJ Iași fiind titular de proiect, hotărâri asemănătoare.  Contractul de asociere pentru acest scop între consiliile județene din cele două județe fusese semnat anterior, în data de 20.06.2014. Termenul de finalizare a investiției este de 24 de luni de la data semnării ordinului de execuție pentru aceasta.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici care va fi supus votului consilierilor județeni vizează modificarea devizului general și a indicatorilor tehnico-economici prin majorarea  sumei care va trebui alocată pentru investiție de la 320,6 milioane de lei din care aferentă județului Suceava era de 150,95 milioane lei, la 486,7 milioane de lei din care aferent județului Suceava 226.04 milioane lei (47,98 milioane de euro). Diferența în plus de 160,1 milioane de lei va fi suportată astfel: 83,25 milioane lei de Județul Iași și 76,8 milioane de lei de județul Suceava. Sumele, care includ TVA,  vor fi suportate din bugetele proprii ale celor două județe.

Majorarea valorii preconizatei investiții este cauzată de evoluția raportului leu-euro, instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal – bugetare de modificare a unor acte normative de prorogare a unor termene, obligativitatea majorării salariului brut pe țară în domeniul construcțiilor și a fabricării materialelor de construcții la 3000 de lei, fapt ce a determinat creșterea corespunzătoare a manoperei în etapa execuției precum și creșterea prețurilor la principalele materiale și materii prime folosite în lucrările de construcție.

Foarte probabil, consilierii județeni suceveni vor vota acest proiect de hotărâre care vizează scumpirea investiției cu aproape 30%, cei de la Iași au făcut-o deja tot într-o ședință extraordinară, cu câteva zile în urmă. Asta și pentru că nu se întrevede într-un viitor apropiat punerea în operă a acestui proiect investițional din domeniul infrastructurii în regiunea noastră, de vreme ce primul pas a fost făcut acum mai bine de 5 ani, în iunie 2014, prin semnarea contractului de asociere și de atunci nu s-a mai făcut mare lucru, decât aprobarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici acum trei ani, care vor fi modificați substanțial în sus, în această a doua parte a verii anului 2019. Foarte posibil, peste alți ani consilierii județeni de la vremea respectivă se vor reuni din nou, pentru a crește încă odată acești indicatori și după aceea, cine știe cum vor mai evolua lucrurile.

Să reamintim măcar cititorilor care sunt drumurile din județul Suceava care ar urma să fie modernizate prin acest proiect interjudețean: DJ 208 de la limita județ Iași – Budeni  – Dolhasca; DJ 208 A Suceava – Ipotești – Bosanci – Liteni – Dolhasca; DJ 209 C – Suceava – Frumoasa – Liteni; DJ 209 D – Liteni – Stroiești –  Costâna – Dărmănești.

(Drumul prefigurat între Iași și Suceava este marcat pe hartă cu culoarea mov)

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *