Cu cât au crescut salariile în România la privat și în sectorul bugetar

Salariile din România au crescut în medie cu 14%, anul trecut.
În timp ce pentru bugetari majorările au sărit de 20%, pentru angajații la privat au fost cu puțin peste 6%.
Datele vin de la Institutul Național de Statistică (INS). Inflația de peste 5%, din acest an a topit deja o parte din veniturile suplimentare. Iar Comisia Europeană a avertizat că țara noastră avea anul trecut șapte milioane de persoane expuse riscului de sărăcie.

A crescut numărul angajaţilor din economie cu peste 130.000 – aveam la final de an 2017 un număr de 5,3 milioane de salariaţi, potrivit Institutului de Statistică.
Nu pentru toţi au crescut salariile, dar acestea sunt cele mai mari creşteri.
În sănătate, aproape 30% creştere.
Cei care lucrează în activităţi de cultură şi în administraţia publică au avut creşteri de 24-26% faţă de 2016.
Cele mai mari cinci creşteri se încheie cu învăţământul şi comerţul. Acesta este şi singurul domeniu din privat, restul se referă la angajaţii de la stat.
Deşi statistic aceste creşteri par mari, ele se aplică la unele din cele mai mici salarii din Europa. Comisia Europeană ne atrage atenţia că avem încă șapte milioane de oameni în risc de sărăcie (adică unul din trei români). Suntem la mare distanţă de media Uniunii, dar ţinem aproape de vecinii bulgari în coada clasamentului. Din 2008 până acum, procentul acesta s-a redus cu doar 8%, deşi salariile au crescut cu 52% faţă de atunci, potrivit INS.
Ce înseamnă riscul de sărăcie şi cum îl măsoară institutul european de statistică?
Oficialii europeni analizează lucrurile aparent banale, dar la care mulţi români doar visează. De exemplu jumătate dintre familiile de la noi declară că nu îşi permit să facă faţă unei cheltuieli neprevăzute, iar acum zece ani o duceau mai bine.
Un procentaj de 65% dintre familii spun că nu pot plăti o vacanţă de o săptămână departe de casa – aici este o uşoară îmbunătăţire faţă de 2008, dar procentul e uriaş.
Aproape că nu se vede diferenţa între procentul de atunci şi de acum al celor care nu-şi permit să mănânce carne de pui sau pește o dată la două zile.

Sursa: stirileprotv.ro

Please follow and like us:

One thought on “Cu cât au crescut salariile în România la privat și în sectorul bugetar

 • 18 octombrie 2018 la 7:04
  Permalink

  Probabil că pentru a prinde adevărul adevărat despre români este nevoie ca statisticienii să mai umble pe la instrumentele lor de măsurat și de evaluat, să le mai si adapteze specificului subiecților.
  Cert, rata reală a riscului de sărăcie nu se află prin raportare la 21 de milioane, ci pe la vreo 15, iar rezultatul statistic este altul.
  Pe urmă, învățat de la regimul egalitarist să stea cu gura căscată sub robinet și să plângă că nu are, ca să i se dea fără ca el să presteze o muncă, inclusiv să învețe, să se emancipeze prin efort personal, să aibă un angajament, să-și asume responsabilități, să se poată să aibă cineva încredere în el, el minte, se văicărește, exagerează negativul, intunericul, negrul. Spune-i că dacă vrea poate să se plângă că trăiește bine la Londra, Madrid, Roma și imediat se plânge! Ca să-i dea apă la moară politicianului populist și de o moralitate infectă care înventează fără scrupule orice cauză de nemultumire populară pe care apoi o invocă spre a o reproșa adversarilor și astfel își obține votul lui fără acoperire și fără vreun efect pozitiv pentru votanți și pentru țară. De fapt, românii mănâncă mai multă carne decât știu statisticenii și au mâncat întotdeauna mai multă. De fapt, exodul spre Occident i-a salvat, i-a emancipat, le-a deschis ochii și i-a educat și a salvat și a emancipat societatea noastră și țara! Doar că, sprea a nu-și mai arunca gunoiul în stradă când se întorc acasă în august, acesti români emancipați ar trebui să găsească în țara lor, când vin in vizită și în concediu la părinți și la locul de baștină, ceea ce ei găsesc în Occident: curățenie, ordine, disciplină, seriozitate, rigoare. Altfel, de când lumea, unde este gunoi, arunci și tu gunoiul tău!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *