Criză de medici ATI la Spitalul Județean. Demersuri ale prefectului Alexandru Moldovan pentru detașarea din alte părți ale țării a 7 medici ATI la Suceava

Prefectul județului Suceava Alexandru Moldovan, a anunțat astăzi, în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava că a făcut demersuri către Ministerul Sănătății, Departamentul pentru Situații de Urgență și Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, încă de săptămâna trecută, în vederea detașării unui număr de 7 medici ATI la Spitalul Județean de Urgență Suceava. 

Din analiza datelor statistice pe care le deține Spitalul Județean Suceava se constată o tendință de creștere a cazurilor cu patologie Covid-19, fapt ce poate duce la atingerea capacității maxime de cazare de 225 de locuri în spațiile disponibile pentru această patologie, iar numărul pacienților ce necesita terapie intensivă va crește în paralel.

În cazul acestui scenariu nefavorabil, în aproximativ o lună va fi necesară închiderea secțiilor non-Covid și dirijarea patologiei respective spre alte unități din județ.

În cazul unei creșteri accentuate a cazurilor grave există, de asemenea, riscul ca secția ATI să devină Covid, să ducă la blocarea activității non-Covid a spitalului, și la redirecționarea patologiilor obstetricale, traumatologice sau chirurgicale acute.

Managerul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, dr. Alexandru Calancea,  a ridicat chestiunea degrevării unității de patologia Covid și susținerea secției de terapie intensivă prin aport de personal.

S-a dispus pe de altă parte realizarea unui circuit pre-triaj la Spitalul municipal Vatra Dornei prin montarea unor containere în curtea spitalului, și reiterează sprijinul total către toate unitățile sanitare din județ.

Totodată, a comunicat managerilor spitalelor din județ că va iniția demersuri instituționale imediate, urmare a solicitărilor venite din teritoriu, considerând aspectele discutate ca fiind o prioritate zero, pentru soluționarea cât mai urgentă a crizei și stopării răspândirii Covid – 19.

Prefectul județului Suceava Alexandru Moldovan a transmis, prin intermediul managerilor spitalelor, reprezentanților SAJ Suceava și ISU Suceava, un mesaj de mulțumire cadrelor medicale, voluntarilor SMURD și ISU, implicati în aplicarea măsurilor de prevenire, limitare și tratare a cazurilor Covid-19.

A subliniat importanța respectării măsurilor impuse de autorități în contextul pandemic actual, fiind cazul de a înțelege noi toți, în mod responsabil, implicațiile pentru familiile noastre, pentru toată societatea, astfel încât să ne protejăm și să îi protejăm pe cei dragi, pentru a învinge acest virus și a ne regăsi, împreună, sănătoși.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *