Cui mai folosesc panourile electorale din oraș? Vechi, hidoase, ruginite, cu afișele de promovare a candidaților mereu distruse (articol de campanie)

Acum 15 – 20 de ani, campaniile electorale stradale se desfășurau altfel. Fiecare candidat sau formațiune politică lipeau afișe pe unde găseau un spațiu liber. Pe ziduri, pe geamurile ușilor de la intrarea pe casa scării, pe copaci, pe totemurile cilindrice pe care în celelalte zile ale anului se afișau invitații la spectacole ori la filme, și nu în ultimul rând, pe acele panouri electorale, câteva zeci la număr, dacă bine ne amintim, distribuite în toate cartierele municipiului reședință de județ.  Pentru că legislația electorală a devenit mai strictă acum două decenii, s-a impus și o dimensiune standard a acestor afișe electorale precum și limitarea numărului lor pe fiecare panou electoral pentru fiecare formațiune politică ori candidat în parte, pentru ca nu cumva să se compromită egalitatea de șanse a aspiranților la fotoliile mult mai puține decât numărul candidaților, rezervate doar celor aleși.

Pe parcursul anilor electorali ce au urmat, acele panouri electorale confecționate din tablă neagră, zugrăvită periodic cu vopsea pe bază de bronz alb au devenit tot mai puțin incitante pentru alegătorul de rând, care trece neglijent pe lângă ele ba, mulți dintre ei, cu oarecare stinghereală.   

Mai întâi, pentru că arată foarte urât în peisajul urban, așa cum îl avem. Mai apoi, multe dintre ele sunt amplasate în locuri care nu mai înseamnă ”vad”, cum s-ar zice în termeni comerciali, pentru amatorii de informații politice și oferte electorale. Și nu în ultimul rând, bannerele puse de-a curmezișul străzilor și bulevardelor, mult mai mari și cu mesajul scris cu caractere mult mai vizibile, pot fi vizionate și de pietoni, și de șoferi, zilnic la ieșirea din casă. Plus că televiziunile de știri dar și cele generaliste oferă spații largi pentru dezbateri electorale. Nu mai vorbim de internet.

În aceste condiții, logic ar fi să ne întrebăm: pentru ce mai trebuie amplasate periodic prin oraș acele crăcane cu panouri ruginite, ajunse demult la senectutea morală și fizică, mai urâte decât limba rusă, cum se punea pe vremuri?

Precum vedem în cele câteva poze atașate, echipele de campanie ale  unor candidați au îndrăznit să lipească afișe pe tablele scorojite. Mici și anoste, de dimensiuni legiferate, aceste afișe au soarta efemeridelor. Adică trăiesc, cele mai multe doar câteva ceasuri, până când vine echipa contracandidatului și le sfâșie. Au noroc să trăiască o zi în plus unele dintre ele, dar nu din cauza respectului manifestat pentru imaginea candidatului ci datorită calității aracetului folosit pentru lipirea afișului

Una peste alta, pentru peisajul urban al municipiului reședință de județ dar și pentru alte localități din județ și din țară, sucevenii și românii ar merita, dacă e cu putință, să fie eliminate ori măcar reconfecționate, conform cerințelor celui de-al doilea deceniu al veacului XXI, acum pe terminate, aceste panouri electorale urâte, caduce și nefolositoare.

Please follow and like us:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *