Cum a fost ”Noaptea muzeelor”, ediția 2019, la Muzeul Bucovinei
Ploile torențiale din după amiaza zilei de ieri, 18 mai a.c., nu au reușit să sperie publicul devorator de evenimente muzeale.
Așa se face că și în acest an, muzeele din municipiul Suceava au fost luate cu asalt de mii de vizitatori, 7418 transmit organizatorii, la evenimentul mult așteptat – NOAPTEA MUZEELOR.
Fie că vorbim despre Muzeul de Istorie, Cetatea de Scaun a Sucevei, Muzeul de Științele Naturii, Muzeul Satului Bucovinean sau Hanul Domnesc, toate s-au bucurat de prezența a mii de vizitatori (mai puțini la Muzeul Satului Bucovinean care și-a închis porțile la ora 20, din motive bine întemeiate de organizare și funcționare).
Gratuitatea la vizitarea obiectivelor și evenimentele culturale organizate cu acest prilej au atras public din cel mai divers, muzeele fiind luate cu asalt de copiii care încă vizionează expozițiile în cărucioare, tinerii veniți în grup sau doi câte doi, până la vârsta la care tâmplele sunt albe și mersul vizitatorului domol.
Instituțiile și exponatele muzeale au fost martore la tot felul de evenimente: de la extazul în fața unor obiecte care stârneau emoție, la nerăbdarea copiilor care întrebau mereu ”asta ce e?” sau ”când începe?”, uneori chiar nedumerirea și indignarea vizitatorilor care doreau să atingă obiectul de patrimoniu și primeau sfaturi de la ”cerberii” muzeului care le spuneau că nu este permis acest lucru, nemulțumirea altora că muzeele nu stau deschise până dă soarele pe cer și până la mici evenimente neprevăzute care nu au putut umbri buna desfășurarea a evenimentelor precum micile tamponări dintre mașinile vizitatorilor care se grăbeau să ajungă și la alte muzee.
La unele obiective culturale, pe lângă vizitarea gratuită, organizatorii au pregătit evenimente care de care mai atractive și adaptate spațiului în care s-au desfășurat. Astfel, Muzeul de Istorie a fost învăluit de vocea și acordurile muzicale ale lui Mike Godoroja și Blue Spirit care au electrizat atmosfera, Hanul Domnesc a găzduit și și-a așteptat publicul cu un recital de pian susținut de profesorul Riciard Gagiu de la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu”, iar Cetatea de Scaun a Sucevei a acaparat publicul cu un spectaculos dans cu focuri susținut de Ordinul Solomonarilor.
La Muzeul Satului spectacolul l-a dat natura, care, după o ploaie torențială de câteva ore, și-a expus în fața vizitatorilor verdele crud al ierbii, coloritul florilor, trilurile păsărilor și frumusețea caselor tradiționale împrăștiate pe ulițele satului bucovinean.
Expozițiile permanente și temporare de la Muzeul de Științele Naturii au fost luate cu asaltat de micii vizitatori care și-au scos părinții la plimbare ca să le arate urșii, lupii, vulpile, căprioarele și cerbii, porcii mistreți dar și fluturi din expoziția ”Curcubee înaripate”.
Evenimentul a fost o reușită, iar acest fapt se datorează mobilizării bune a echipelor de la obiectivele Muzeului Bucovinei care au îndrumat vizitatorii până târziu în miezul nopții.